Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Miljevićeve navode o korupciji među sucima ćemo provjeriti'

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Odvjetnik Miljević je jučer na RTL-u rekao kako je Zdravko Mamić bio najavio konferenciju za novinare koju je na njegov savjet otkazao, a na kojoj je htio govoriti o određenim oblicima korupcije u pravosuđu

Odvjetnik Veljko Miljević je u nedjelju, uoči odlučivanja o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, u emisiji RTL Danas iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca, a da, iako je upoznat sa zakonskim odredbama, prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, naveo je Uskok u današnjem priopćenju ističući da će Miljevićevi navodi biti provjereni.

U povodu upita novinara vezanih uz jučerašnje navode odvjetnika Veljka Miljevića o mogućoj korumpiranosti sudaca te o očekivanju da bude pozvan na razgovor, Uskok je priopćio kako je odvjetnik Miljević uoči odlučivanja o izručenju njegova branjenika Mamića Hrvatskoj, iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca a da prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela.

Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela, ističe Uskok. 

U priopćenju navode i kako pretpostavljaju " da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka."

Uskok podsjeća kako je njegov branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim.

Odvjetnik Miljević je na temelju takvih navoda i te dokumentacije" tražio preotvaranje sudske rasprave i odgodu izricanja presude u predmetu koji se vodio protiv njegovog branjenika pozivajući se na priopćenje DORH-a o naloženim izvidima u povodu tvrdnji izrečenih na spomenutoj konferenciji njegovog branjenika." Radi se o tzv. „aferi SMS“ u kojem predmetu je Uskok, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv osoba koje su bile uključene u izradu lažne prepiske, a u kojem predmetu je potvrđena optužnica i postupak je u tijeku.

Međutim, budući da provjeravamo sve navode o mogućem počinjenju kaznenih djela iz naše nadležnosti, zaključno ističemo da će biti provjereni i predmetni navodi odvjetnika Miljevića, zaključuje Uskok.

Odvjetnik Miljević je jučer na RTL-u rekao kako je Zdravko Mamić bio najavio konferenciju za novinare koju je na njegov savjet otkazao, a na kojoj je htio govoriti o određenim oblicima korupcije u pravosuđu i to "od srednje do visoke razine". Kako je rekao Miljević,  Mamić je htio  imenovati šest sudaca.  Miljević  je također rekao kako se u kuloarima zna koji su suci spremni za takvu djelatnosti i koji u njoj sudjeluju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (50)
  • Moš se frigat Miljeviću! Plenki je taj koji kontrolira korupciju i kome će se suditi a kome ne. Da nije tako već bi Bandić, Saucha, Todirić, Dalićka odavno bili u Remetincu!

    22. 7. 2019,   20:32
  • Svi u Hrvatskoj znaju i govore o najkorumpiranijem sudstvu u EU, pa sad čak to i javno rekao odvjetnik Miljević pred tv. kamerama o 6. najkorumpiranijih sudaca o kojima i on sve zna i sad će možda USKOK nešto probrljati koliko će mu hdz vlast dozvoliti i nikom ništa, ni dlaka s glave im neće faliti. Imamo rvackuuuu !

    22. 7. 2019,   20:44
  • Kao Branitelj svakodnevno se pitam , zašto sam uzeo pušku 91 ? Da bi ovakvi Vladali , sigurno ne !

    22. 7. 2019,   22:30