Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar je angažirao 'CSI' za reviziju invalidskih mirovina

None Foto: Robert Anić/Pixsell

Hrvatska je s 26 posto invalidskih mirovina među vodećima u Europi pa je cilj taj broj smanjiti na europski prosjek, odnosno između 15 i 20 posto, poručio je Mrsić

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objavio je da će šest vještaka započeti postupak revizije invalidskih mirovina kako bi se spriječile zloupotrebe kakvih je dosad bilo. Ministar je na konferenciji u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje rekao da je Hrvatska s 26 posto invalidskih mirovina među vodećima u Europi pa je cilj taj broj smanjiti na europski prosjek, odnosno između 15 i 20 posto, javlja tportal

- Uvođenjem tzv. CSI-ja invalidskih mirovina namjeravamo ujednačiti praksu vještaka, ali i promijeniti koncept takvih mirovina. Neće više biti bitno što čovjek ne može raditi, nego zahtijevamo da u rješenjima bude ono što čovjek može raditi da bismo ga mogli osposobiti za neko drugo radno mjesto - pojasnio je Mrsić.

Za usporedbu, u Mađarskoj i Austriji je udio invalidskih mirovina u mirovinama 10 posto, u Sloveniji 15, a u Makedoniji 19 posto.

Mrsić je iznio i podatak da je prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u drugoj polovici prošle godine porasla za 0,4 posto u odnosu na prvih šest mjeseci. Istovremeno, troškovi života povećani su za 2,1 posto. Dodao je i kako su mirovine od 1. siječnja povećane za 1,25 posto pa će umirovljenici na mirovinama za ožujak dobiti to usklađenje.

Komentirao je i preporuke MMF-a o povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. Rekao je kako to Hrvatsku čeka, ali ne u bliskoj budućnosti. Kad će se država odlučiti za takvo što ovisi o više faktora kao što su demografske projekcije ili stanje na tržištu rada, rekao je ministar.

Komentari (102)
  • Podržavam reviziju ali ne samo mirovina već prije svega IMOVINSKOG STANJA NAŠIH TAJKUNA I TO OD 1990. GODINE DO DANAS !! To je puno puno veći kapital od mirovina!! Ajmo Vlado na prijedlog tog zakona !!!!!!!!

    1. 3. 2013,   12:55
  • neki dan u kafiću dvojica "invalida" oko 35 god.starosti piju gemište i pljuju po državi i vladi i jadaju se kako su im smanjili mirovine i invalidnine a oni imaju kredite za aute....kažu neznaju kuda to sve vodi i dokle će im država uzimat....

    1. 3. 2013,   13:12
  • Svakom otkrivenom lažnom umirovljeniku treba naplatiti svu već isplaćenu mirovinu, oderati masnu kaznu i oduzeti sva stećena prava. Takvih tipova sa lažnim invalidskim mirovinama ima barem 50%.

    1. 3. 2013,   13:04