Obavijesti

News

Komentari 30

Ministar Horvat: 'Imamo četiri moguća investitora u Uljanik'

Ministar Horvat: 'Imamo četiri moguća investitora u Uljanik'
1

'U knjizi narudžbi prije desetak ili petnaestak dana bilo 17 brodova ugovoreno na način da su avansi i veliki dio toga što u ovom trenutku nije na navozu, a kamoli na obali, potrošeno, a nitko ne zna zašto'

VIDEO

U Dnevniku Nove TV  ministar Darko Horvat govorio je o situaciji u hrvatskoj brodogradnji. 

- Na korak smo do likvidacije Uljanika. Hoćete li vi onda biti grobar hrvatske brodogradnje - upitao ga je Mislav Bago.

- Kad vas tako krenu optuživati oni koji su i doveli do takve situacije, onda bi grobari hrvatske brodogradnje trebali biti neki drugi - uzvratio je ministar Horvat. 

Upitan je li pročitao plan spašavanja, Horvat je izjavio da su ga ne samo pročitali, pomno analizirali i dali neke primjedbe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Očajni radnici: Ovo danas je komemoracija našem Uljaniku
Očajni radnici: Ovo danas je komemoracija našem Uljaniku

- Ni Ministarstvo financija nisu napravili ništa krivo, niti su bili kontradiktorni onom što je Komisija rekla o tom planu - dodao je Horvat.

Nitko ne zna za što je potrošen novac 

Na pitanje o novoj Upravi koja je danas dobila negativnu ocjenu za svoj rad i može li ih se zbog toga tužiti za naknadu štete, Horvat je rekao da ne želi prejudicirati takve stvari ali i istaknuo da je činjenica kako vlasnici, brodogradilišta, uključujući i radnike, ne vjeruju Upravi.

Kazao je i da u tri godine koliko je uprava na čelu, u ožujku ove godine na poslovnom računu evidentiran je minus od 757 milijuna kuna

Razgovarajući o tome kako je do toga došlo, Horvat je ponovno izjavio da ne želi prejudicirati kako su brodovi ugovarani. No istaknuo je i da je knjiga narudžbi u kojoj je prije desetak ili petnaestak dana bilo 17 brodova ugovoreno na način da su avansi i veliki dio toga što u ovom trenutku nije na navozu, a kamoli na obali, potrošeno, a nitko ne zna zašto.

Potencijalni strateški parteri

Na pitanje gdje su nestali toliko najavljivani potencijalni investitori, ministar Horvat je odgovorio da nisu nestali. Naveo je i da je riječ o kompanijama Smart Holding iz Ukrajine, Fincantieri iz Italije, Damin iz Nizozemske i Royal IHC.

Skupština Uljanika: Dioničari iskazali nepovjerenje Upravi
Skupština Uljanika: Dioničari iskazali nepovjerenje Upravi

Izjavio je i da u ovom trenutku nije prioritet model strateškog partnerstva s kojim će se ići u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik. 

Ono oko čega još ne postoji konsenzus, jest je li u problemu Uljanik Grupa ili je u problemima samo brodogradilište Uljanik - izjavio je ministar.

Kazao je da je Grad Pula na današnjem izglasavanju dao povjerenje postojećoj Upravi. - Prema informacijama s kojima raspolažem, Grad podržava i plan restrukturiranja, koji je Komisija poslala na doradu. 

U slučaju 3.maja, Bago je pitao ministra znači li to prodaju zemljišta, odnosno da se 3.maj prodaje strancima i restrukturirati u manje brodogradilište, ministar je odgovorio da program restrukturiranja još nije do njega došao, niti ga je Uprava doradila i predala na Ministarstvo gospodarstva. 

Dotaknuli su se i Petrokemije

Horvat je rekao i da je on uvijek optimist i da je siguran da će brodogradnja, i u Puli, i u Rijeci, opstati. Na pitanje kolike su zaista šanse, kaže da nema potrebe određivati nešto što je dio dugoročnog procesa.

Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva sredstva za plaće
Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva sredstva za plaće

- Nemojte zaboraviti da smo proces restrukturiranja i izradu programa započeli u siječnju 2018. godine. To što on u ovom trenutku nije dorađen i nije zadovoljio kriterije Europske komisije, netko bi ipak trebao snositi odgovornost - rekao je. 

Nakon dvije milijarde kuna jamstava koje dolaze iz brodogradnje, država još par stotina milijuna kuna misli upumpati u Petrokemiju. Na pitanje do kada tako, ministar gospodarstva je odgovorio: 

- Petrokemija je preuzela obveze u iznosu od 450 milijuna kuna zaostatka. U ovom trenutku se pronalazi, i gospodarski i financijski sektor, koji je spreman investirati i dokapitalizirati Petrokemiju. Ako sve bude u redu, očekuje se ratifikacija Komisije i ući će se u proces dokapitalizacije, zaključio je Horvat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag