Obavijesti

News

Komentari 36

Marić: Možemo biti zadovoljni, projekcije su slične našima

Marić: Možemo biti zadovoljni, projekcije su slične našima
1

Europska komisija u utorak je u svojim proljetnim ekonomskim prognozama blago snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,8 posto

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu o ekonomskim prognozama za zemlje članice koje je objavila Europska komisija.

- Napravljena je blaga korekcija za nekakvih 0,2 postotna boda, Hrvatska je u skupini zemalja u kojima je projekcija korigirana na niže, sa 2,1 na 1,8 posto. EK tu navodi da je glavni razlog ostvarenje četvrtog tromjesječaja koje je bilo ispod očekivanja. U isto vrijeme treba reći da su za ovu godinu projekcije uzete sa zadnjim danom 22. travnja, što znači da nije uzet kompletan Nacionalni program reformi. Dobre su fiskalne projekcije što znači da je Hrvatska vratila povjerenje svoje fiskalne statistike. Projekcija deficita EK je ista kao i Vladina. Jedinu stvar koju bih apostrofirao je dio koji se tiče javnog duga,a nije uzeto u obzir - odnosi se na aktivaciju državne imovine - kazao je Marić.

Ministar je još jednom kazao da projekcijama mogu biti zadovoljni jer, iako podrazumijevaju blage korekcije, blizu su onom što je i Vlada planirala.

- Ono što me drži budnim po noći je udio kamata koje plaćamo, točnije 3,6 posto BDP-a godišnje. To je sigurno jedan od osnovih prioriteta, uz ciljeve gospodarskog rasta i zapošljavanja. Dodatni izazov je da se proračun izvrši u zadanim okvirima - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad je riječ o najavi prodaje državne imovine od 200 milijuna eura, a ne zna se što ni kada, ministar je odgovorio kako se spekulira s imenima, ali da se svi možemo složiti da postoji iznos državne imovine koji nije u upotrebi. Marić je rekao da se vode načelima pragmatičnosti te da prate i analiziraju stanja na tržištima financija i kapitala.

- U medijskom prostoru se spekulira s određenom imovinom, ali postoji značajan dio imovine koja nije u upotrebi. Naša ideja nije samo ta da se imovina koristi za krpanje rupa u proračunu, nego i da se stvori dodatna vrijednost i radna mjesta. Mi za ovu godinu imamo dobre najave za turističku sezonu, ali domaći i strani operateri poručuju da se treba dodatno investirati u proširenje i jačanje kapaciteta. Cilj je da se turistička sezona produlji te izgradnjom novih kapaciteta digne na jednu višu razinu - objasnio je Marić.

Govoreći o privatizaciji državnim tvrtki, Marić je rekao da u ovom trenutku ne može govoriti o konkretnim imenima.

Na upit kako misle riješiti problem sve većeg broja dužnika, ministar je rekao kako u ovom trenutku Vlada još nema rješenje.

- Na toj problematici radimo, dajte nam još vremena. Za takve sveobuhvatne sustave potrebno je napraviti temeljitiji pregled stanja i vidjeti što je najbolje. To je jedan realan problem, s kojim su se suočavale prošle vlade, pa tako i mi - kazao je Marić.

Panenić ostaje pri Vladinoj procjeni rasta

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u utorak kako se prognoze Europske komisije (EK) zasnivaju i na nekim prijašnjim podacima te da on ostaje pri Vladinoj procjeni gospodarskoj rasta za ovu godinu.

"Mi smo postavili ciljeve pred sebe i moramo te ciljeve ispuniti. Prognoze (EK-a) se zasnivaju i na nekim prijašnjim podacima", kazao je Panenić koji je prisustvovao puštanju u rad HEP-ove trafostanice Ferenščica, vrijedne 62 milijuna kuna.

Na pitanje koje su njegove prognoze, Panenić je rekao kako ostaje na onom što je Vlada prognozirala. "Ja prognoziram da ostanemo na ovome što smo prognozirali. Idemo prema naprijed", kazao je.

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...