Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar obrane SAD-a odbio rusku ponudu suradnje u Siriji

U Siriji zajedno s Rusijom osiguravamo uvjete za sprječavanje zrakoplovnih nesreća u našim operacijama protiv džihadista skupine Islamske državem, rekao je Mattis

Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je hladnim tonom odgovorio na rusku ponudu suradnje u Siriji koju je Moskva predstavila kao rezultat susreta na vrhu na kojemu su sudjelovali Vladimir Putin i Donald Trump.

"U Siriji zajedno s Rusijom osiguravamo uvjete za sprječavanje zrakoplovnih nesreća u našim operacijama protiv džihadista skupine Islamske države (IS) kako bismo spriječili situacije opasne za vojnike obiju zemalja”, rekao je čelnik Pentagona na tiskovnoj konferenciji.

"No nećemo činiti ništa više od toga sve dok državni tajnik i predsjednik ne odluče kada ćemo, zajedno sa saveznicima, početi suradnju s Rusijom", rekao je Mattis koji je bio u društvu američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

"To se još nije dogodilo i bilo bi prerano da u ovom trenutku ulazim u pojedinosti jer ne činimo ništa više od toga", zaključio je.

Pompeo nije dao nikakav komentar o tome, ali je u petak potvrdio da su ruski i američki predsjednik na summitu 16. srpnja razgovarali o "rješavanju sirijskog sukoba i o povratku izbjeglica" iz Libanona i Jordana u domovinu.

Rusko ministarstvo obrane je u petak ponudilo suradnju Sjedinjenim Državama kako bi se osigurao povratak izbjeglica u Siriju.

Ta ponuda "vodi računa o dogovoru koji su ruski i američki predsjednik postigli na svom susretu u Helsinkiju" u ponedjeljak, dodao je visoki dužnosnik ministarstva, general Mihail Mizincev u priopćenju.

Vladimir Putin i Donald Trump su objavili da su se dogovorili o nekoliko pitanja, napose o Siriji, ne navodeći pojedinosti, nakon bilateralnog susreta u finskoj prijestolnici.

Četiri dana poslije Pentagon je najavio dodatnu vojnu pomoć od 200 milijuna dolara Ukrajini koja se bori s proruskim separatistima.

Komentari (3)
  • Stvaranje Velikog Izraela se odlaze do daljnjeg !

    26. 7. 2018,   09:12
  • Gdje ce onda isprobavati svoja oruzja ako zavlada mir. To ni jednima ni drugima nije u interesu. Najbolje bi bilo da se uopce ne mijesaju jer ne donose nista dobro. Amerikanci malo po malo grickaju nekadasnji varsavski pakt pa tako sada glodju Ukrainu .

    25. 7. 2018,   11:00
  • toliko truda ulozeno u raseljavanje pa da sada zure da ih vrate, bilo bi zaista glupo ocekivati...

    25. 7. 2018,   09:59