Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar je u Šibeniku obišao radove na tvrđavi sv. Ivana

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić boravi u petak u Šibeniku, gdje je s predstavnicima gradskih vlasti obišao tvrđavu sv. Ivana na kojoj su u tijeku opsežni radovi na obnovi.

Zadovoljstvo mi je da smo danas u Šibeniku, jer je cilj Vlade Andreja Plenkovića ravnomjeran razvoj Hrvatske. Ugovorili smo EU fondove i digli omotnicu na 73 posto, Šibensko-kninska županija dosad je ugovorila 1,6 milijardi kuna, a na šibenskom području provode se projekti vrijedni 1,1 milijardi kuna", izjavio je Pavić novinarima.

Koliko ti fondovi znače za grad, istaknuo je, pokazuje upravo tvrđava sv. Ivana, projekt vrijedan 50 milijuna kuna koji se upravo završava.

- Tvrđave su simbol europskih fondova, pa čestitam šibenskom gradonačelniku na tome i na načinu na koji se grad može dignuti i revitalizirati. Ono što mi je zadovoljstvo je da je nedavno potpisan sporazum za Integrirana teritorijalna ulaganja koja će donijeti Šibeniku i aglomeraciji oko njega dodatna sredstva i ulaganja u sljedećoj financijskoj omotnici, poručio je Pavić.

Gradonačelnik Željko Burić kazao je da dobrobit svega što je napravljeno europskim novcem nije samo u "obnova tvrđava i slaganje kamena", već način na koji se njima upravlja.

- Šibenske tvrđave, taj jedinstveni fortifikacijski sustav, pravi su primjer onoga čime sve treba rezultirati, a to su, uz obnovljene spomenike kulture i ispričanu bogatu povijest, zaposleni ljudi i samoodrživost sustava kroz Javnu ustanovu Tvrđava kulture Šibenik i u sadržaju i u prepoznatljivosti grada, rekao je Burić.

Naglasio je kako je obnova tvrđave sv. Ivana na površini od 18,5 tisuća četvornih metara jedinstveni projekt u Hrvatskoj.

- Projekt ide dalje, sve rješavamo u hodu, a u samoj najavi projekta kazali smo da očekujemo upravo ovo što se sada događa, te da će sve sigurno biti pet ili šest mjeseci duže od planiranoga. Kad sve to zbrojite, očekujemo da će pri kraju 2021. godine biti gotovo i bili bismo s tim zadovoljni, istaknuo je Burić.

Radovi na obnovi te tvrđave počeli su na proljeće ove godine, a prilikom potpisivanja ugovora za radove vrijedne 49 milijuna kuna gradonačelnik Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta najavili su kako očekuju brojne poteškoće, pa nisu htjeli prognozirati koliko će točno trajati radovi. No, pročelnik Odjela za gospodarstvo Petar Mišura izrazio je uvjerenje da će biti gotovi do proljeća 2021. godine.

(mz)

Komentari (3)
  • nezna ni kolko je dva i dva

    23. 8. 2019,   12:20