Obavijesti

News

Komentari 57

Milinović: Zašto smo o Mariću odlučili telefonskim pozivom?

Milinović: Zašto smo o Mariću odlučili telefonskim pozivom?
1

To nije bila telefonska konferencija u kojoj smo mogli raspravljati i izraziti mišljenje, nego nas je nazivala tajnica i pitala jesmo li za Marića ili nismo, rekao je Milinović

VIDEO

Nakon što je Vlada Tihomira Oreškovića o krupnim stvarima počela odlučivati na telefonskim sjednicama, tu je praksu preuzelo i predsjedništvo HDZ-a. U petak su iznenadno putem telefonske sjednice kandidatom za mandatara za sastavljanje nove Vlade, ako idući tjedan Oreškovićeva padne u Saboru, imenovali Zdravka Marića. 

To je izazvalo nezadovoljstvo nekih članova Predsjedništva HDZ-a.  

- Ne znam zašto smo o Mariću odlučili telefonskom sjednicom. To nije bila telefonska konferencija u sklopu koje bi svatko od nas mogao raspravljati i izraziti svoje mišljenje, nego nas je nazivala tajnica i pitala jesmo li za Marića ili nismo. Vjerujem da će idućih dana biti održana i normalna sjednica predsjedništva, što sadašnja politička situacija sigurno zahtijeva, pa ću na njoj reći što mislim o Mariću kao kandidatu za mandatara, ali i o odluci o telefonskoj sjednici - kazao je Novom listu Darko Milinović. 

Nije htio reći što je odgovorio tajnici.

Dio predsjedništva HDZ-a također želi da Marić izađe pred njih prije odluke. 

- Rado bih ga, recimo, pitao što će učiniti ako mu SDSS kaže da su spremni ući u njegovu vladu samo ako u njoj ne bude Zlatko Hasanbegović. Malo tko u HDZ-u zna kakva je uopće naša strategija, s kim sve želimo koalirati i pod koju cijenu. Ako je Marić kandidat za mandatara, onda bi on morao imati odriješene ruke za sve što je potrebno da bi se skupilo barem 76 zastupnika, ali to se jasno moralo reći na predsjedništvu stranke - smatra jedan HDZ-ov dužnosnik.

Sugovornici lista iz vrha HDZ-a upozoravaju i da je zapravo posljednja odluka predsjedništva HDZ-a bila da se ide u preslagivanje parlamentarne većine s Tomislavom Karamarkom kao potencijalnim mandatarom, da ona nije stavljena izvan snage, a da je ipak telefonskom sjednicom u tu ulogu, bez prethodne najave, uskočio Marić.

Svi se slažu da je to znak da HDZ trenutačno nije blizu brojke od 76 zastupnika i da će sada Marić pokušati ubrzati taj proces, kao čovjek koji niti nije član stranke i nema reputaciju političkog radikala. 

Prigovara se i što "Marić nije ni političar, a tvrdili smo da će, nakon neuspješnog eksperimenta s Oreškovićem, idući premijer biti politička osoba".  - I od toga smo odstupili, a nitko nije rekao zašto. Sve se ovo odvija skroz netransparentno i imamo ozbiljne razloge za sumnju da ćemo uspjeti u preslagivanju, čak i ako za koji dan srušimo Oreškovića - ocjenjuje član HDZ-ovog vodstva za Novi list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...