Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Marić najavio je veće plaće i manje poreze za 2019.

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL 4

Na konferenciji Budućnost mirovinskog i poreznog sustava ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Marko Pavić najavili su porezno rasterećenje

Ne bježimo od naše odgovornosti. I mirovinski i zdravstveni sustav su veliki prioritet za Vladu. 

Izjavio je to ministar financija Zdravko Marić koji je zajedno s ministrom rada Markom Pavićem o najvažnijim reformama govorio na konferenciji Budućnost mirovinskog i poreznog sustava. Konferenciju su organizirali Večernji list, Poslovni dnevnik i 24sata.

Marić zasad još ne želi govoriti o detaljima porezne reforme, no s 1. siječnja 2019. najavljuje kako se može očekivati daljnje porezno rasterećenje. Istaknuo je i da su u Vladi svjesni da porezni sustav ne može riješiti sve probleme. O detaljima reforme ovaj tjedan će razgovarati s premijerom, kolegama ministrima, a onda i s koalicijskim partnerima. Javnost bi o svemu trebala saznati idući tjedan.


MINISTAR MARIĆ: 'Nogomet je danas najbitnija tema, ali moramo i o porezima'

- Kakav hrvatski porezni sustav treba biti? Takav da ćemo biti svjetski prvaci u nogometu - započeo je ministar Marić uvodno predavanja u organizaciji Styrije, očito pod dojmom pobjede hrvatske reprezentacije nad Danskom noć uoči konferencije. 


- Što se tiče proračuna, odgovorno vođenje javnih financija je preduvjet ukupne gospodarske politike i gospodarskog rasta. O svemu treba skrbiti i pronaći najbolji način. Mnogo toga smo napravili u ove dvije godine, javni dug pada, izašli smo iz prekomjernog deficita, poboljšan nam je kreditni rejting - poručio je Marić.

MINISTAR PAVIĆ 'OBJASNIO' Ništa od mirovinske reforme? 'To je bio samo prvi prijedlog'

Istaknuo je da su gospodarski rast, zapošljavanje i rast standarda zapravo glavni preduvjeti kako bi se riješili svi izazovi u mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Na panel diskusiji svoje stavove su mu iznijeli Branko Grčić, bivši potpredsjednik Vlade, sindikalist Krešimir Sever, ekonomistica Sandra Švaljek i predstavnik privatnog sektora Plamenko Barišić iz King ICT-a. Gosti su zaključili, između ostalog, da je rasprava pozitivna jer je ministar odlučio saslušati ih prije nego što je reforma formirana. To do sada, kažu, nije bio slučaj.

Kako bi pojasnio zbog čega su nužne reforme (ne samo u smislu materijalnih rasterećenja, nego i zakonskih, kao i administrativnih), prisjetio se početka svojega mandata.

MIROVINSKA REFORMA Propada li Paviću plan? S njim se ne slažu ni kolege iz HDZ-a


- Dočekala su se me dva potpuno različita mišljenja središnjeg i područnog ureda Porezne uprave o istom predmetu. Kad proanalizirate, jedno i drugo mišljenje valja, jedno i drugo ima uporište u zakonu. No zbog nedorečenosti samog zakona mogla su biti dostupna i različita njegova tumačenja - objasnio je ministar.

Time je zapravo opisao situacije u kojima se porezni obveznici gotovo svakodnevno nalaze u različitim područjima. Sandra Švaljek je predložila da se sa smanjenjem stope PDV-a pričeka do uvođenje eura kako bi se s time eventualno olakšala poskupljenja koja bi mogla uslijediti. Grčić je pitao ministra: “Koliko ti novca imaš da znamo s čime raspolažemo pa ćemo dati konkretne smjernice što da radiš”. Ono što je sigurno, Vlada više ne spominje porez na nekretnine.

'Samo želimo javnost upoznati s reformom'

cisok | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

U dva dana od objave reforme u mirovinskom sustavu ministar Marko Pavić suočio se sa salvom kritika.

- Prijedlog je pravo izbora, to nije nacionalizacija. Želimo ojačati 2. mirovinski stup - rekao je ministar Pavić pojašnjavajući kako su ovom najavom htjeli prvenstveno javnost upoznati problemima u mirovinskom sustavu.

Nakon izlaganja Pavić je napustio hotel Westin u kojemu se održavala konferencija, a njegov prethodnik Mirando Mrsić se pitao: ‘Gdje je pobjegao ministar da mu u lice kažem kako je grobar mirovinskog sustava’. J. Aladrović, šef HZMO-a, otkrio je kako je 16.000 ljudi od 2012. dobrovoljno u prvi stup, odnosno u državni proračun prebacilo 1,6 milijardi kuna.     

Komentari (57)
  • smanjite državni aparat , imamo administraciju kao da smo Kina

    2. 7. 2018,   18:38
  • Plaće bu išle gore za 50 kn,porez manji 0,0001 posto a struja gorivo i komunalije 40 posto gore.pa se ti misli

    2. 7. 2018,   18:33
  • da ziher , na jednom mjestu ce dat a na sedam mjesta uzet i opet si u banani

    2. 7. 2018,   18:36