Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miljenić: Naravno da se uvid u zemljišne knjige neće plaćati

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Međutim, ako se bude naplaćivalo, i za to je ta mogućnost, onda će se naplaćivati kad se ti podaci koriste u komercijalne svrhe, rekao je ministar Orsat Miljenić

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u Saboru, tijekom predstavljanja izmjena Zakona o zemljišnim knjigama opovrgnuo napise da će se uvid u njih naplaćivati. 

- Naravno da se nikada neće naplaćivati uvid, jer vi morate imati javnu zemljišnu knjigu, i ona je bitna i transparentna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo. Međutim, ako se bude naplaćivalo, i zato i je ta mogućnost, onda će se naplaćivati ono kad se ti podaci koriste u komercijalne svrhe. Zato što je normalno, mi svi to financiramo, to je sve iz poreza, to financiraju svi građani, ali ako to netko dalje naplaćuje, logično je da sudjeluje barem u održavanju sustava - pojasnio je ministar. 

Izmjenama Zakona trebale bi se stvoriti pretpostavke za registar nekretnina, koji će stvoriti temelj za napredak ulagačke klime. Uvid u zemljišnoknjižne i katastarske planove bit će jednostavniji, a Vlada je istaknula kako će elektronički registar biti i jeftinije rješenje. 


Komentari (33)
  • Čim pročitate nešto ovakvo gdje se kaže "da postoji mogućnost" - možeš bit siguran da će naplaćivati.. Jer sve što nije IZRIČITO zabranjeno - je dozvoljeno. A jesu preuzeli kradezeov sistem u trenu. Neznaš tko je gori.

    12. 4. 2013,   12:11
  • Gle ovoga...! Kaj su ga prizvali nekom spiritističkom seansom? Imaju i medija u tzv."vladi"?

    12. 4. 2013,   12:11
  • Naravno da se uvid u zemljišne knjige neće plaćati -Međutim, ako se bude naplaćivalo, ???

    12. 4. 2013,   12:42