Obavijesti

News

Komentari 225

Milanović: 'Spremni za dijalog s drugom stranom, tj. HDZ-om'

Milanović: 'Spremni za dijalog s drugom stranom, tj. HDZ-om'
8

Na predstavljanju izbornog programa Narodne koalicije predsjednik SDP-a kazao je da program reflektira sve što se događalo i što se planira do 2020. godine

VIDEO

 

Čelnici stranaka Narodne koalicije predstavili su u ponedjeljak program koalicije za naredne četiri godine, kojemu je osnovni cilj podići zaposlenost na stopu od 66,2 posto, a nezaposlenost svesti na razinu prosjeka EU.

'Razmišljamo o smanjenju PDV-a'

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je kao jedan od ključnih ciljeva naveo porezno rasterećenje rada, podsjetivši kako je njegova vlada donijela niz poreznih rasterećenja kojima je poticana potrošnja.
Milanović je kritičan prema HDZ-ovu obećanju smanjenja PDV-a. "Reci mi kako to misliš postići bez da ugroziš strukturu", rekao je Milanović, upozorivši kako je riječ o prihodima iz kojih se pokrivaju socijalna davanja.
U HDZ-ovo obećanje ne vjeruje, a podsjetio je da su to obećavali i u prethodnim izbornim ciklusima, što smatra neodgovornim.
Potvrdio je da i Narodna koalicija razmišlja o smanjenju PDV-a, ali, prije svega, o rasterećenju rada i jačim mjerama zapošljavanja, pogotovu mladih te starijih od 50 godina.
Ocijenio je kako je porezna politika jedna od tema oko kojih bi dvije velike stranke trebale debatirati. "Ne možemo politiku svoditi samo na nova lica, to nije manekenska pista", kazao je Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bez eksperimentiranja u mirovinskom sustavu

Naglasio je kako je njegova vlada bila čista. "Nova će biti još čistija, a alternativa je nered, nestabilnost i nesigurnost", ustvrdio je Milanović, podsjetivši kako je Oreškovićeva vlada prva koja se zbog nestabilnosti nije uspjela zadužiti u inozemstvu.
Podsjetio je da Vlada na odlasku još uvijek kadrovira i donosi odluke koje tehnička vlada ne bi smjela donositi, pogotovu kad je, kako je kazao, riječ o "najurenoj" vladi, kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje.
Kad je riječ o mirovinskom sustavu, Milanović je naglasio kako Narodna koalicija ne namjerava eksperimentirati na tom polju. "Nikakvi eksperimenti, vidjeli smo eksperimente u zadnjih pola godine, nećemo ugrožavati status umirovljenika i mirovine", poručio je Milanović i najavio uvođenje mirovina za poljoprivrednike te naglasio kako Narodna koalicija na tom planu neće postupati isključivo po nalozima Bruxellesa.

Reforma obrazovanja se nastavlja

Oreškovićevu vladu optužio je i kako je "iz potpuno nepoznatog razloga, iz čiste zlobe pokušala zaustaviti reformu obrazovanja" i najavio kako će ljudi koji su radili strategiju obrazovanja nastaviti taj posao.
Kad je riječ o kulturi, umjetnicima jamči kreativnu slobodu, a kulturnu politiku sadašnje vlade nazvao je "povratkom u vrijeme agit-propa". Ustvrdio je kako je Vlada na odlasku "metlom" micala kadar na HRT-u i postavljala novi po stranačkim kriterijima.
Oreškovićevu vladu prozvao je i da je u zdravstvu političkim odlukama pokušala ojačati poziciju privatnika na štetu HZZO-a.
"Privatnu inicijativu ne gušimo, ali nećemo je poticati tako da ummjetno stvaramo konkurenciju HZZO-u", kazao je Milanović.
Milanović je naglasio kako on i njegovi suradnici ne duguju nikomu ništa i kako "nemaju rezervnu poziciju u Europskom parlamentu". "Na greškama kojih je bilo smo nešto naučili, a alternativa je loša", kazao je.
Još jednom je pozvao HDZ na tv debatu, i to prije službenog početka kampanje, od kada nacionalne televizije na debate moraju zvati sve kandidate.
"Očekujem da pokažu hrabrost, nije valjda da se skrivaju kao svih ovih godina. Molim vas, dajte mi učinite tu ljubav pa dođite konačno na to sučeljavanje", poručio je Milanović HDZ-u.

Vrdoljak: U fokusu povećanje plaća 

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je kako bi fokus svih politika trebalo biti povećanje plaća. "Postoje regije u kojima je prioritet zapošljavanje, ali i one kojima je prioritet povećanje plaća. Treba voditi računa i o jednima i o drugima", rekao je Vrdoljak.
HSS-ov predsjednik Krešo Beljak poručio je pak kako HSS nije poljoprivredni sindikat te kako mu fokus nije isključivo poljoprivreda, nego prije svega ruralni razvoj. Ocijenio je kako svako selo u Hrvatskoj mora imati središnje funkcije, školu, poštu, ambulantu i općinu. "Oni koji pričaju o ukidanju općina ne znaju što pričaju", rekao je Beljak.

Beljakov gaf: HSS u Domoljubnoj koaliciji?

Okupljene u kino-dvorani pučkog otvorenog sveučilišta nasmijao je gaf Beljaka, koji je kazao kako će "to HSS raditi unutar Domoljubne koalicije", a kada je shvatio da se stavio u bivši koaliciju, u kojoj je HSS bio s HDZ-om, poručio je kako to i nije bila Domoljubna koalicija te kako su svi u Narodnoj koaliciji domoljubi.
Silvano Hrelja obrušio se na pokušaj Oreškovićeve vlade da poveća cijenu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, ustvrdivši da je riječ o "čistom pogodovanju privatnicima i pretpostavci za to da stari i siromašni nemaju dostupno zdravstvo".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 225
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji