Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miletić opet predsjednik IDS-a: Intenzivnije za decentralizaciju

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 3

IDS će, rekao je, ustrajati u borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam i otvoreno se protive usvajanju Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji

Boris Miletić, u subotu ponovno izabran za predsjednika Istarskog demokratskog sabora (IDS), na konferenciji za novinare u ponedjeljak iznio je glavne smjernice programa u sljedećem četverogodišnjem mandatu, istaknuvši nastavak rada na rastu i razvoju Istre, uključujući pomoć Uljaniku, intenzivnije nastojanje na decentralizaciji Hrvatske te ustrajavanje u borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam i otvoreno se protive usvajanju Istanbulske konvencije.

Kontinuitet upravljanja i rasta i razvoja Istre treba biti jedan od naši primarnih ciljeva jer naš napredak predstavlja dobar putokaz ostatku države, istaknuo je Miletić dodavši kako je u tom smislu neophodna i  decentralizacija Hrvatske.

- Ovaj dosadašnji model koji je na snazi u Hrvatskoj, a to je jedan rigidni centralizam, nije donio nikakve rezultate - rekao je. Stoga u narednom razdoblju IDS će biti još odlučniji i konkretniji u smislu predlaganja određenih zakonskih inicijativa prema Hrvatskom saboru kako bi konačno Hrvatska doživjela pozitivan smjer rasta i razvoja što je, rekao je Miletić, moguće jedino ako se država decentralizira.

- Na proteklim parlamentarnim izborima uspjeli smo nametnuti temu decentralizacije kao nacionalnu temu, jer je to bitno za Hrvatsku. Međutim, danas svjedočimo da sve političke opcije u predizbornoj kampanji koriste termin decentralizacije, no nakon završetka izbora jedino IDS i dalje zastupa teze decentralizacije Hrvatske - ustvrdio je Miletić.

Istaknuo je presudnu važnost obrazovanja ako Hrvatska želi konkurentno gospodarstvo i ostanak mladih ljudi u zemlji.

Govoreći o gospodarskom poglavlju programa IDS-a, Miletić je kazao kako premda Istra svjedoči rastu u turizmu, mora još više razmišljati o malom i srednjem poduzetništvu i ne zanemariti velike sustave.

- Prije godinu dana puno smo energije i napora uložili u spašavanje Cimosa kao vrlo značajnog gospodarskog subjekta izvozno orijentiranog u Istri, danas se suočavamo s izazovima Uljanika. Želim još jednom jasno poručiti stav IDS-a kako je za očuvanje brodogradnje kao djelatnosti, očuvanje najvećeg mogućeg broja radnih mjesta u brodogradnji - poručio je predsjednik IDS-a dodavši kako u tom smislu uloga regionalne i lokalne samouprave bit će usmjerena svakom mogućem obliku pomoći prema Uljaniku.   

IDS će, rekao je, ustrajati u borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam i otvoreno se protive usvajanju Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. IDS će biti uvijek protiv "nazadnih političkih opcija koje veličaju nacionalizam, koje ne prihvaćaju različitost i koje su spremne tolerirati fašizaciju društva," zaključio je Miletić. 

Komentari (6)
  • Prosječan student ekonomije koji zahvaljujući majci nakon faxa dobiva uhljeb mjesto u istarskoj razvojnoj agenciji, poznatoj kao odskočnoj dasci mladih i bahatih idesovih sinova i kćeri.  O njegovim autonomaškim akrobacijama će se tek čuti. Izrazito antihrvatski nastrojen, kao i velika većina istaknutih članova ids-a. Za njega je Jakovčić hrvatina i po ili po novom ustaša. Samo što se kod njega ta crta izražava kroz političku pragmatičnost koju pokušava tempirati i politički se okoristiti, kod drugih radikalnijih članova je to samo iskonska mržnja prema svemu što je od priko Učke...

    19. 2. 2018,   14:49
  • Majko moja kada ce Hrvati znati birati svoje prave predstavnike karizmaticne vode. Kada ce znati prepoznati sarlatane?

    19. 2. 2018,   18:43
  • Ids na regionalnoj razini deset puta gori nego hdz na nacionalnoj. Samo sto je istra puno bogatija nego Hrvatska u prosijeku pa se ne vidi toliko taj kriminal. Samo da se zna nije istra bogata zbog ids nego zbog svoje prekrasne prirode, pozicije, krasnih gradova i mora.

    19. 2. 2018,   17:23