Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Milinović: Zašto smo o Mariću odlučili telefonskim pozivom?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

To nije bila telefonska konferencija u kojoj smo mogli raspravljati i izraziti mišljenje, nego nas je nazivala tajnica i pitala jesmo li za Marića ili nismo, rekao je Milinović

Nakon što je Vlada Tihomira Oreškovića o krupnim stvarima počela odlučivati na telefonskim sjednicama, tu je praksu preuzelo i predsjedništvo HDZ-a. U petak su iznenadno putem telefonske sjednice kandidatom za mandatara za sastavljanje nove Vlade, ako idući tjedan Oreškovićeva padne u Saboru, imenovali Zdravka Marića. 

To je izazvalo nezadovoljstvo nekih članova Predsjedništva HDZ-a.  

- Ne znam zašto smo o Mariću odlučili telefonskom sjednicom. To nije bila telefonska konferencija u sklopu koje bi svatko od nas mogao raspravljati i izraziti svoje mišljenje, nego nas je nazivala tajnica i pitala jesmo li za Marića ili nismo. Vjerujem da će idućih dana biti održana i normalna sjednica predsjedništva, što sadašnja politička situacija sigurno zahtijeva, pa ću na njoj reći što mislim o Mariću kao kandidatu za mandatara, ali i o odluci o telefonskoj sjednici - kazao je Novom listu Darko Milinović. 

Nije htio reći što je odgovorio tajnici.

Dio predsjedništva HDZ-a također želi da Marić izađe pred njih prije odluke. 

- Rado bih ga, recimo, pitao što će učiniti ako mu SDSS kaže da su spremni ući u njegovu vladu samo ako u njoj ne bude Zlatko Hasanbegović. Malo tko u HDZ-u zna kakva je uopće naša strategija, s kim sve želimo koalirati i pod koju cijenu. Ako je Marić kandidat za mandatara, onda bi on morao imati odriješene ruke za sve što je potrebno da bi se skupilo barem 76 zastupnika, ali to se jasno moralo reći na predsjedništvu stranke - smatra jedan HDZ-ov dužnosnik.

Sugovornici lista iz vrha HDZ-a upozoravaju i da je zapravo posljednja odluka predsjedništva HDZ-a bila da se ide u preslagivanje parlamentarne većine s Tomislavom Karamarkom kao potencijalnim mandatarom, da ona nije stavljena izvan snage, a da je ipak telefonskom sjednicom u tu ulogu, bez prethodne najave, uskočio Marić.

Svi se slažu da je to znak da HDZ trenutačno nije blizu brojke od 76 zastupnika i da će sada Marić pokušati ubrzati taj proces, kao čovjek koji niti nije član stranke i nema reputaciju političkog radikala. 

Prigovara se i što "Marić nije ni političar, a tvrdili smo da će, nakon neuspješnog eksperimenta s Oreškovićem, idući premijer biti politička osoba".  - I od toga smo odstupili, a nitko nije rekao zašto. Sve se ovo odvija skroz netransparentno i imamo ozbiljne razloge za sumnju da ćemo uspjeti u preslagivanju, čak i ako za koji dan srušimo Oreškovića - ocjenjuje član HDZ-ovog vodstva za Novi list.

Komentari (57)
  • Majko mila moja...koja je ovo lakrdija od budala...sudbinu hrvatske rjesavaju kao dal je ljepsi Sivonja ili Rudonja na seotskoj bikojadi....toliko o ozbiljnom pristupu i domoljublju...a vecina tih domoljuba ima propale firme sa poreznim dugom...ovako samo vade svoju guzicu, boli njih qrac za hrvatsku..

    13. 6. 2016,   09:06
  • Ovaj vukodlak iz Gospića već pomalo počeo bježati od Karačmarka, zna da mu se bliži kraj i da će tresnuti glavom o pod... tako o rade pravi hadezejci...

    13. 6. 2016,   09:43
  • Opet Milinović.... ne znam jesam li u krivu ali mislim da su na sličan način i da je baš on to rekao da su se "ispomagali" novcem iz HDZ-ovog tajnog računa... i to dogovorom preko telefona!?!?!

    13. 6. 2016,   09:08