Obavijesti

News

Komentari 323

'Nisam četnik, nikad neću biti. Uklonimo ušata slova s fasada'

'Nisam četnik, nikad neću biti. Uklonimo ušata slova s fasada'
4

Zbog izjave Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a kojom je Hrvatsku usporedio s NDH već se danima nižu reakcije i osude. Zbog toga je Pupovac imao presicu

VIDEO

Odlučio sam pročitati izjavu zbog koje ste očekivali da kažem nešto o onome što je stvorilo interes, uznemirenje i reakcije od strane političkih i nepolitičkih aktera. Premda se izjave ne stišavaju na moju izjavu o NDH ohrabren sam ti reakcijama. Moje su bojazni manje, nego prije dva tjedna. Brojni su osudili usporedbu s NDH. Današnja Hrvatska ne bi smjela imati ikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja. Svi koji su reagirali na osnovu tog osjećaja pozivam da uklonimo ušata ustaška slova s naših fasada, da pozdrave 'Za dom spremni' spremimo i sankcioniramo. Da prestanemo biti slijepi i gluhi i na poruke kao što su 'ubij Srbina'. Da ih osudimo kao poticanje nasilja i pozivam da prestanemo s revizijom prošlosti, rekao je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru. 

Ostaje li SDSS u koaliciji ili odlazi? Obraćanje Milorada Pupovca u Saboru Reporter: Snježana Krnetić

Objavljuje 24sata Politiko u Srijeda, 11. rujna 2019.

- Ja znam dobro razliku iz današnje i historijske perspektive, ja tu razliku živim i zbog nje djelujem godinama politički u Hrvatskoj. Kao što su ju živjeli mnogi od najboljih predstavnika Srba u Hrvatskoj, prije mene. Od mene svatko može tražiti da se distanciram od osuda NDH, ali nitko ne treba očekivati da ću to učiniti. Surađujem sa svima da završimo ratove koje smo prošli. Želim zemlju mira i tolerancije usmjerenu prema prosperitetu, a ne prema lošoj prošlosti - rekao je Pupovac. 

Zagreb: Milorad Pupovac u Saboru održao konferenciju za medije

- Bilo je raznih zahtjeva prema meni neki su bili podobni za diskusiju, a neki nisu. Što se tiče isprike: ja sam bio nazivan raznim imenima za koje ne mislim da na bilo koji način obilježavaju što ja jesam ili što je naša zajednica. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da je jesam nikada neću tražiti ispriku. Koji me svrstavaju u ubojice, reći ću da nisam, ali neću ni od njih tražiti ispriku. To je dio političke borbe kroz koju moramo proći. Mi smo spremni nastaviti ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju. Razgovora s koalicijskim partnerima je bilo je i bit će ih još. Za sve što je potrebno za stabilnost zemlje - rekao je Pupovac. 

- Danas će se raspravljati na SDSS dokle smo došli i što će dalje biti. O čemu smo razgovarali s koalicijskim partnerima uključujući premijera. Na članovima predsjedništva je da donesu odluku što će dalje biti. Ne znam da li ćete navečer znati da li smo i dalje u koaliciji ili ne. Odgovor sasvim sigurno ćete znati nakon završnog razgovora s kolacijskim partnerima, kad se skupimo i naš je interes da to završi što prije - odgovorio je Pupovac na pitanje da li SDSS ostaje u koaliciji ili ne. 

Zagreb: Milorad Pupovac u Saboru održao konferenciju za medije

- O odnosu današnje Hrvatske i nekadašnje NDH sasvim vam lijepo stoji što sam imao za reći, govorim o hrvatskoj državni nasuprot ustaškoj državi - rekao je Pupovac na inzistiranje da jasno kaže ispričava li se ili ne. Na kraju je rekao kako ne planira komentirati prijetnje koje je dobio.  

'Koalicija je stabilna, a još ne znam što će Pupovac reći...'
'Koalicija je stabilna, a još ne znam što će Pupovac reći...'

Podsjetimo, zbog Pupovčeve izjave kojom je Hrvatsku usporedio s NDH već se danima nižu reakcije i osude. Neki su tražili i da Pupovac svoju izjavu povuče i da se ispriča. 

'Pupovac bi svoju izjavu o NDH trebao objasniti ili ju povući...'
'Pupovac bi svoju izjavu o NDH trebao objasniti ili ju povući...'

Koalicija se sastala 6. rujna no tada nije bilo objavljeno mnogo o konkretnom slučaju. Premijer Andrej Plenković se sastao s Pupovcem, a trebali bi razgovarati i ovaj tjedan.  

Butković: Očekujem objašnjenje od Pupovca

Ministar mora, prometa i infrastrukture u srijedu je prije početka užeg kabineta Vlade izjavio  kako od Milorada Pupovca očekuje objašnjene te kako misli da se treba ispričati zbog nedavnih usporedbi stanja u društvu Republike Hrvatske s NDH.

- Očekujem da objasni što je rekao, a mislim da bi se trebao ispričati, rekao je Butković.

Upitan o stabilnosti Vlade i koalicije rekao da 'koliko vidi - stabilna je'.

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH

Na pitanje što ako SDSS izađe iz koalicije, ministar Butković je rekao da treba pričekati što će Pupovac reći na današnjoj konferenciji za medije.

Komentirao je i stanje u društvu i kako je na to utjecala Vlada.

- Promijenilo se puno toga na bolje, od gospodarskih pokazatelja, investicija, klime u društvu, ocijenio je Butković dodavši kako svi zajedno u Hrvatskoj moramo pokušati smirivati strasti i raditi još bolje.

Nije imao komentara na navode o ispisanim grafitima na rodnoj kući Milorada Pupovca u njegovu selu Ceranjama Donjim kraj Benkovca.

Kosor: Pupovac nije porekao niti jedan svoj stav

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je u srijedu kako čelnik SDSS-a Milorad Pupovac svojom politikom i komentarima hrani desničare i sve koji izazivaju etnički motivirane incidente te da Pupovac nije porekao niti jedan svoj stav, a najavio je i da će HSLS u nedjelju razmatrati ostanak u vladajućoj koaliciji.

"Poražavajuće je da Pupovac praktički hrani one o kojima govori. Njegov pristup politici, njegovi komentari njegovo uspoređivanje Hrvatske s NDH hrani desničare i sve koji rade etnički motivirane incidente", kazao je Kosor nazivajući  današnji Pupovčev istup "katastrofalnim".

Kosor je već ranije izjavio da će HSLS istupiti iz vladajuće koalicije ako se Pupovac ne ispriča i odstupi od svojih nedavnih izjava, a nakon Pupovčeve konferencije za medije Kosor je na facebooku objavio: "Zaštita Srba, hrvatskih državljana od nasilja u Hrvatskoj 'da', dijeljenje lekcija demokratskoj Hrvatskoj od strane SDSS 'ne'. U nedjelju 15. rujna na Središnjem vijeću HSLS-a odlučiti ćemo ostajemo li u ovakvoj koaliciji".

U nedjelju na Središnjem vijeću razmatramo ostanak u Vladi

"U nedjelju u Novom Vinodolskom imamo Središnje vijeće i ako se do tada ništa ne promijeni, razmatrat ćemo naš ostanak u vladajućoj koaliciji. Razgovarao sam već s ljudima iz vodstva stranke i ne možemo više zajedno sjediti s ovakvim stavovima. Pupovac nije porekao niti jedan svoj stav ni iz Sarajeva ni iz Zagreba o Hrvatskoj kao remetilačkom faktoru i faktoru nestabilnosti. U Sarajevu je rekao da smo mi na ustaškom putu, da sve više ličimo na NDH. Postoje pojave u Hrvatskoj koje apsolutno treba spriječiti i sankcionirati, ali kada ga pitaju o Vučiću, onda šuti kao zaliven", kazao je Kosor Hini.

Dodao je i kako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da je ovo sukob antifašista i fašista, "pa ispada da smo mi fašisti, a ja se ne sjećam antifašističkog pokreta u Srbiji".

"Znači, nova povijest, sad smo mi fašisti, a oni koji taj pokret uopće nisu imali su antifašisti. Takvu priču, što se nas tiče kao demokratske stranke, mi više nećemo tolerirati, a hoće li HDZ to trpjeti, to je njihova stvar", poručio je.

Kazao je i da ne može prejudicirati odluku Središnjeg vijeća što se tiče ostanka stranke u vladajućoj koaliciji te dodaje da će vidjeti kako će se postaviti druge stranke koalicije, prije svega HDZ.

„Ako je HDZ-u Pupovčevo objašnjenje prihvatljivo – super, meni nije“, naglasio je.

Nema bolje koalicije u Hrvatskoj koja bi riješila pitanje manjina od one HDZ-a

„Nema bolje koalicije u Hrvatskoj koja bi riješila pitanje manjina od koalicije HDZ-a na čijem je čelu demokrat kao Andrej Plenković koji jest za suradnju s manjinama, HNS-a, HSLS-a i klubovi nacionalnih manjina. Svaka buduća koalicija bit će gora za manjinska pitanja jer SDP to ne može riješiti. Neće biti bolje koalicije od aktualne za rješavanje tog problema“, smatra Kosor.

„Situaciju treba smirivati, a ne potpaljivati. Očekivao sam pametan Pupovčev istup, ali on je danas tjerao inat. Očekivao sam danas puno, a dobio sam što sam dobio. Meni je dosta, a oni nek uživaju u vlasti i većini, nema problema“, poručio je svojim koalicijskim partnerima.

U Klub zastupnika HSLS-a koji je dio parlamentarne većine, uz Kosora su i Branko Hrg i Goran Dodig iz Hrvatske demokršćanske stranke te Branimir Glavaš iz HDSSB-a, a Kosor kaže da će svaka stranka za sebe odlučiti ostaje li u koaliciji.

Vladajuća većina trenutačno broji 82 glasa.

Video: Pupovac nakon napada u Uzdolju

Pokretanje videa...

05:48
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 323
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.