Obavijesti

News

Komentari 67

Ministar Marić: Godina 2017. bila je povijesno uspješna

Ministar Marić: Godina 2017. bila je povijesno uspješna
1

Ministar Marić je naglasio da smo ostvarili smo višak prihoda nad rashodima. Taj podatak utječe i utjecat će na smanjivanje javnog duga u BDP-u u odnosu na prethodno projiciranih 80 posto, kaže Marić

VIDEO

Ministar financija izjavio je za Hrvatsku televiziju prvog dana nove 2018., kako je suprotno svim očekivanjima,  proračun opće države, po europskoj metodologiji, prvi put od hrvatske samostalnosti godinu završio u suficitu, čime će se javni dug smanjiti sa 80 na 78 posto BDP-a, te da je na bolje punjenje proračuna najviše utjecala porezna reforma.

- U petak smo zaključili riznicu i platili sve uneseno u sustav. Godina 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće kad će Državni zavod za statistiku (DZS) i Hrvatska narodna banka (HNB) objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata; no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan 5 milijardi ostvarili bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane. Ali ovaj put smo prvi puta od 2009. povećali plaće, indeksirali mirovine, ostvarili uštede na kamatama i drugo - rekao je ministar financija Zdravko Marić u razgovoru u večerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a.

- Kada se, prema europskoj metodologiji, sve skupa zbroji, uz državni proračun, lokalna samouprava i izvanproračunski korisnici, Republika Hrvatska, dakle proračun opće države Republike Hrvatske u 2017. je bio u suficitu - dodao je. 

Dakle, naglasio je ministar Marić, ostvarili smo višak prihoda nad rashodima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je prvi puta od kada mjerimo i pratimo po europskoj metodologiji, a prema mojim saznanjima i prvi puta od naše neovisnosti i samostalnosti. Taj podatak utječe i utjecat će na smanjivanje javnog duga u BDP-u u odnosu na prethodno projiciranih 80 posto, a prema našim zadnjim projekcijama idemo unutar 78 posto BDP-a i činimo situaciju da bismo na polovici našeg mandata već ispunili i premašili cilj koji smo si zadali za cijeli mandat - rezimirao je ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje koji je razlog tako dobrom punjenju proračuna te koliko su na to utjecali rekordi ovoga ljeta u turizmu odgovorio je kako su oni sigurno imali svoj udio, uz općenito performanse našeg gospodarstva i općenito efikasno prikupljanje poreznih prihoda.

- Ja ću apostrofirati i poreznu reformu koja se pokazuje kao vrlo uspješna i dobro ciljana - rekao je ministar Marić 

Nakon analize prijedlog mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019. 

Ministar financija Marić na Novu godinu je obećao građanima da će ponovno učiniti jedan značajan iskorak i napraviti i dodatne analize i procjene a onda i doći s jednim prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019. godinu. 

- U 2018. smo već definirali okvir porezne politike, ali ja mogu i ovim putem reći, i na neki način obećati građanima, da ćemo ponovno učiniti jedan značajan iskorak i napraviti i dodatne analize i procjene a onda i doći s prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019. godinu. Mislim da su nam ovi rezultati stvorili dovoljno prostora, a dosadašnji rezultati porezne reforme nam zapravo pokazuju kako je to definitivno korak, odnosno put u pravom smjeru - istaknuo je ministar Marić glede promjena iz njegovog resora koje nas još očekuju u 2018.

Vladin reformski paket 'Financijskog i poslovnog restrukturiranja autocesta'  

Na pitanje postoji li dugoročna strategija i rješenje problema cestarskog sektora koji godinama generira dugove, a nedavno se ponovno zadužio radi refinanciranja tog duga, ministar Marić je rekao kako naravno da postoji. 

- To je također jedna od reformi koju smo kao Vlada osmislili. Reformski paket. Mi smo ga nazvali 'Financijskog i poslovnog restrukturiranja autocesta'.  Nemojmo zaboraviti, dodao je, da smo prije nepune dvije, dvije i pol godine u Hrvatskoj razgovarali, na prijedlog tadašnje Vlade o prodaji, monetizaciji autocesta.

 - Mi smo se kao Vlada vrlo jasno odredili totalno drugim smjerom. Dakle, financijsko restrukturiranje podrazumijeva restrukturiranje postojećeg duga, a on je negdje oko pet milijardi eura. Trenutno radimo na drugoj i trećoj, ako mogu reći tako, četvrtini. Dakle, sve skupa mi ćemo učiniti oko tri četvrtine ukupnog duga dugoročno, odnosno možemo reći fiskalno održivim, uz značajno niže troškove servisiranja - istaknuo je Marić.

 Dodao je kako  je istodobno potrebno napraviti i poslovno restrukturiranje. Rekao je da resorno Ministarstvo, na čelu s ministrom Olegom Butkovićem radi na tome te kako je siguran da ćemo od autocesta i cesta u budućnosti imati samo dobre i pozitivne vijesti.

 a pitanje u kojoj budućnosti, ministar Marić rekao je da govore o idućoj godini kao također jednoj godini u kojoj će se napraviti kulminacija svih tih mjera koje su osmislili, a one sigurno imaju efekt ne samo na jednoj godini, nego u godinama koje slijede.

- Mi smo uspjeli dugove reprogramirati na razdoblje od 12 godina - podsjetio je ministar Marić. 

Upitan kada bi se mogao uvesti porez na nekretnine, ministar Marić je rekao kako se od njega odustalo, te da za 2018. ostaje kao što smo imali do sada, dakle, građani će plaćati komunalnu naknadu.  

- Pa, od njega se odustalo. Znate i sami, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade izbacio porez na nekretnine iz Zakona o lokalnim porezima. Dakle, za 2018. ostaje kao što smo imali do sada. Dakle, građani će plaćati komunalnu naknadu - istaknuo je ministar financija.

Reformski paket i za zdravstveni sustav

Vezano za reformu zdravstvenog sustava, u kojem su također milijarde kuna duga, Marić je rekao kako je neminovno napraviti određeni reformski paket na troškovnoj strani, s jedne strane u smislu operativnosti i samog poslovanja bolnica, a s druge, pak, strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, (HZZO) prije svega u smislu nabave lijekova i opreme.

- Dakle, tu smatramo da postoji prostora i na tome ćemo raditi u godini koja slijedi - poručio je ministar Marić.  

Ministar financija Zdravko Marić na kraju razgovora za HTV svim hrvatskim građanima, te svim Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta zaželio je svako dobro, sve najbolje, puno zdravlja, sreće i uspjeha u godini koju smo upravo započeli.   
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag