Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Pavić: 'Prostora za kompromis oko reforme ima'

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL 3

Nakon nove runde pregovora sa sindikatima, ministar Pavić je konstatirao kako je zadovoljan razgovorom te kako je Vlada ipak spremna na neke kompromise u pogledu plana mirovinske reforme. U detalje nije htio ulaziti

Nakon što su sindikati prošlog ponedjeljka ljutito napustili sastanak s ministrom rada Markom Pavićem s kojim su razgovarali o mirovinskoj reformi i izrazili svoje neslaganje s produženjem radnog vijeka do 67. godine te oštrijom penalizacijom za prijevremeno umirovljenje, ministar ih je danas pozvao na još jedan razgovor na kojem se dogodio obrat. Pavić je nakon sastanka koji je trajao četiri sata poručio novinarima kako je Vlada spremna na kompromis.

- Vlada je spremna izaći sa kompromisnim prijedlogom, određeni vid kompromisa smo spremni učiniti - rekao je ministar i najavio daljnje razgovore sa sindikatima.

- Vodili smo konstruktivan razgovor i mogu reći da sam vrlo zadovoljan. Cilj reforme su naši umirovljenici, građani i kako osigurati održivost financijskog sustava, kao i da mirovine budu veće. Sindikalna strana iznijela je prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava, no no bih o detaljima. Dogovorili smo se da ćemo se ponovno vidjeti - rekao je ministar dodavši kako nije cilj Vlade da ide u reformu na način da budu oštri već da nađu način kako povećati mirovine.

- Moram ponoviti kako bih umirio građane, isplata mirovina nije upitna. Inzistirat ćemo da, što je osnova reforma, umirovljenici imaju pravo izbora prelaska iz drugog u prvi stup. Usuglašeno je vraćanje, odnosno davanje dodatka od 27 posto na drugi stup. Omogućit ćemo svim umirovljenicima rad od četiri sata, mirovina će biti izjednačena s tim dodatkom od 27 posto za sve one koji idu u mirovinu idućih 10, 15 godina, što znači da neće imati 600 kuna manju mirovinu - poručio je.

Pojasnio je kako će svi osiguranici koji su štedili do 2001. godine dobiti dodatak od 27 posto na drugi stup,  a oni nakon 2001. tri četvrtine.
 

HRELJA: 'Mirovinsku reformu pokušat će na juriš progurati u Saboru'


Dodao je kako danas upućuje u javnu raspravu dosadašnji model reforme koji je do upućivanja u Sabor podložan izmjenama. 

Najavljeni prosvjed sindikata, rekao je, nije bio tema razgovora. Istaknuo je i kako su obavili razgovor i s poslodavcima i usvojili njihove zahtjeve. 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sindikati su poručili nakon sastanka kako nisu s ministrom našli zajednički jezik te da u prosvjed sigurno idu. U srijedu će prikazati sve detalje njihovog prijedloga reforme te obznaniti datum prosvjeda. 

- Prosvjed nije upitan za sada sa ovakvim stavovima Vlade i ministra. Mi smo danas prvi put dobili prigodu reći ministru što nam nije prihvatljivo, a ministar je vrlo jasno rekao da želi pregovarati - poručili su sindikati dodavši kako njihov model mijenja koncepciju mirovinske reforme, ali da to upravo i jest cilj.

- Danas tijekom razgovora naš utisak je da u ovom trenutku ovo ministarstvo i ova Vlada mijenja sustav ne zbog bolje budućnosti umirovljenika nego prema obvazama Europskoj komisiji, Europskom semestru i to nije dobro - rekli su.

Istaknuli su kako su mirovine rasle svih ovih godina, ali da to nije dovoljno. 

- S prosječnom mirovinom su umirovljenici bili na rubu egzistencije, a ako će budući umirovljenici preživjeti samo ako će raditi onda to nije to - poručili su.

- Naša poruka je da mirovinska reforma nije rađena na temelju onog što hrvatskim umirovljenicima treba već po receptu Europske komisije i želimo da građani to shvate. Ne ide to mjeri Hrvatske, njenog BDP-a i životne sobi njenih građana već europskih građana. Je li Vlada odgovorna Komisiji ili vlastitom narodu -istaknuli su sindikati i ponovno se obrušili na poslodavce naglasivši kako za povećanje mirovina treba povećati plaće i povećati proizvodnju.

- Poslodavci su olako prihvatili produljenje do 67. godine pa su se onda odmakli i rekli da treba vidjeti za koja zanimanja. Poslodavci prvo trebaju povećati placu, a onda ćemo razgovarati o drugim stvarima - poručili su.
 

Zagreb: Konferencija Udruge druÅ¡tava za upravljanje mirovinskim fondovima MIROVINCI PROTIV PAVIĆA: 'Prijedlog mirovinske reforme je nepravedan i stvara razlike'

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjetimo, ministar Pavić je na temu mirovinske reforme s predstavnicima sindikata i HUP-a održao sastanak 19. rujna, nakon kojeg su sindikati istaknuli nezadovoljstvo tako što su nakon 50 minuta napustili sastanak, ustvrdivši nakon toga da ih je Vlada dovela pred gotov čin. 

REFORMA MIROVINSKOG SUSTAVA Sastali se ministar i sindikati: 'Ne, drugi stup nije ugrožen...'

- Na sastanku je postalo očito ono što smo očekivali. Vlada je sve pripremila i stavili su nas pred gotov čin. Danas na izričito pitanje postoji li prostor za pregovore oko produljenja radnog vijeka do 67 godina starosti, oko penalizacije i nekih drugih stvari, ministar je vrlo jasno rekao da prostora za to nema - izjavio je nakon sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

 

 

Komentari (15)
  • Đizs Krajst koja faca majko mila !!!!! Auuuu ne smijem dalje .

    24. 9. 2018,   12:26
  • Mirovine koje su zarađene uplatom u mirovinske fondove kroz 35-40 godina ne dijeliti na vojne mirovine, mirovine HVO, povlaštene mirovine itd. nego ih isplaćivati iz drugog fonda, a ne da netko radi 40 godina, uplaćuje u mirovinski fond, a dobi šipak.

    24. 9. 2018,   13:08
  • Ovi ministar Pavić je jako iskren i pošten čovjek, jer upozorava mlade Hrvate što ih čeka u starosti ako ostanu u Hrvatskoj. Naime i sadašnje mirovine su takve da penzioneri gladuju, a budući umirovljenici će imati oko 100 eura još manju mirovinu... Mladi zahvalite se ovom iskrenom čovjeku i još danas pakirajte kofere i bježite spašavajući sebe i ako imate djecu.

    24. 9. 2018,   12:42