Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Jakovina: Dugove ću podmiriti kada prodam tvrtku

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar poljoprivrede vlasnik je tvrtke koja je dužna 150.000 kuna, među ostalim i Hrvatskim vodama, gdje sjedi u upravi. On, pak, tvrdi kako nije u sukobu interesa

Već godinu dana u Vladi sjedi kao ministar poljoprivrede, no Tihomir Jakovina još nije dostavio ugovor o prijenosu upravljačkih prava u svojoj tvrtki TJ-PROM.

U imovinskoj kartici koju je podnio na početku mandata stoji da je prijenos prava u tijeku, a u sudskom registru Jakovinu navode kao direktora i jedinog osnivača TJ-PROM-a. Za Večernji list je rekao da je nakon dolaska u Vladu prijavio tvrtku u imovinsku karticu te je naveo da je prijenos vlasništva u tijeku. Dodao je da je upravljačka prava prenio na odvjetnički ured u Slavonskom Brodu.

Tvrtka čiji sam vlasnik je neaktivna, nema zaposlenih i nije ni u kakvom poslovnom odnosu s tijelima javne vlasti ili tvrtkama u državnom vlasništvu

- Moj jedini propust je to što nisam Povjerenstvu dostavio ugovor o prijenosu upravljačkih prava za što se ispričavam - rekao je ministar Jakovina.

Čini se kako je imao toliko posla da je zaboravio izvijestiti da je promjena vlasništva odvjetničkom društvu učinjena, no smatra da neće imati problema jer je tvrtka godinama neaktivna i nema zaposlenih. Riječ je o poljoprivrednoj apoteci u Bukovlju kraj Slavonskog Broda. Večernjak piše da je apoteka dužna malo više od 150.000 kuna te je u blokadi dvije godine.

Dužan je, između ostalog, Hrvatskim vodama i državnom proračunu.

- Dugove nikad nisam osporavao. Podmirit ću ih nakon što prodam tvrtku uz pomoć povjerenika, odnosno odvjetnika - kazao je ministar.

Jakovina je istodobno predsjednik upravnog vijeća Hrvatskih voda, koje su zatražile ovrhu, tj. blokadu računa, koja je provedena i prije nego što je postao ministar.

Nakon dolaska u Vladu RH, društvo TJ-PROM d.o.o. uredno sam prijavio u imovinsku karticu te naveo da je prijenos upravljačkih prava u tijeku

- Sukob interesa bio bi da ja nešto sa strane radim. Tako da o tome nisam ni razmišljao. Porazgovarat ću s odvjetnicima koji vode tvrtku. Mislim da će oni to kvalitetno riješiti kako ne bi ostali repovi koji bi se vezivali za mene - kazao je Jakovina.

Što se tiče dugovanja prema trećima, nastalima u doba kada je tvrtka bila aktivna nikada ih nisam osporavao te će ista biti namirena po prodaji tvrtke

Jakovina Vodama duguje oko 9000 kuna, a proračunu je dužan oko 4000 kuna. Najviše, oko 60.000 kuna, dužan je tvrtki C.P.M. Internacional. TJ-PROM je posljednje financijsko izvješće predao 18. lipnja, što znači da tvrtka i dalje postoji. Od 2008. nema ni jednog zaposlenika, a već je tri godine spremna za stečaj.

Komentari (228)
  • Ministre! Mene nitko neće čekati da podmirim dugove nego će mi odmah ovrhom sjesti na plaću, za razliku od tebe!!!!

    9. 12. 2012,   17:52
  • Ma jeli, mrcino jedna ??? A jel mogu ja prodat svoju tvrtku i podmirit sve dugove koje imam ?? Ajmo svi privatnici u RH koji imamo bilo kakvih dugova prodati naše tvrtke pa tek onda vratiti dugove !!

    9. 12. 2012,   18:00
  • Ne, uopće pa nije u sukobu interesa a i vidi se da je čovjek sposoban To je sve normalno za našu banana državu. Sramota, HDZ - SDP isti k.....!

    9. 12. 2012,   17:49