Obavijesti

News

Komentari 20

Ministar Kliman zadovoljan je lanjskim prihodima od turizma

Ministar Kliman zadovoljan je lanjskim prihodima od turizma
1

Prihodi od stranih turista dosegnuli su prošle godine 7,96 milijardi eura, što je 7,6 posto ili 559,5 milijuna eura više nego u 2014., a ministar turizma zadovoljan je rezultatom

VIDEO

Prihodi od stranih turista dosegnuli su prošle godine 7,96 milijardi eura, što je 7,6 posto ili 559,5 milijuna eura više nego u 2014. godini, a ministar turizma Anton Kliman zadovoljan je takvim rezultatom i vjeruje da će ova godina, s obzirom na investicije i najave s tržišta, nadmašiti prošlu, izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma.

Podatke o prihodima od stranih turista za prošlu godinu objavila je Hrvatska narodna banka (HNB), čiji podaci o strukturi prihoda od turizma pokazuju da se najveći dio, odnosno iznos od 7,74 milijarde eura, odnosilo na prihode od putovanja iz osobnih razloga. Prihodi od turizma iz osobnih razloga u prošloj su godini u odnosu na 2014. godinu porasli za 7,4 posto ili za 534,1 milijuna eura.

Prihodi od putovanja iz poslovnih razloga prošle su godine iznosili 219,4 milijuna eura, što je 25 milijuna eura ili 13 posto više nego godinu prije. Prihodi iz poslovnih razloga su tijekom 2015. godine prvi put nakon 2007. godine ostvarili rast u odnosu na godinu prije, ističu iz Ministarstva turizma. 

Podaci središnje banke samo za zadnje tromjesečje prošle godine pokazuju da su prihodi od turizma porasli u odnosu na isto razdoblje 2014. godine i to za 6,4 posto, na 663,5 milijuna eura. Pritom su rast zabilježili i prihodi iz osobnih razloga i to za 6,9 posto, na 620,9 milijuna eura, kao i prihodi od dolazaka iz poslovnih razloga, za 1,2 posto, na 42,6 milijuna eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Vrlo smo zadovoljni prihodima koji su prošle godine dosegli gotovo 8 milijardi eura, što je bilo prema našim očekivanjima. Uz domaću potrošnju prihodi će iznositi najmanje 9,3 milijardi eura, što je najbolji rezultat do sada za koji je zaslužan sinergijski rad svih u turističkom sektoru te im svima čestitam na odličnim rezultatima", poručio je ministar Kliman.

Iz Ministarstva iznose i podatke da je udjel prihoda od putovanja-turizma u ukupnom BDP-u u prošloj godini iznosio 18,1 posto, što je porast od 0,9 postotnih bodova u odnosu na 2014., dok je samo u četvrtom tromjesečju 2015. taj udjel iznosio 6 posto ili 0,2 postotnih bodova više nego u istom razdoblju godine prije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1