Obavijesti

News

Komentari 14

Miljević: Neće si Mađari stvoriti probleme kao mi s Perkovićem

Miljević: Neće si Mađari stvoriti probleme kao mi s Perkovićem
2

Zsolt Hernandi do sada se pozivao na očuvanje mađarskih interesa. Naš poznati odvjetnik Veljko Miljević smatra kako to nije dovoljan razlog za odbijanje izručenja

VIDEO

Odvjetnik Veljko Miljević gostovao je u emisiji Dnevni red 24sata TV kod Tihomira Ladišića. Objasnio je zašto će se raspisati tjeralica za Zsoltom Hernandijem. Osnovni razlog je što je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Vjeruje kako su u procesu poštivane bitne stvari. Dodao je kako nije isto pokretati kazneni progon protiv našeg državljanina i stranca. 

Objasnio je kako se u ovom slučaju treba provjeriti ima li čovjek ikakav kazneno procesni ili materijalno procesni imunitet. Kada se odredi istražni zatvor po točki jedan zbog nedostupnosti hrvatskom pravosuđu, onda se automatski pokreće i Interpolova tjeralica jer se radi o strancu. Objasnio je kako smo mi zapravo znali gdje je on, ali se odbijao javljati na ročišta. 

Do sada se Hernandi pozivao na zaštitu mađarskih interesa. Po mom mišljenju to nije dovoljno dobar razlog za odbijanje izručenja, kaže odvjetnik Veljko Miljević

Na pitanje je li automatski pokretanje Interpolove tjeralice pokreće i Zakon o europskom uhidbenom nalogu odgovorio je kako će Mađarske vlasti morati reagirati na nalog. Hrvatska i Mađarska imaju iste zakone, odnosno usklađeni su sa zakonima EU. Pitanje je hoće li Mađarska postupiti prema Zakonu, vjeruje da mora, ali ne zna hoće li zaista izručiti Hernandija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mađarska će dobiti nalog, a onda će prema svom zakonu, koji je sličan našem i usuglašen EU, tada utvrditi ima li osnove i treba li odbiti izručenje. Do sada se Hernandi pozivao na zaštitu mađarskih interesa. Po mom mišljenju to nije dovoljno dobar razlog za odbijanje izručenja - rekao je Miljević. 

Vjeruje da će biti teškoća u izručenju. Međutim, tada stručnjaci trebaju vidjeti je li taj postupak koji se vodi u Mađarskoj zadovoljavajući. 

Miljević dodaje kako se šokirao čuvši izjave po medijima da Ministarstvo nema veze s izručenjima. Tvrdi kako to nije istina. Čak ni nakon što sud odluči o izručenju opet dolazi ministru na potpis. I u ovom slučaju će se razgovarati u smislu dva ministarstva. Vjeruje kako se Mađari neće izlagati onome čemu smo se mi izložili s 'Lex Perković'. 

Miljević dodaje kako nije istina da je u spornom 'Lex Perković' bila samo jedna izmjena od 28. srpnja 2010. godine. Tvrdi da je izmjenjeno 80 odredbi. Ipak, bitne su samo dvije od kojih je jedna vremensko ograničenje.

'U slučaju Perković nema pravnog temelja za zastaru'

Miljević vjeruje kako u ovakvom slučaju zastara ne postoji i nema pravnog temelja da zastara nastupi za 15 godina. Jedino ako se radilo o običnom ubojstvu ili pomaganju u takvom, relativna zastara može nastupiti za 15 godina, a apsolutna za 30 godina, to sada nije moglo nastupiti. Čudi se i pravnicima koji tvrde drugačije

Obrana Josipa Perkovića će se vjerojatno temeljiti na apsolutnoj zastari koja će u slučaju običnog ubojstva nastupiti 29. srpnja ove godine. Napominje kako ne zna koja je to ustavna promjena koja se treba promijeniti. 

- Promjenom Ustava zapravo će Perković biti u težoj situaciji jer neće biti zastare. Međutim, promjenom Ustava stvorit će se pretpostavke za suđenje u Hrvatskoj - rekao je Miljević. 

Zsolt Hernandi od ponedjeljka na tjeralici Interpola?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag