Obavijesti

News

Komentari 164

Pupovac: Srbi mogu biti i bez ćirilice, ali to čini RH taocem

Pupovac: Srbi mogu biti i bez ćirilice, ali to čini RH taocem
3

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac smatra da bi se trebali više baviti važnijim pitanjima kao što su ekonomija i vladavina prava. Tvrdi da je ćirilica i hrvatsko pismo

VIDEO

Uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru više od 20 godina poslije rata danas je ponovo postalo političko pitanje. Iako je upravo HDZ-ova Vlada izglasala Zakon, danas je protiv njegove primjene, a braniteljske udruge prijete novim prosvjedima. 

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac smatra da bi se trebali više baviti važnijim pitanjima kao što su ekonomija i vladavina prava.

- Kad god se promijeni vlast i dođu lijevi liberali, onda se mobiliziraju radikali. Da nije ćirilica bilo bi nešto drugo. Trebamo to staviti na stranu i baviti se pitanjima koja su važna, a to su ekonomija i vladavina prava, rekao je Pupovac gostujući u emisiji 60 minuta 24sata TV-a.

- Oni koji su protiv ćirilice to ne govore, već šalju poruke kojima žele uspostaviti ratnu propagandu i Srbima u istočnoj Slavoniji poručuju: "I ovdje je trebala biti Oluja, pa se danas ne bismo okupljali u Vukovaru". A zbog čega? Zbog pisma koje je povijesno i hrvatsko pismo. Lingvisti se još uvijek spore je li ćirilica samo srpsko ili i hrvatsko pismo - kazao je Pupovac i dodao kako nema prostora za ozbiljnu raspravu pa raspravljaju "oni koji nemaju što reći nego od pisma rade bauk".

Na pitanje voditelja Tihomira Ladišića, što misli o stanju u Vukovaru Pupovac je rekao da ono nije dobro niti za Hrvate niti za Srbe.

- Vukovar je važan grad samo kao simbol ratnog stradanja, ali nije važan kada je u pitanju ekonomija i zapošljavanje. Nije važan niti za razvoj tog kraja - smatra Pupovac.

Smatra i da nije puno teže biti Srbin u Vukovaru, nego u bilo kojem drom kraju u Hrvatskoj. 

- Nikoga ne zanima kako je Srbima u Hrvatskoj, iz kojih knjiga uče povijest i književnost, tko ih i o čemu uči i koji jezik uče, jezik koji ne tolerira ni jedan drugi izričaj. Kako im je živjeti u gradovima koji su oslikani ustaškim simbolima? To Karamarko ne vidi kao problem, ali ćirilica je problem - upozorava predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Na pitanje što je s uvredljivim natpisima na ćirilici, Popovac kaže da ono ne izražava stajalište Srba već samo pojedinaca koji nisu niti zaslužili da koriste "veliko slavensko pismo - ćirilicu".

Pupovac se prisjetio i kakav je bio odnos prema Srbima u Hrvatskoj za vrijeme Tuđmana, Račana i Sanadera.

- Za vrijeme rata je bilo svašta, bolje da ne govorim. Ali kada je došla mirna reintegracija 1996./97., Tuđman i Granić su nas pozvali da se uključimo u obnovu mira. Ono što smo dogovorili je bilo pošteno. I ako je trebalo razgovarati o nečemu, onda smo razgovarali. Račan je zaustavio antimanjinsko raspoloženje u Hrvatskoj, a pogotovo je to učinio Mesić. Račan je bio obazriv. Nije radio na manjinskoj politici. Plašio se srpskog pitanja u Hrvatskoj jer je imao teret Haaga i koalicije. Ali Sanader je na tome dobio Europu i liberalnu Hrvatsku - priča Pupovac.

Smatra da je Sanaderova čestitka pravoslavnog Božića bio prijelomni trenutak za odnos prema Srbima u Hrvatskoj.

- On je to uradio najviše za Hrvatsku i za svoju stranku. Uzeo je mikrofon i izrekao: "Hristos se rodi" i time je sebi stvorio status reformatora tih odnosa. U svega nekoliko riječi napravio je ono što drugi nisu bili u stanju - rekao je Pupovac.

Govorio je i koaliciji sa Sanaderovim HDZ-om:

- Koalicija nije bila jednostavna. Sanader nije bio lak partner, niti sam ja bio lak partner, ali smo znali da moramo napraviti što je moguće više za interese Srba. On je bio posvećen tome, ali onda je počeo gubiti interes. Suradnja tada više nije bila uspješna. 

Pupovac upozorava da ćirilica nije tu da svađa Hrvate i Srbe, "kao što nije bila kada je zagrebački magistrat Vuku Karadžiću dodijelio povelju počasnog građanina slobodnog kraljevskog grada Zagreba na ćirilici, a on je zahvalio na latinici i potpisao datum ožujak". To je bio znak tolerancije, ističe Pupovac.

- Zar bih ja sada trebao neke riječi gledati kao ustaško nasljeđe i zar bi trebali Srbi tražiti da se te riječi zabrane? Je l' normalno da MUP ne koristi neke riječi? Je l' to demokracija - pita se Pupovac.

- Srbi u Hrvatskoj mogu živjeti bez ćirilice ako im se ona zabrani, ali s tom zabranom se zarobljava Hrvatska i čini je se taocem - tvrdi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21