Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar podnio ostavku zbog zloupotrebe javnog novca

None Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Novom ministricom okoliša imenovana je dosadašnja ministrica prometa Elisabeth Borne, objavila je Elizejska palača, ne otkrivši tko će preuzeti funkciju ministra države

Francuski ministar okoliša Francois de Rugy, bliski saveznik predsjednika Emmanuela Macrona, podnio je ostavku u utorak nakon izvješća o skupim večerama plaćenima državnim sredstvima i zloupotrebi sustava subvencioniranog stanovanja. 

De Rugy je imenovan ministrom u rujnu 2018., a odlazak je objavio nakon objava ljevičarskog portala Mediapart. 

"Napadi i linč medija na moju obitelj primorali su me na nužni korak nazad", kazao je de Rugy koji je bio i ministar države, što znači broj 2 u vladi nakon premijera Edouarda Philippea. 

Novom ministricom okoliša imenovana je dosadašnja ministrica prometa Elisabeth Borne, objavila je Elizejska palača, ne otkrivši tko će preuzeti funkciju ministra države. 

Mediapart je objavio fotografije de Rugyja i njegove supruge novinarke kako uživaju u skupoj večeri sa skupim vinom i jastozima na Valentinovo, u vrijeme dok je bio predsjednik parlamenta 2017. i 2018. godine. 

Portal tvrdi da je večera na račun poreznih obveznika bila izričito privatan događaj, dok se bivši ministar brani da je bila u sklopu njegovog rada u Nacionalnoj skupštini. 

Mediapart je otkrio i da je de Rugy  iznajmio stan u svom Nantesu po nižoj cijeni, namijenjenoj onima s malim primanjima.

Navodi se i kako je njegova supruga kupila 500 eura vrijedno sušilo za kosu te da su renovirali svoj državni stan za 63 tisuće eura. 

No najveću štetu ipak je izazvala fotografija s jastozima, u državi koja se i dalje oporavlja od mjeseci prosvjeda žutih prsluka. 

 

Komentari (3)
  • tako to rade moralni i časni ljudi u uređenoj državi...kod nas gaze djecu bez dozvole, ne prijavljuju silne nekretnine, novinare šalju kod okuliste, nazivaju zastupnike miševima...

    17. 7. 2019,   11:28
  • Dođi u Hrvatsku, Raj za takve.

    17. 7. 2019,   14:44
  • hahahah, da su naši ministri, a i ostali koji obnašaju neku političku, vladajuću funkciju takvi da si koji put samo plate večeru proračunskim novcima, mi bi im podigli spomenike, slavili bi ih, proglasili bi ih svecima. eto neka pogledaju zbog čega u drugim državama podnose ostavke. ovo šta rade naši u drugim državama bi automatski završili na robiji i oduzeli bi im svu imovinu do trećeg koljena.

    17. 7. 2019,   13:39