Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Butković je u sukobu interesa, ali sankcija neće biti

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 2

Butković je imenovao članove nadzornih odbora bez da je Vlada prethodno na skupštinama predložila članove tih uprava. No, Povjerenstvo za sukob interesa sankciju za to nema

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku da je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u sukobu interesa jer je imenovao članove nadzornih odbora trgovačkih društava - HŽ infrastrukturi, Hrvatskima cestama i Hrvatskima autocestama, Odašiljači i veze, Hrvatska pošta, bez da je Vlada prethodno skupštinama predložila članove uprava tih društava.

S obzirom da se radi o imperfektnoj normi koja nema sankcija, Povjerenstvo sankciju nije moglo izreći.

Povreda članka 15. Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Nakon odluke o pokretanju postupka na koju se Butković nije očitovao, Povjerenstvo je, s obzirom da te činjenice prethodno nisu bile utvrđene, zatražilo od Vlade očitovanje za društva Odašiljače i veze i Hrvatsku poštu vezano za imenovanje nadzornih odbora, da se utvrdi da li Vlada i u tim trgovačkim društvima nije dala prijedlog članova NO-a, na što je odgovoreno da nije.

EK UPOZORAVA: 'Hrvatske željeznice najgore su u cijeloj EU po učinkovitosti...'

- Iz svega navedenog proizlazi da je Butković kao član skupštine u navedenim trgovačkim tijelima imenovao članove uprave, odnosno nadzornih odbora bez prethodnog prijedloga Vlade, čime je počinio povredu 15. članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim je propisano da skupštine o imenovanju članova nadzornih odbora takvu odluku mogu donijeti isključivo na prijedlog Vlade - kazala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Butkovića u slučaju prijave vezano za odluku Vlade oko ukidanja Agencije za obalu i linijsku promet. Od Povjerenstva se tražio odgovor da li bi gašenjem agencije i prebacivanjem njenih ovlasti na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture došlo do sukoba interesa s obzirom da je država vlasnik brodarske kompanije Jadrolinije i moglo bi doći do toga da privatni brodari budu u nepovoljnijem položaju pri dodjeli koncesija.

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu PredsjedniÅ¡tva i Nacionalnog vijeća IVICA IDE NA IZBORE Butković: Za izbore se mogu kandidirati svi koji nisu osuđeni

Do ukidanja agencije nije došlo jer je ta točka u studenom povučena sa sjednice Vlade te je Agencija nastavila sa svojim radom.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek predložio je da se protiv dužnosnika ne pokrene postupak, istaknuvši da se u konkretnoj situaciji ne može se govoriti o postojanju sukoba interesa u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa,

Nisu pokrenuti postupci protiv Bandića i Pejčinović-Burić

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak u slučaju prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i navoda da je potpisao štetan ugovor o najmu poslovnog prostora za potrebe vijeća MO-a Havidić Selo.

U prijavi se navodi da je vijećnica u MO-u Havidić Selo s izborne liste SDP-a Ljiljana Bokan zajedno s predsjednicom Vijeća Gradske četvrti Brezovica Marinom Pucević za vrijeme obilaska gradonačelnika dogovarala da osnuje Bandićevu stranku, a da će Bandić zauzvrat iznajmiti kućerak od njenog muža za potrebe mjesnog odbora unatoč tome što mjesni odbor ima prostor koji zadovoljava uvjete dok se ne sagradi čvrsti objekt.

U Staroj gradskoj vijećnici održana 21. sjednica zagrebačke Gradske skupÅ¡tine AKADEMSKA ZAJEDNICA SE PROTIVI Bandić o počasnom doktoratu: 'Ništa ne mislim, samo delam'

Navodi se da je Bokan, nakon što je napustila SDP, osnovala Bandićevu stranku i priskrbila kućerak na štetu poreznih obveznika i nije vratila mandat vijećnice MO-a. Njen muž iznajmljivao je prostor za 3000 kuna mjesečno četiri i pol mjeseca.

Povjerenstvo je zatražilo očitovanje Gradske uprave vezano za prijavu te je zaključilo da gradonačelnik nije imao inicijativu u rješavanju odgovarajućeg prostora za rad mjesnog odbora Havidić Selo, već su to sve odredile službe Grada koje su postupale na inicijativu vijeća MO-a Havidića, ali i na inicijativu i suglasnost vijeća GČ Brezovica.

Također, Povjerenstvo nije pokrenulo postupak u slučaju ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović-Burić zbog imenovanja bivše glavne tajnice u MVEP-u Lorete Bertošek Kušen, istaknuvši da odgovori na pitanja o zakonitim ili nezakonitim radnjama vezanim za druge propise nisu u nadležnosti Povjerenstva.

Također, istaknuto je i da Pejčinović-Burić nije donijela niti jedno od rješenja o rasporedu Bertošek Kušen, kao niti rješenje o promaknuću u više diplomatsko zvanje, nije ju imenovala glavnom tajnicom ministarstva, a to nije mogla jer je ovo sve bila odluka Vlade.

Pokrenuli postupak i protiv upravnog vijeća Hine

Povjerenstvo bi se bavilo predmetom kada bi postojala povezanost osobe koja bi nezakonitim radnjama dužnosnika stekla neke prednosti. U ovom slučaju iz prijave i svih ostalih podataka to nije vidljivo i to je pitanje upravnog postupka i Povjerenstvo tu nema elemenata utvrđivati bez ključnog elementa povezanosti između dužnosnice i osobe. 

Povjerenstvo je pokrenulo postupak u slučaju člana Upravnog vijeća Hine Brune Dobrovića jer je istovremeno i stopostotni vlasnik trgovačkog društva Krula d.o.o. te nije izvršio prijenos upravljačkih prava na drugu osobu.

Povjerenstvo je od Hine zatražilo podatak je li bilo kakvih odnosa između te pravne osobe u čijem je upravnom vijeću Dobrović član i trgovačkog društva čiji je vlasnik. Iz odgovora Hine proizlazi da za vrijeme njegovog mandata Hina nije stupala u poslovne odnose s tom tvrtkom.

Komentari (3)
  • pod žurno rasformirati povjerenstvo za sukob interesa-bespotrebna udruga uhljeba sa velikim plaćama...

    29. 3. 2019,   15:05
  • Ovo "povjerenstvo" gotovo da je bespotrebnije od Instituta za staroslavenski i masturbaciju.

    29. 3. 2019,   15:02
  • pa nema veze, pokazalo se da ti nadzorni odbori nikoga ne nadziru, nemaju nikakve svrhe osim uhljebiti svoje ljude i dati im honorar od par tisuća kuna.

    29. 3. 2019,   14:20