Obavijesti

News

Komentari 166

'Kajkić je smijenjen jer nisam bio zadovoljan njegovim radom'

'Kajkić je smijenjen jer nisam bio zadovoljan njegovim radom'
10

Nikola Kajkić bio je uključen u rad radne skupine, ali rezultati nisu doveli do osnove pa ni do osnovane sumnje koja je temelj za podnošenje kaznene prijave, rekao je glavni ravnatelj policije

VIDEO

Istraživanje ratnih zločina je apsolutni prioritet u radu policije i Ravnateljstva. Policija u kriminalističkim istraživanjima kaznenih djela ratnih zločina u potpunosti radi samostalno, bez političkih utjecaja ili političkih ciljeva i interesa. Jedno od glavnih načela u radu policije je načelo zakonitosti i metodologija u postupanju, rekao je na konferenciji za novinare glavni ravnatelj policije Nikola Milina, reagirajući na raniju konferenciju bivšeg policijskog istražitelja Nikole Kajkića koji je smijenjen s čela policijskog tima za istraživanje ratnih zločina na Ovčari u veljači ove godine zbog povrede službene dužnosti. 

- Potpuno sam svjestan obveze kako MUP-a tako i Ravnateljstva policije da pomognemo utvrđivanju materijalne istine i činjenica tijekom Domovinskog rata. Kao glavni ravnatelj policije dao sam zadaću da se analizira stanje i da to bude temelj u daljnjem postupanju - rekao je Milina. 

POGLEDAJTE VIDEO

Istaknuo je kako su u posljednjih godinu dana postignuti određeni rezultati te je podneseno 20-ak kaznenih prijava.

- Ipak, nisam bio zadovoljan što se tiče rezultata na području ratnih zločina počinjenih na području Ovčare i obzirom da rad u tom predmetu nije donio rezultate kao ravnatelj sam, i prije istupa u javnosti, još u drugom mjesecu ove godine tražio da se oformi posebna radna skupina sačinjena od posebnih službenika koji će se baviti tim predmetom kako bi njihov rad dao novu vrijednost u istraživanju ratnih zločina. Rezultati su već vidljivi. Napominjem da je kroz godine osnivano nekoliko radnih skupina, ali još nikad radna skupina za ratne zločine počinjene na području Ovčare - rekao je. 

- Nikako ne stoje navodi koji su bili na pressici bivšeg policijskog istražitelja Nikole Kajkića da je on inicirao radnu skupinu. Dapače, bio je uključen u rad te radne skupine, ali rezultati nisu doveli do osnove pa ni do osnovane sumnje koja je temelj za podnošenje kaznene prijave, a kasnije i pokretanja kaznenog postupka - ističe Milina.

'Predmet Ovčara do 2017. nije postojao. Ja sam ga oformio...'
'Predmet Ovčara do 2017. nije postojao. Ja sam ga oformio...'

Dodao je kako su ratni zločini najteža kategorija u kaznenom zakonu te oni kao takvi zahtijevaju dugotrajna istraživanja jer je potpuno utvrđenja materijalna istina temelj za procese koji će žrtvama donijeti satisfakciju. 

- Mi planski provodimo izvide, a u javnosti se stvara pogrešan dojam. Prijave se podnose, ali one iziskuju duže vremensko razdoblje jer su rezultat sistemskog i analitičkog rada. Hrvatska policija prva je stala u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu i ima zakonsku obvezu da u suradnji s DORH-om provjeri svaku informaciju. Zato pozivam sve koji imaju korisna saznanja da nam se jave s punim povjerenjem. Istraživanje ratnih zločina ima apsolutni prioritet u policijskom radu i tako će biti do se ne istraže svi ratni zločini - zaključio je Milina. 

Ćelić: Njegov rad na slučaju bio nestručan i neprofesionalan

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić rekao je kako je načelnik PU vukovarsko-srijemske 19. srpnja donio rješenje o udaljenju iz službe za policijskog službenika i državnu službenicu iste Policijske uprave zbog sumnje da su oboje počinili tešku povredu službene dužnosti. 

- Daljnjom analizom dostupne dokumentacije, a posebno spisa ratnih zločina počinjenih na poljoprivrednom gospodarstvu Ovčara, pokazala je da rad policijskog službenika na tom slučaju nije bio profesionalan, bio je nestručan te protivan pravilima struke i važećim zakonskim propisima - rekao je Ćelić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...