Obavijesti

News

Komentari 371

Milanovićeva supruga radila je bez licencije čak sedam godina

Milanovićeva supruga radila je bez licencije čak sedam godina
4

Kao i svaki liječnik koji radi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Sanja Musić Milanović trebala je licenciju. No ona svoju nije obnovila od 2008. do 2015. godine

VIDEO

Nijedan zdravstveni radnik koji obavlja zdravstvenu djelatnost ne može raditi bez licencije. Zakonski to vrijedi za apsolutno sve liječnike u sustavu, uključujući one koji ne rade izravno s pacijentima nego se bave, primjerice, zdravstvenim odgojem ili savjetovanjima.

Ovako kažu u Ministarstvu zdravlja, iz čega jasno proizlazi da doc. dr. Sanja Musić Milanović, supruga bivšeg premijera i liječnica epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), za rad koji obavlja mora imati važeću liječničku licenciju. No nije je imala punih sedam godina. Prema podacima Hrvatske liječničke komore (HLK), istekla joj je 19. prosinca 2008. Nije poznato zašto je tada nije produljila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

Zahtjev za produljenjem licencije podnijela je tek u prosincu 2015. Budući da je od isteka prošlo više od godinu dana, morala je u HLK ponovno polagati stručni ispit. To je, potvrđuju u HLK, platila 4000 kn. Potom je od HZJZ-a zatražila povrat ovih 4000 kuna, a to joj je i isplaćeno. 

- Imajući u vidu da je doc. dr. Milanović uredno plaćala članarinu Liječničkoj komori i da je redovito prikupljala godišnje bodove, kako Komora i nalaže, podmirili smo joj troškove ispita jer za novougovorene poslove mora imati licenciju za samostalan rad - kažu u HZJZ-u misleći pritom na činjenicu da je njihova Služba za promicanje zdravlja, kojoj je na čelu doc. dr. Musić Milanović, nedavno postala Referentni centar Ministarstva zdravlja kroz koji će liječnica Milanović savjetovati pacijente o prehrani. No zakon kaže da su licenciju morali imati svi, a poznato je da je aktivno sudjelovala u izradi raznih zdravstvenih programa, osobito kad je riječ o prehrani djece u školi. 

- U slučaju obnavljanja licencije doc. dr. Musić Milanović radilo se isključivo o administrativnom propustu nepodnošenja zahtjeva za obnovu licencije u propisanom roku. Doc. dr. Musić Milanović za vrijeme od isteka licence pa do podnošenja zahtjeva za obnovu uredno je podmirivala članarinu za članstvo u Komori te je redovito sudjelovala u trajnoj medicinskoj izobrazbi, pri čemu je skupila više nego potreban broj bodova za automatsku obnovu licencije. Dodatna specifičnost u slučaju doc. dr. Musić Milanović je što docentica ne obavlja neposrednu liječničku djelatnost - kaže dr. Trpimir Goluža, predsjednik HLK, misleći pritom da liječnica Milanović ne radi izravno s pacijentima. 

U HZJZ-u kažu da svi njihovi djelatnici imaju važeće licencije,kao i oni koji rade u centru dr. Musić Milanović, a u njezinu slučaju se, kažu, nije na tome inzistiralo jer nije radila s pacijentima. Da svi moraju imati licencije, potvrdili su nam i bivši predsjednik HLK, prim. dr. Hrvoje Minigo, kao i ravnatelji područnih zavoda za javno zdravstvo. Tom pravilu podliježu čak i liječnici HZZO-a.

Inspekcija odmah zabranjuje rad doktorima bez licencije

Rad zdravstvenih radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost bez licencije zakonski je kažnjiv prekršaj, a zdravstvenom radniku koji radi bez licencije inspekcija Ministarstva zdravlja uručuje rješenje kojim mu zabranjuje rad, kažu u Ministarstvu zdravlja. No u slučaju doc. dr. Musić Milanović neće biti kazni jer, kažu u Ministarstvu zdravlja, ne postoje retroaktivne sankcije.

Licencija inače ne predstavlja samo dopuštenje za rad s pacijentima, nego je dokaz nečije stručnosti u određenom području, kao i dokaz da se taj zdravstveni radnik redovito usavršava i da kroz aktivnosti u svojem području redovito sakuplja bodove koje propisuje HLK. Izdaje se na šest godina.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 371
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji