Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Možemo biti zadovoljni, projekcije su slične našima

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska komisija u utorak je u svojim proljetnim ekonomskim prognozama blago snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,8 posto

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu o ekonomskim prognozama za zemlje članice koje je objavila Europska komisija.

- Napravljena je blaga korekcija za nekakvih 0,2 postotna boda, Hrvatska je u skupini zemalja u kojima je projekcija korigirana na niže, sa 2,1 na 1,8 posto. EK tu navodi da je glavni razlog ostvarenje četvrtog tromjesječaja koje je bilo ispod očekivanja. U isto vrijeme treba reći da su za ovu godinu projekcije uzete sa zadnjim danom 22. travnja, što znači da nije uzet kompletan Nacionalni program reformi. Dobre su fiskalne projekcije što znači da je Hrvatska vratila povjerenje svoje fiskalne statistike. Projekcija deficita EK je ista kao i Vladina. Jedinu stvar koju bih apostrofirao je dio koji se tiče javnog duga,a nije uzeto u obzir - odnosi se na aktivaciju državne imovine - kazao je Marić.

Ministar je još jednom kazao da projekcijama mogu biti zadovoljni jer, iako podrazumijevaju blage korekcije, blizu su onom što je i Vlada planirala.

- Ono što me drži budnim po noći je udio kamata koje plaćamo, točnije 3,6 posto BDP-a godišnje. To je sigurno jedan od osnovih prioriteta, uz ciljeve gospodarskog rasta i zapošljavanja. Dodatni izazov je da se proračun izvrši u zadanim okvirima - dodao je.

Kad je riječ o najavi prodaje državne imovine od 200 milijuna eura, a ne zna se što ni kada, ministar je odgovorio kako se spekulira s imenima, ali da se svi možemo složiti da postoji iznos državne imovine koji nije u upotrebi. Marić je rekao da se vode načelima pragmatičnosti te da prate i analiziraju stanja na tržištima financija i kapitala.

- U medijskom prostoru se spekulira s određenom imovinom, ali postoji značajan dio imovine koja nije u upotrebi. Naša ideja nije samo ta da se imovina koristi za krpanje rupa u proračunu, nego i da se stvori dodatna vrijednost i radna mjesta. Mi za ovu godinu imamo dobre najave za turističku sezonu, ali domaći i strani operateri poručuju da se treba dodatno investirati u proširenje i jačanje kapaciteta. Cilj je da se turistička sezona produlji te izgradnjom novih kapaciteta digne na jednu višu razinu - objasnio je Marić.

Govoreći o privatizaciji državnim tvrtki, Marić je rekao da u ovom trenutku ne može govoriti o konkretnim imenima.

Na upit kako misle riješiti problem sve većeg broja dužnika, ministar je rekao kako u ovom trenutku Vlada još nema rješenje.

- Na toj problematici radimo, dajte nam još vremena. Za takve sveobuhvatne sustave potrebno je napraviti temeljitiji pregled stanja i vidjeti što je najbolje. To je jedan realan problem, s kojim su se suočavale prošle vlade, pa tako i mi - kazao je Marić.

Panenić ostaje pri Vladinoj procjeni rasta

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u utorak kako se prognoze Europske komisije (EK) zasnivaju i na nekim prijašnjim podacima te da on ostaje pri Vladinoj procjeni gospodarskoj rasta za ovu godinu.

"Mi smo postavili ciljeve pred sebe i moramo te ciljeve ispuniti. Prognoze (EK-a) se zasnivaju i na nekim prijašnjim podacima", kazao je Panenić koji je prisustvovao puštanju u rad HEP-ove trafostanice Ferenščica, vrijedne 62 milijuna kuna.

Na pitanje koje su njegove prognoze, Panenić je rekao kako ostaje na onom što je Vlada prognozirala. "Ja prognoziram da ostanemo na ovome što smo prognozirali. Idemo prema naprijed", kazao je.

 

 

 

 

 

Komentari (36)
  • Eto i to se cudo desilo, EK je objavila i svoju prognozu za Hrvatsku, no sta su to esencijalnog porucili?....U biti nista novog, nista sto nije i Hrvatskoj poznato , ukazali su na stvari koje se moraju ispraviti, ali na ispravljanju kojih ova Vlda radi. I pored svog urodenog opreza ipak mi osjecaj i razum govore da ce ova Vlada napraviti velik posao. No ima tu i stvari koje nisu "okrugle", a to su...namak skoro 3 milijarde kuna koje je profuckala Vladada bahatog, disharmonija u sadasnjojVladi, ekstremno destruktivno, ponasanje oporbe ( a sta drugo i ocekivati od fasistoidnog milanovica), koji bi stavio i ustasku ili cetnicku kapu na glavu samo da ostane na vlasti, nije li to i veliki antifasista mesic radio,? To je taj zalosni profil hrvatskih politicara koji su veliki kamen oko vraata hrvatskog prosperiteta.

    3. 5. 2016,   19:40
  • Europska komisija je smanjila prognozu na temelju negativnih rezultata u 4 kvartalu 2015.g.To ova neprijateljska tiskovina,kao i manjinski komentatori namjerno ne žele vidjeti.Sretno Mariću!Sretno Tim!

    3. 5. 2016,   16:55
  • marić će dat izjavu u 13 sati jer mora pričekati tekst koji mu je napisao ivica todorić inače veliki hrvat i prodaje domaće iz rumunjske, bugarske, srbije.....

    3. 5. 2016,   12:58