Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miljenić vodi svoje kolege da gledaju film o gazdi Todoriću

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Miljenić vodi kolege iz Sabora na film koji je prije godinu dana opisao uspjeh Todorića. Novi Express donos svjedočanstvo autora: Morali smo lagati da ne snimamo film o Todoriću kako bi dobili informacije

Prije nego počnemo raditi, svi članovi istražnog povjerenstva bi trebali pogledati film "Gazda", rekao nam je Orsat Miljenić (SDP) koji vodi deveteročlano istražno povjerenstvo za Agrokor. Povjerenstvo treba dati odgovore o usponu Ivice Todorića i koliko mu je u tome pomagala politika.

Nije čudo da Miljenić vodi svoje kolege na Gazdu. Prije godinu dana bila je premijera tog dokumentarnog filma koji je prvi puta opisao uspon Ivice Todorića iako su autori Dario Juričan i Saša Paparella u podnaslov dodali da to nije film o Ivici Todoriću. U vrijeme dok je Todorić bio moćan, nije bilo nimalo lagano istraživati njegov uspon i postavljati pitanja.

Novi Express donosi svjedočanstva o tome što su sve autori prolazili u tri godine istraživanja. Morali su skrivati da snimaju film o Todoriću kako bi uopće imali sugovornike ili dobili informacije. Brojne institucije koje su trebali dati odgovore su ih ignorirale, a neke odgovore nismo dobili ni danas.

- S druge strane, neke odgovore smo dobili tek ove godine. Dobili smo dokument financijske policije u kojem se opsežno opisuje kako je poslovao Agrokor i kako su nezakonito trošili kredite HNB-a. Sve je to 1994. godine upućeno tadašnjem potpredsjedniku Vlade, Vladimiru Šeksu i on je već tada znao što se događa, ali nije bilo reakcije - kaže nam Dario Juričan. Dokument je uvršten u novi film o tranziciji u Hrvatskoj koji će Juričan uskoro predstaviti.

Juričan otkriva i koji mu je detalj osobno bio ponižavajući tijekom snimanja Gazde, ali ga je samo učvrstio u uvjerenju da mora dovršiti film.

- Tražili smo prve staklenike Agrokombinata. Na lokaciji je bila rampa na kojoj je pisalo "Lomim noge" i druga upozorenja. Imao sam cipele koje sam kupio na kredit za bratovu svadbu. Skinuo sam ih i onako kroz blato i kukuruze hodao u čarapama. Osjećao sam se poniženo, ali to me je samo učvrstilo u motu "nećeš razbojniče" - kaže Juričan.

Film se nikada nije prikazao u najvećim komercijalnim kinima, nije ga otkupila niti javna televizija, ali sada ostaje jedan od vrjednijih dokumenata vremena koji bi trebao pomoći i istražnom povjerenstvu.

Foto: EXPRESS

 

Komentari (32)
  • možda gazda dobije oskara kao glavni skriveni glumac!! ( hrvatski proizvod )

    12. 10. 2017,   16:15
  • Gazda je i dalje gazda!! Vlasnik hrvatske drzave i zivio nam gazda jer nista nisi mogao bez politike koja ti je to sve omogucila...

    12. 10. 2017,   16:12
  • pa i autora filma trebalo bi pozvati povjerenstvo da im kaže tko im nije htjeo dati informacije ( dokumente ) o gazdi

    12. 10. 2017,   16:14