Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Milinović o padu proračuna u Lici: 'HDZ je srušio sam sebe'

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

HDZ je po naputku Zagreba rušio proračun Ličko-senjske županije. Ovo je još jedan dokaz da je Ličko-senjska županija HDZ-u, nažalost, zadnja rupa na svirali, kaže župan

Proračun ličko-senjskog župana Darka Milinovića na Staru godinu srušili su na županijskoj skupštini. Pad proračuna Milinović je komentirao za N1

Zagreb: Darko Milinović osvrnuo se na izbacivanje iz HDZ-a LOBIRAO JE, ALI NIJE USPIO Liku čekaju novi izbori: Pao je proračun župana Milinovića...

- Hrvatska demokratska zajednica je srušila samu sebe, ako kažem da je prvi put u povijesti ostvaren suficit županije od 5,2 milijuna kuna. Prošle godine, zapravo još ove tekuće, smo bili opterećeni dugom od 4,2 milijuna kuna i kompletan dug smo vratili. Danas županija nema više dospjelih obveza i 115 milijuna kuna projekata nepovratnih sredstava fondova EU, s tim da smo mi osigurali domaću komponentu, onda možete i sami zaključiti da je HDZ, koji je po naputku Zagreba rušio proračun Ličko-senjske županije. Ovo je još jedan dokaz da je Ličko-senjska županija HDZ-u, nažalost, zadnja rupa na svirali i ono što je bitno napomenuti, prekjučer je bilo 20 ruku za proračun i onda su nastali pritisci od lokalnog HDZ-a, a po naputku središnjice iz Zagreba. To je žalosno za Ličko-senjsku županiju, ja idem na nove izbore, idem sa svojom listom i HDZ prvi put u povijesti neće imati apsolutnu većinu u Županijskoj skupštini. Proračun će, nažalost, biti donesen tamo u četvrtom ili petom mjesecu, a do tada će svi projekti stajati i svi koji su naslonjeni na proračun županije bit će financirani samo hladni pogon - rekao je Milinović.

Rušenjem proračuna do političke stabilizacije u Ličko-senjskoj županiji

Vijećnici ličko-senjske Županijske skupštine koji su srušili proračun učinili su to da bi izazvali izbore i stabilizirali stranje u Županiji, priopćio je vijećnik Ernest Petry s liste Bura promjena i tvrdnju o nestabilnoj većini u Županiskoj skupštiini ilustrirao podacima o glasanju i nazočnosti odnosno izostanku vijećnika sa sjednice. 

- Suzdržanim glasovanjem 14 vijećnika srušilo je proračun da bi se izazvali izbori i stabiliziralo stanje u Županiji jer se s postojećom nestabilnom većinom u Skupštini u naredne dvije i pol godine ne bi moglo kvalitetno raditi. Po našem bi mišljenju bilo najpoštenije da župan Milinović da ostavku, da se izbori za Skupštinu iskoriste i za izbor župana, te da se kompletna politička situacija stabilizira, da prestanu natezanja kakva imamo već mjesecima -kaže Petry.

U sagledavanju političke nestabilnosti u radu Županijske skupštine bitno je, smatra on, pobrojati tko je kako glasao za proračun, te da je od 32 vijećnika župan Darko Milinović za svoj prijedlog proračuna imao samo 11 ruku, a trebao je minimalno 17.

- U glasanju je 11 bilo za, 14 suzdržano, ali budući da se sjednici nije odazvalo sedam vijećnika i to je svjesna poruka nepodržavanja Darka Milinovića - kaže Petry i navodi da se nisu odazvala dva vijećnika iz Bure promjena, dva iz SDSS-a, te po jedan iz HDZ-a, HSS-a i SDP-a.  

O nestabilnosti regionalne vlasti u Ličko-senjskoj županiji govori i podatak, smatra Perty, "o podjelama u gotovo svim smjerovima". Primjerice, od sedam vijećnika s liste Bure promjena, tri su podržala proračun župana Milinovića, dva su bila suzdržana, te dvojica nisu došla na sjednicu.

- Uz Milinovića je dakle uz naših tri bilo još sedam bivših članova HDZ-a, koji su se odmetnuli od stranke i osnovali nestranački klub, te jedan iz HSLS-a. Od onih koji suzdržanim glasanjem nisu podržali proračun šest je HDZ-ovih vijećnika (a ne sedam kao što je ranije rekla predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović), dva su iz HSS-a, dva iz Bure promjena, jedan je iz HSP AS, jedan nezavisni, te jedan iz HSU-a i jedan iz SDP-a - pobrojao je Petry da bi se, kako ističe, vidjeli odnosi na regionalnoj političkoj sceni.

Komentari (27)
  • Tako je to moj Dado. Centrala će te srušiti i kada misliš da si nedodirljiv pa ti marširaj s onim svojim primitivcima u Zg. Mogao si znati da te to čeka jer upravo ti si do jučer bio jedan od jačih ljudi u HDZu te si druge na takav i sl. načine smjenjivao i sudjelivao u toj kako je nazivaš prljavoj politici. Sve po zaslugama....

    31. 12. 2018,   20:14
  • Krasti krasti krasti krasti krasti krasti krasti i samo krasti..hdz

    31. 12. 2018,   20:25
  • Ti si baš krkan. Do juće si s njima bio u žikinom kolu, a sada si katapultiran i nije moguće da ne znaš da će ti doći glavurde.

    31. 12. 2018,   20:27