Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Marić: Nema govora o eventualnom preustroju Vlade

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nismo ulazili u takve detalje u smislu preustroja. O tome nema u ovom trenutku nikakvog govora, da se sad vodimo nekim spekulacijama, rekao je Marić nakon sjednice Vlade

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako u ovom trenutku nema nikakvog govora o evenutalnom preustroju Vlade, a uvjeren je i kako će se kada krenu reforme i aktivnosti odvratiti pozornost od manje važnih stvari. 

"Nismo ulazili u takve detalje u smislu preustroja. O tome nema u ovom trenutku nikakvog govora, da se sad vodimo nekim spekulacijama", rekao je Marić odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarske upite jesu li tijekom nedavnog boravka u Washingtonu investitori pitali za eventualni preustroj Vlade i može li to utjecati na povjerenje investitora.

Marić ističe kako investitore zanima koliko će Vlada u segmentu političke ekonomije biti snažna i jaka u provođenju svojih reformi, a smatra kako program koji im je prezentirao "ulijeva nadu i povjerenje da ćemo u tome biti uspješni". 

''Postoje određene poteškoće u komunikaciji''

Na upit o reformama i njihovu provođenju dok se Vlada unutar sebe "politički mrcvari", Marić je rekao kako sigurno postoje određene  poteškoće u nekim stvarima i u komunikaciji. "Nadam se da će brzo doći kraj tome. Siguran sam da kada krenu reforme i općenito aktivnosti na neki način se odvratiti pozornost od tih, rekao bih, manje važnih stvari", rekao je Marić. 

Nije želio komentirati upit je li slučaj Ina-MOL ozbiljan politički spor unutar Vlade. "Ne bih to komentirao u ovom trenutku. Znate koliko je to kompleksna i teška tema", odgovorio je.   

Marić je predvodio izaslanstvo Ministarstva financija koje je, uz predstavnike i Hrvatske narodne banke, od 14. do 17. travnja sudjelovalo na proljetnoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu. 

Odgovarajući na novinarska pitanja ponovio je kako su predstavnici MMF-a, Svjetske banke i pojedinih investitora bili su zainteresirani čuti koji su to glavni smjerovi i osnovne reforme koje će Vlada poduzeti. "Kao što smo i domaćoj javnosti predstavili, tako smo i njima rekli - za ovu Vladu prioritet su prije svega gospodarski rast i zapošljavanje, a u isto vrijeme sređivanje javnih financija odnosno stabiliziranje, a potom i smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u", rekao je Marić. 

''Reforme su krenule donošenjem proračuna''

Na upit kada konkretno kreću reforme, ministar financija je rekao kako su one praktično već krenule s donošenjem proračuna. 

Ističe i kako će se vrlo skoro, kada budu objavljeni podaci prema metodologiji ESA 2010, vidjeti da će deficit ovogodišnjeg proračuna unutar 3 posto BDP-a i maastrichtskog kriterija. "I to je jedna jaka poruka. Paralelno s tim i projekti koje smo najavili u smislu aktivacije državne imovine i reformski paketi koji već negdje kreću ili su krenuli", kazao je Marić, spominjući primjerice najave u resorima zdravstva ili djelokrugu javne administracije. 

Napomenuo je i kako je počeo rad povjerenstva, odnosno stručne radne skupine vezano za porezni sustav.  "Unatoč razno-raznim spekulacijama o pojedinim segmentima poreznog sustava ja se od toga moram ograditi kao ministar financija. Kao što sam obećao hrvatskoj javnosti, kada budemo imali cjelovito rješenje kao takvo ćemo ga i prezentirati", najavio je. 

Što se tiče tzv. poreznog Uskoka odnosno Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara i nekih medijskih napisa kako će se on zatvoriti, ministar Marić je ponovio kako je bilo razno-raznih spekulacija i komentara te kako nikakva odluka nije donesena. 

Iz perspektive sistematizacije i organizacije Ministarstva financija, efikasnog upravljanja svih službi, sigurno da paralelni sustavi nisu dobrodošli, kazao je Marić, ponavljajući kako od svih službi koje su u tom djelokrugu, a uzevši u obzir izazove aktualnog vremena, treba taj rad i dalje jačati i osnaživati. 

Najavio je kako će se uskoro, a riječ je o tjednima, izići s konkretnim prijedlogom te da je riječ o cjelovitoj sistematizaciji Ministarstva financija. 

Komentari (90)
  • Prva poglavlja razorne svjetske gospodarske krize su zaključena. "Globalni lonac" opet vrije: Brazil proživljava ekonomski slom gori od očekivanog, rast BDP-a U SAD-u u prvom kvartalu 2016.g. iznosi 0,1 %, Kinesko tržište vrijednosnih papira palo je za više od 40 % a Talijanske banke su ušle u novo poglavlje drame...kada mala Hrvatska shvati sa ovakvim političarima što se događa oko nas, biti ćemo u recesiji, nagomilani dugovima kojih se nikada više nećemo moči riješiti...za naše unuke neće biti nade!

    20. 4. 2016,   20:48
  • Jesam li vam rekao da će u roku od 48 sati od strane HDZ-a stići vrlo pomirljivi tonovi na one izjave Bandića i Petrova??Ostvarilo se.Nema šanse da se HDZ odrekne vlasti ni po koju cijenu i tu im je MOST predragocjen.Na ponovljenim izborima potrebitu većinu opet ne bi dobili ni SDP ni HDZ i išlo bi se ispočetka.Iz tog razloga očekujem da će HZ vrlo brzo pristati na one nužne reforme koje je najavio MOST.Ako neće vrlo je velika mogućnost da će MOST izaći iz Vlade,a tad slijede novi izbori.To je jedan začarani i vrlo zanimljivi krug,a koji bi mogao lako ići na korist svih građana RH.

    20. 4. 2016,   22:40
  • Citam misljenja nekih da je Maric ili jos neki drugi neiskusan politicar pa sam se zamislio, mora li politicar uistinu imati neko posebno bogato iskustvo ili bi trebao imati druge kvalitete. Jos bolje, sta se podrazumijeva pod "iskusni politicar".....da je iskusan balkanski politicar ili bi bilo bolje da nije?

    20. 4. 2016,   20:54