Obavijesti

News

Komentari 58

Ministar Barišić: Neću smijeniti Glunčića; Mrsić: Sramoti nas!

Ministar Barišić: Neću smijeniti Glunčića; Mrsić: Sramoti nas!
1

Glunčić je izazavao buru pravdajući loše rezultate hrvatskih učenika na PISA istraživanju, izjavivši kako su kod nas u statistiku ušla i djeca nacionalnih manjina i s posebnim potrebama

VIDEO

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić u utorak je u Saboru rekao za 24sata kako državnog tajnika Matka Glunčića neće smijeniti zbog izjave o nacionalnim manjinama i djeci s posebnim potrebama jer se Glunčić ispričao. Podsjetimo, Glunčić je izazavao pravu buru komentirajući i pravdajući loše rezultate hrvatskih učenika na PISA istraživanju, izjavivši kako su kod nas u statistiku ušla i djeca nacionalnih manjina i s posebnim potrebama. Oporba je u ponedjeljak glasno uputila zahtjev ministru Barišiću da Glunčića mora smijeniti. Iako se Glunčić ispričao, oporbi to nije dovoljno. Smatraju da je takva izjava osobe koja obavlja funkciju državnog tajnika u ministarstvu obrazovanja skandalozna i da zbog toga s tog mjesta mora otići.

- Posrijedi je nenamjerna pogreška koju je državni tajnik uvidio i obrazložio kako je došlo do toga i uputio je ispriku javnosti. Ta isprika je visoko moralni čin koji ukazuje na svjesnost političke odgovornosti. Stajalište Ministarstva, posebice prema nacionalnim manjinama i djeci s posebnim potrebama , vrlo važno i pozitivno- rekao je ministar Barišić.

Državni tajnik Matko Glunčić nije nam htio komentirati zahtjeve oporbe za njegovom ostavku niti svoju izjavu. Samo je kratko rekao kako se u ponedjeljak ispričao.

Na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu u utorak se odvijala prava drama prije nego je sjednica uopće počela. Potpredsjednica Odbora, SDP- ova zastupnica Sabina Glasovac i SDP  zahtijevali su da se dnevni red sjednice nadopuni s još jednom točkom. Predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara (HDZ) to nije dopustio, pola sata su se vladajući i oporba natezali, a naposljetku su SDP- ovci demonstrativno napustili sjednicu, a za njima su otišli i Branimir Bunjac (Živi zid) te predstavnici nacionalnih manjina Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi . 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prva točka trebala je biti glasovanje o izboru članova nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, no kako kvoruma više nije bilo, sjednica je prekinuta, a glasovanje odgođeno za neki drugi dan. Druga točka trebala je biti rasprava o podnošenju ostavke predsjednika Vlatka Silobrčića i ostalih članova Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Uvrštenje ove točke u dnevni red predložio je SDP prije osam dana, a Odbor je prihvatio. Glasovanje o izboru članova Nacionalnog vijeća trebalo je biti tajno stoga su predstavnici medija i svi oni koji nemaju veze s tim zamoljeni da izađu van dok se glasovanje ne obavi.  

Novinari su izašli van, kao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić i državni tajnik Matko Glunčić. No SDP je novinare zvao da se vrate jer su htjeli prije glasovanja nadopuniti dnevni red.

"Glunčić sramoti cijelu Hrvatsku'

SDP- ov Mirando Mrsić predložio da se kao treća točka dnevnog reda uvede rasprava o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije zbog izjave državnog tajnika Matka Glunčića da su rezultate hrvatskih učenika na PISA istraživanju loši jer su u statistiku ušle i nacionalne manjine i djeca s posebnim potrebama. 

- Ovu točku je potrebno uvesti u dnevni red jer se državni tajnik ogriješio o Zakon o suzbijanju diskriminacije kojim je propisano da se diskriminacijom smatra stavljanje u nepovoljni položaj bilo koje osobe po osnovi rasne ili etičke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere… Navedeni Zakon primjenjuje se na postupanje svih državnih tijela. Smatramo da je važno da ovaj Odbor raspravi ovu točku jer je neprimjereno da jedan državni dužnosnik daje takve izjave i sramoti, ne samo vašu stranku, Vladu, nego i cijelu Hrvatsku- istaknuo je Mrsić.

Predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara, pozivajući se na Poslovnik, rekao im je kako rasprava o kršenju Zakonu o suzbijanju diskriminacije nije u djelokrugu matičnog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu već Odbora za ljudska prava te da se ostali zastupnici nisu pripremili za ovu raspravu jer nisu dobili nikakve materijale o toj temi stoga točku nije želio uvrstiti u dnevni red. Oporba smatra da se Zakon odnosi i na područje odgoja i obrazovanja stoga su uvjeravali Krstulović Oparu da je ta tema u djelokrugu ovog Odbora te da krši Poslovnik.

- Tražite da se o kršenju Zakona o diskriminaciji raspravlja bez ikakve pripreme i dokumentacije. Ja to neću dopuštati i možete koliko god hoćete ponavljati da ja kršim pravila, ali ja nepripremljene točke dnevnog reda neću dopustiti- rekao je Krstulović Opara.

Dok su se oni natezali oko Glunčića, niti Glunčić niti ministar Barišić nisu bili na sjednici jer su je napustili kad je predsjednik Krstulović Opara zamolio da izađu van dok se glasuje o izboru članova za Nacionalno vijeće za znanost. Mislili su kako je u tijeku glasovanje i čekali da ih se pozove na nastavak sjednice.

Jovanović: To je diskriminacija

Inače, za nadopunu dnevnog reda potrebna je 1/3 članova što je SDP imao. 

SDP- ov Željko Jovanović poručio je predsjedniku Odbora kako nije u pravu da ova tema nije u djelokrugu ovog Odbora.

- Ovdje se upravo radi o diskriminaciji u obrazovanju. Sve što se tiče obrazovanja je tema o kojoj ovaj odbor može raspravljati. I ne samo to. Ako trećina članova podnese pisani prijedlog, može raspravljati i o pticama pjevicama- poručio je Jovanović.

Krstulović Opara ponovno je ponovio kako ne može dopustiti raspravu o nečemu što nije u djelokrugu ovog Odbora, na što mu je oporba ponovno poručila kako to nije točno.

Predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac istaknuo je kako se oni nisu stigli pripremiti za ovako važne teme stoga je zatražio odgodu sjednice. 

- Ni Klub nacionalnih manjina ni Klub SDSS-a o ove tri važne stvari nije se imao prilike unutar sebe usuglasiti stoga predlažem da se prekine sjednica, u protivnom ćemo je gospodin Kajtazi i ja morati napustiti. Važno je da se Klubovi i zastupnici imaju prilike pripremiti- poručio je Pupovac.

Marko Vučetić (MOST) poručio je SDP- ovcima kako izgrađuju politički bastion opravdavanja neznanja. 

- Ja bih također izrazio duboko ne slaganje s ovim oblikom političkog voluntarizma koji se želi nametnuti kao moć. Moć nad Odborom, moć nad medijima, nažalost, i moć nad djecom. Bilo bi mi puno interesantnije, opravdanije i adekvatnije ovom Odborom da smo započeli raspravu o lošim rezultatima  jer ovako s ovom raspravom koja kreće, po mom sudu isto izvan okvira ingerencije ovog Odbora, vi izgrađujete politički bastion opravdavanja neznanja. Ako se radi o diskriminaciji, mislim da je upravo za to zadužen neki drugi Odbor- poručio je Vučetić što je SDP- ovce razbjesnilo.

'Bahata, demagoška izjava'

Poručili su mu da ga sram može biti i napustili sjednicu.

- To je takva bahata, demagoška izjava da mi se ježi koža na tijelu. Ako netko gradi i opravdava politički bastion neznanja, onda ste to vi i vaši koalicijski partneri koji su podržali i omogućili da plagijator bude potpredsjednik Sabora i da ministar koji je javno priznao plagijat i dalje svima nama dijeli lekcije i opravdava državnog tajnika. Danas je Ministarstvo objavilo da je njihov službeni stav ovo što je rekao tajnik Glunčić. To je opravdavanje političkog neznanja i sramote hrvatskog društva- grmio je Jovanović.

Nakon SDP- ovaca, sjednicu su napustili i Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Branimir Bunjac.

Branimir Bunjac (Živi zid) smatra kako je ova točka trebala biti uvrštena u dnevni red pogotovo kad već imaju priliku raspravljati i pred samim ministrom Barišićem i tajnikom Glunčićem koji su došli na sjednicu. Poručio je kako je Krstulović Opara pokazao ljutnju prilikom obrazlaganja zašto ovu točku ne bi trebalo uvrstiti, što je samo potvrdilo da je tema itekako bitna i da ju je trebalo staviti na dnevni red. 

- Niste me uvjerili ovom raspravom da zahtjev djela članova Odbora za uvrštavanjem točke dnevnog reda nije opravdan. Slušajući sve argumente koje ste iznijeli, zaključio sam da postoji interes i Odbora kao i javnosti da saznamo koje su konotacije zamjenika ministra i s obzirom da bi on sam najbolje mogao objasniti o čemu se točno radilo, smatram da je bilo potpuno opravdano njega saslušati i pitati o tome. Vi ste se ogradili proceduralnom retorikom, tehničkim pogreškama,a pri tom ste pokazali i ljutnju i samim time potvrdili da bi ova točka dnevnog reda ustvari trebala biti prihvaćena- rekao je Bunjac.

Opara Krstulović poručio je kako na Odboru neće dopustiti voluntarizam. Istaknuo je drugu točku prihvatio jer je upućena prije osam dana i stigli se oko nje pripremiti.  Naglasio je kako za izvještavanje javnosti o tome što je rekao visoki državni dužnosnik postoji press konferencija  koju mogu svi sazvati te ponovio kako Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu nije nadležan za raspravu o ovoj temi.

- Meni ne pada napamet da nekome ne dopuštam raspravu ili sprječavam interes javnosti, ali konstatiram vrlo jasno činjenicu da tema koja je ovdje predložena nije u djelokrugu našeg Odbora- poručio je Krstulović Opara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu