Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar prometa najavio je mogućnost uvođenja vinjeta

None Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Prioriteti ministarstva su rješavanje nagomilanih problema za dugove u cestovnom prometu, ukupno oko 5,5 milijardi eura, rekao je Butković i najavio restrukturiranje

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu u Dnevniku Nove TV da mu je prioritet riješiti nagomilane probleme za dugove u cestovnom prometu, a najavio je da će sljedeći tjedan imati prvi preliminarni nalaz o uvođenju vinjeta za naplatu prometa autocestama.

- Prioriteti su najprije riješiti nagomilane probleme za dugove u cestovnom prometu, ukupno oko 5,5 milijardi eura, do 2020. na naplatu dolazi 5,2 milijarde eura, a samo u 2016. oko milijardu - istaknuo je ministar Butković i dodao da je problem trebalo već početi rješavati. 

- Restrukturiranje nije napravljeno, i to prvo moramo učiniti. To je preduvjet za reprogramiranje postojećih obveza - rekao je.

- Osim restrukturiranja, moramo vidjeti i sustav naplate, beskontaktni sustav naplate, vinjete, GPS. Sljedeći tjedan ću imati prvi preliminarni nalaz što znače vinjete - rekao je ministar Butković. Istaknuo je da Hrvatska mora povećati promet na autocestama te učiniti sve kako "bismo olakšali rješavanje tog problema".

Vinjete će, rekao je ministar Butković, biti povoljnije za hrvatske građane, a još će neke dionice autocesta morati ući u sustav naplate.

Kad je riječ o proračunu, istaknuo je da njegovo ministarstvo nema gdje previše rezati, ali, dodao je, bit će uporan da se u proračunu za 2016. godinu pronađe novac za sve velike infrastrukturne projekte.

Komentari (54)
  • Bilo je i vrijeme, pojednostaviti će se naplata, povećati protočnost, financijski efekti bi također trebali biti pozitivniji... jedino ne znam što ćemo s radnicima iz naplatnih kućica? Još novih nezaposlenih ? Tako je uvijek i zato se na "bolne" promjene i reforme niti jedna Vlada ne odlučuje godinama, svi su svjesni da neke stvari treba mjenjati, a nitko nema mu.a. za to. I zato tapkamo na mjestu godinama.

    3. 2. 2016,   21:53
  • Budeš li "sređivao" probleme kao u Novom što si, ode Hrvatska u ...... ZNA SE.. Doduše mali se baš uklapa u "poštenje" i "domoljublje" ADZ-a sa dobrim pedigreom iz podzemlja.

    4. 2. 2016,   00:03
  • Imamo ENC, vinjete neka se uvedu za ostale koji ne žele ENC, ali Butkoviću bilo bi najpoštenije da se vrate novci pokradeni prilikom izgradnje i održavanja cesta

    4. 2. 2016,   06:25