Obavijesti

News

Komentari 71

Ministar je objavio točan broj: Evo koliko potpisa su prikupili

Ministar je objavio točan broj: Evo koliko potpisa su prikupili
1

Vlada podržava referendum kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana. Naravno da se to nikome ne zamjera, zamjera se organizatorima nepravilnosti koje su radili, kazao je ministar

VIDEO

U Izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za dvije referendumske inicijative koje je predstavio Vladi, ministar uprave Lovro Kuščević na sjednici Vlade potvrdio je da ni jedna nije prikupila dovoljan broj potpisa.

Kako je istaknuo, u registru birača na dan 13. svibnja bilo je 3 740 409 birača, a 10 posto, koliko je bilo potrebno da se pokrene referendum, je 374 740 birača.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Inicijativa Istina o Istanbulskoj prikupila je 390.916 potpisa, od toga ih je ispravnih 345.942, a  neispravnih 44.974.

Prva inicijativa udruge Narod odlučuje prikupila je 412.325, ispravnih je 371.450, a neispravnih 40.885, dok je za drugu inicijativu prikupila 407.835, a od toga je ispravnih potpisa 367.169, a neispravnih 40.666 – istaknuo je Kuščević.

Naglasio je kako su se potpisi kontrolirali dva puta. Od strane agencije APIS, ali i povjerenstva Ministarstva uprave. Kako je već premijer najavio, svi zainteresirani moći će dobiti na uvid sve nepravilnosti koje su pronašli

'Tko gubi, ima pravo da se ljuti'

Uoči sjednice Vlade, ministar je poručio: 'Tko gubi, ima pravo da se ljuti', kad su ga novinari upitali boji li se pobune nakon što nije dopustio promatrače prilikom prebrojavanja potpisa za referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj. 

Kuščević: U srijedu ću Vladi podnijeti izvješće o potpisima
Kuščević: U srijedu ću Vladi podnijeti izvješće o potpisima

Naime, na današnjoj sjednici Vlade, osim paketa zakona vezanih za mirovinsku reformu, na dnevnom redu je i izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za ove dvije referendumske inicijative. Na pitanje novinara idemo li na referendum, Kuščević koji će prezentirati izvješće Vladi, istaknuo je kako će se sve vidjeti nakon što ga Vlada usvoji. 
Naglasio je kako Vlada podržava referendum kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana, ali da zamjera organizatorima nepravilnosti koje su radili.  

Na pitanje je li pogriješio kada organizatorima referendumskih inicijativa nije dopustio promatranje, poručio je kako se ne radi o njegovoj volji, nego o poštivanju hrvatskih zakona.  

Istina o Istanbulskoj: 'Sigurno imamo dovoljan broj potpisa'
Istina o Istanbulskoj: 'Sigurno imamo dovoljan broj  potpisa'

- Nisam ja donio odluku samovoljno. Hrvatski zakon ne omogućava promatranje – odgovorio je Kuščević dodavši kako njegov osobni stav, kao ni stav Vlade oko referendumskog pitanja nema nikakve veze sa stručnim, objektivnim i u skladu sa zakonom prebrojavanjem potpisa. 

- Ovi rezultati su rezultati rada stručnog povjerenstva koje niti na jedan način nije pristrano. Ukoliko su iz inicijativa skupili dovoljan broj potpisa, bit će referendum, ako nisu, neće biti – istaknuo je. 

Poručio je i kako bi bilo korektno da se udruga Narod odlučuje registrira kao stranka pa krene u političku utrku. 

- Svatko tko ima političkih ambicija mora izraditi dobar, kvalitetan program i okupiti ljude koji su spremni taj program realizirati. Na ovaj način, pokušavajući probuditi emocije kod ljudi da bi dobili političku vidljivost i zadržali svoje sinekure u Saboru, to nije ni etično niti moralno niti u skladu s političkim djelovanjem – zaključio je.

Nakon što je Kuščević iznio podatak o broju prikupljenih potpisa, premijer Plenković najavio je da će izraditi novi Zakona o referendumu ocijenivši kako postojeća regulativa ima dosta praznina.

- Čini mi se da bi, s obzirom na činjenicu da postojeća zakonska regulativa ima dosta praznina, bilo dobro da prionemo izradi novog Zakona o referendumu koji bi na jedan precizniji i jasniji način regulirao sve ono što nije trenutno dovoljno kvalitetno regulirano. I s time se, mislim, slaže većina aktera u javnosti -  rekao je Plenković.

Ministar Kušćević istaknuo je da je izrada novog Zakona o referendumu u planu za sljedeću godinu. 

- Upravo kako bi se cijeli ovaj postupak napravio što je moguće transparentnijim i kako bi se omogućilo bolje i kvalitetnije sudjelovanje građana u referendumima kao jednom poželjnom obliku izjašnjavanja - rekao je Kuščević.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag