Obavijesti

News

Komentari 3

Ministar je zvao zaposlenice: 'Obećao je povlačenje ovrha'

Ministar je zvao zaposlenice: 'Obećao je povlačenje ovrha'
1

Rodilje kojima su tvrtke ugašene država ipak neće ovršiti. Nismo ništa krive. Ne tražimo ništa što nisu imali naši kolege. Vjerujem da će ministar Pavić održati obećanje, kažu radnice

VIDEO

Ne znam što bih s četvero djece i da sam dobila još i ovrhu od 25.000 kuna. Jedan veliki problem je riješen. Samo molim Boga da što prije sve razriješe do kraja i da mi vrate zdravstveno osiguranje kao nezaposlenoj osobi jer suprug preko kojeg sam osigurana ide raditi u Njemačku.

Kaže nam to Martina Marinović iz Voćina glasom u kojemu se miješaju i radost i briga. Ona je jedna od 250 radnica i radnika u Hrvatskoj koji su upali u nevjerojatnu birokratsku petlju nekoordinacijom administracije, kad im je nad tvrtkama u jednom danu otvoren i zatvoren stečaj. Tri mjeseca nakon što su 24sata upozorila na problem na primjeru radnica Algoritma, Vlada je u četvrtak donijela odluku po kojoj nitko od njih neće biti ovršen.

Pobjeda 24sata: Neće ovršiti rodilje čije tvrtke su propale!
Pobjeda 24sata: Neće ovršiti rodilje čije tvrtke su propale!

Kako je sve počelo? Radnice koje su bile ne porodiljnom dopustu ili radnici na bolovanju u trenutku stečaja ostali su zaboravljeni od sustava. Nisu ih odjavili, formalno su se vodili kao zaposleni iako tvrtke nije bilo. A s druge strane, nisu se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje ili dobiti minimalne plaće od državne Agencije. Jer ih je taj dio birokratskog sustava prepoznavao kao zaposlene. A onda je Zavod za zdravstveno osiguranje svima počeo slati rješenja po kojima ih traže da vrate porodiljne naknade ili plate puna liječenja od trenutka gašenja tvrtke. Našli su se u nevjerojatnoj pravnoj praznini. S jedne strane vas ovršuju jer niste više zaposleni i nemate pravo na porodiljnu naknadu. A s druge strane ne možete imati nikakva prava kao nezaposleni. Radnici nisu mogli baš ništa uraditi da se izvuku iz te petlje jer se radilo o nevjerojatnoj pravnoj zakonskoj praznini.

Redom se radi o ženama s niskim plaćama i djecom, a ovrhe od deset i više tisuća kuna bi im uništile život.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u četvrtak je priznao da radnici nisu baš ništa krivi u obrazloženju odluke da nitko ne bude ovršen. Država će Zavodu za zdravstveno osiguranje pokriti do 11 milijuna kuna.

- Radnicima nisu otkazani ugovori o radu i zato nisu mogli ostvariti brojna prava. S druge strane su ih neke institucije počele ovršivati. Nitko neće platiti jer oni nisu krivi. Ovim Vlada pokazuje da zna reagirati na potrebe građana kad se nađu u ovakvim pravnim zavrzlamama - rekao je ministar Pavić.

Odluka je usvojena jednoglasno, a uz to je poslana okružnica i svim Trgovačkim sudovima da stečajni upravitelji ne mogu zatvoriti stečaj dok ne provjere je li ostalo radnika. Pavić je obećao i da će se sve službe više koordinirati. Jer da bi se i ovaj prvi dio problema riješio, na tome su radila četiri ministarstva: rada, zdravstva, pravosuđa i socijalne skrbi.

No još nije sve riješeno.

Radnice na porodiljnom su i dalje zakinute za svoja zakonska prava u odnosu na kolege koji su dobili otkaz kad se tvrtka ugasila. Primjerice, da su dobile otkaz, imale bi pravo od državne agencije na tri minimalne plaće. Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u takvim slučajevima radnicima da plaće, a onda se ona naplaćuje iz stečajne mase. To je nekoliko tisuća kuna. Također, dobivale bi nešto manju porodiljnu naknadu kao nezaposlene, a nakon njezina isteka imale bi pravo na prijavu na burzu rada. I mogle bi primati naknadu za nezaposlene dok traže novi posao. Bile bi i zdravstveno osigurane kao nezaposlene. Sve to im je onemogućeno jer im i Agencija i Zavod za zapošljavanje kažu da je prošao zakonski rok od 30 dana u kojemu su se mogli prijaviti. A u tom roku nisu se mogle prijaviti jer ih je sustav vodio kao zaposlene! Češki pisac Franz Kafka ne bi smislio takav zaplet.

'Teško nam je bilo zamisliti da platimo, a ništa nismo krive'
'Teško nam je bilo zamisliti da platimo, a ništa nismo krive'

Međutim, ministar Marko Pavić je u četvrtak ponaosob nazvao radnice Algoritma, koje su cijelu priče pokrenule u 24sata. Kako nam svjedoče, obećao je da neće biti zakinuti i da se sad rade posebni izračuni za svakog radnika: koliko je primio naknada, koliko je izgubio, kolika bi prava imao...

- Obećao je da će nas o svemu obavijestiti. Pao mi je kamen sa srca i nadam se da će sve biti što prije ispravljeno. Divna je vijest i da je donesena odluka o povlačenju svih ovrha za koje nismo bile krive - kaže nam Dajana Topalović iz Bilja pored Osijeka koju je gašenje tvrtke zateklo dok je bila na porodiljnom s prvim sinom. Trebali su je ovršiti za 13.000 kuna.

I Sanja Boban Sotski iz Algoritma nam kaže da ju je nazvao ministar i rekao da rade i na rješavanju njihovih prava. Ministar je inače nazvao radnice i kad smo objavili priču te im obećao da nitko neće biti ovršen, što je na kraju i ispunio. U svakom slučaju, Pavić je tim svojim gestama povukao pohvalno neuobičajene poteze.

"HZZO nam hoće uzeti čak 60.000 kuna jer smo rodile"
"HZZO nam hoće uzeti čak 60.000 kuna jer smo rodile"

- Lijep je osjećaj da nam barem ovrhe i službeno ne vise nad vratom. Vjerujem ministru da će i do kraja sve raščistiti jer mi zaista ne tražimo ništa više od onoga što su imale sve naše kolege. Nismo svojom krivnjom upali u ovu situaciju. Dok tražim posao s dvoje male djece nemam nikakvih prihoda koje nam inače zakon osigurava - kaže Boban Sotski iz Zagreba.

Nataša Hasenec ima troje djece i jako je nepovjerljiva. Kad smo joj rekli da je Vlada donijela odluku i da neće biti ovršena, umalo se rasplakala.

- Bojim se dok sve ne bude crno na bijelo. Meni je u četvrtak došlo rješenje od HZZO-a da im moram platiti 12.000 kuna. Radila sam devet godina, a sad nemam ni kune naknade. Dijete mi se razboljelo, a ja moram posuditi novac kako bismo kupili lijek - kroz suze nam kaže dok je umirujemo da ipak neće biti ovršena.

Sindikalist Krešo Sever je čitavo vrijeme bio na raspolaganju radnicima i gurao da se slučaj riješi. I on kaže da mu je ministar obećao cjelovito rješenje za radnike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca