Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Marić dao je ostavku: 'Neću prihvatiti udar na obitelj'

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL 6

Jedan od onih koji surađuju s Marićem rekao nam je da ministar nikad ne bi sam podnio ostavku, ali da želi zaštiti obitelj koja se također našla na udaru

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas neopozivu ostavku na funkciju. Tijekom obraćanja u Novom Vinodolskom izjavio je:

- Podnio sam neopozivu ostavku premijeru Plenkoviću i uputio zahtjev za aktiviranje saborskog mandata. Niti jedan dan od utemeljenja Ministarstva nisam proveo u mirnim uvjetima. Radio sam pod programiranim pritiskom i okolnostima u kojima sam postao meta. Medijska orkestracija postala je prioritetnija u odnosu na ozbiljan posao i proces oživljavanja državne imovine. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelj ostavlja potpuno nebitnim sve druge okolnosti koji dovode do moje ostavke. Donijeli smo zakone kojima smo okončali praksu otimanja državne imovine i ti zakoni su uzrok što sam postao meta i dao ostavku. Nisam više dostupan jer sam već vratio mobitel Ministarstvu. Svima koji žele moj život pretvoriti u kaos, poručujem da neće uspjeti. 

Minstar Marić daje izjave nakon konferencije u N. Vinodolskom Reporterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on Monday, July 15, 2019

Na pitanje tko mu smješta, Marić je odbio odgovoriti. 

'Dobivao je anonimne prijetnje'

Jedan od onih koji surađuju s Marićem rekao nam je da ministar nikad ne bi sam podnio ostavku, ali da želi zaštiti obitelj koja se također našla na udaru. 

- Koliko znam stvarno mu udaraju na obitelji, a ima i nekih anonimnih prijetnji pa ne želi da se to nastavi - drži taj sugovornik. 

Goran Marić obratio se medijima u povodu potpisivanja dvaju ugovora o darovanju državnih nekretnina Gradu Novom Vinodolskom, a sve u svrhu uređenja trga, izgradnje javnog parkirališta i javne podzemne garaže te izgradnje vatrogasnog doma.

'NISAM IMAO KORISTI' Sporna obnova crkve: Uskok provjerava ministra Marića?

'Ovo je moj zadnji ugovor'

Potpisivanje ugovora između ministra Gorana Marića i gradonačelnika Velimira Piškulića održalo se ispred bivše garaže šumarije.

- Veliko mi je zadovoljstvo. Riješili smo problem star 45 godina. Nastat će novo lice Novog Vinodolskog. Više od milijardu i 100 milijuna kuna Ministarstvo je prenijelo u vlasništvo jedinica lokalne samouprave i tako smo oživjeli puno zapuštene imovine. To može  biti magnet za ostanak mladih na ovim područjima. Od utemeljenja Ministarstva državne imovine potpisao sam oko 2600 ugovora, pripremili smo projekte za 10 milijardi kuna investicija, istaknuo je Marić.

Nakon toga, nekoliko sekundi prije nego što će izjaviti da podnosi ostavku, Marić je, misleći na ugovor vezan uz Novi Vinodolski, rekao:

- Ovo je moj zadnji ugovor.

Zagreb: Održana zajednička sjednica PredsjedniÅ¡tva i Nacionalnog vijeća HDZ-a PLENKOVIĆ U DUBROVNIKU: 'Reći ću tko su novi ministri kad ja kažem da je vrijeme...'

Uskok provjerava obnovu studentskog doma

Marićeva ostavka stiže nakon medijskih napisa o poslovima koji bude sumnju u sukob interesa. Tako je Jutarnji list prošlog tjedna pisao da je Marić u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi sin dosadašnjeg ministra, odlučio prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

No, to nije sve.

U petak je objavljeno i kako USKOK ozbiljno provjerava ministra Gorana Marića. Od policije su zatražili da prikupi i dostavi dokumentaciju i pročešlja Marićeve poslove, objavio je Dnevnik.hr. Traže i žele znati o čijem je trošku obnovljen studentski dom franjevaca u Zagrebu u crkvi Gospe Lurdske.

Provjera Uskoka uslijedila je nakon otkrića Index.hr-a o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Marić: To je samo lijepa ljudska satisfakcija

Marić je u petak, u vezi svoje uloge u obnovi crkve u Župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, rekao da "osim lijepe ljudske satisfakcije" što je pomogao realizaciji plemenite ideje, nije ostvario nikakvu materijalnu korist niti to omogućio nekom drugom, te da nije učinio ništa "mimo najboljih etičkih standarda".

Marić u očitovanju iz Ministarstva državne imovine navodi kako je točno da je u vrijeme kad je dogovorena obnova crkve bio dužnosnik i saborski zastupnik, ali je na sastanku o obnovi crkve bio "isključivo kao župljanin Župe Majke Božje Lurdske".

Muljaža s apartmanom kod Biograda

Index je prije tri dana objavio i kako su Marići muljali s apartmanom kod Biograda.

Do tada je bilo poznato da su Goran Marić i njegova supruga Marijana od poduzetnika i Marićeva prijatelja Zvonka Šarića kupili tri nekretnine, dva apartmana u Turnju, kod Biograda na Moru te spornu vikendicu u Živogošću. Potom smo otkrili i četvrtu nekretninu koju su Marićevi od Šarića kupili 2014. godine, a riječ je o još jednom apartmanu u Turnju, površine 26,38 kvadrata. 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Marićeva supruga apartman je kupila od vlastite bivše tvrtke Scientia, i to pet mjeseci nakon što su Marići tu bivšu obiteljsku tvrtku poklonili Zvonku Šariću. Apartman se nalazio u vlasništvu Scientije od 2005. 

Marić je 2014. u imovinskoj kartici naveo da je tržišna vrijednost tog apartmana 180 tisuća kuna. Taj apartman prodat će tri godine kasnije, u kolovozu 2017., a privatna osoba koja je kupila apartman podigla je stambeni kredit od 390 tisuća kuna pa se može zaključiti, kako navodi Index, da su Marići na ovom poslu zaradili 210 tisuća kuna. 

Komentari (396)
  • Ma kakav udar na obitelj, ništa njima ne fali, opskrbio si ti njih kako treba

    15. 7. 2019,   12:22
  • Ne prihvaćamo niti mi, Mariću, ostavku kao zamjenu za višegodišnje robijanje.

    15. 7. 2019,   12:23
  • Umjesto u Remetinec on bi u hrvatski sabor po 15 000 mjesečno plus .....

    15. 7. 2019,   12:23