Obavijesti

News

Komentari 2

Ministar: Prvi kirurški robotski sustav uskoro stiže u Hrvatsku

Ministar: Prvi kirurški robotski sustav uskoro stiže u Hrvatsku
1

Karcinomi prostate danas se u svijetu u 90 posto slučajeva operiraju robotskom tehnikom, rekao je Kujundžić istaknuvši kako će to uskoro biti moguće i u Hrvatsko

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u petak da prvi kirurški robotski sustav za operaciju karcinoma prostate stiže u Hrvatsku za nekoliko dana, a trebao bi pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja te bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj umre oko 900 muškaraca.

Ministar je to najavio na 6. znanstvenom sastanku posvećenom tumorima prostate, koji je u petak održan u HAZU-u u organizaciji Akademijina Razreda za medicinske znanosti i Hrvatskog društva za urološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, a na njemu je sudjelovalo i šest stručnjaka s američke klinike Mayo.

"Karcinomi prostate danas se u svijetu u 90 posto slučajeva operiraju robotskom tehnikom", rekao je Kujundžić istaknuvši kako će to uskoro biti moguće i u Hrvatskoj.

Robot stoji oko 15 milijuna kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova. Bit će smješten u KBC-u Zagreb gdje se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebao početi raditi u proljeće iduće godine. 

Karcinom prostate po pojavnosti je drugi karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj, istaknuo je ministar i najavio da će Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate obuhvatiti mnoge mjere, od čimbenika rizika i ranoga otkrivanja do raznih oblika liječenja.

Pokrenuta izrada nacionalne baze podataka

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan ustvrdio je da u Hrvatskoj godišnje preko 2000 muškaraca oboli od karcinoma prostate, koji je zbog svoje učestalosti značajan javnozdravstveni problem.

U KBC-u su krenuli s izradom nove baze podataka bolesnika. "Nastojimo se informatizirati te standardizirati dijagnostički i terapijski tretman", kaže Kaštelan dodajući da nacionalnu bazu podataka rade uz pomoć Ministarstva zdravstva i povjerenstva za rano otkrivanje raka prostate, koje je ustanovio ministar zdravstva. 

"Naša je zadaća rano otkriti bolest jer je tada moguće gotovo potpuno izlječenje bolesnika. Ako se bolest proširi i metastazira, efikasnost je puno manja", kaže Kaštelan.

Ističe da se u  Centru za prostatu u KBC-u Zagreb praktički u jednom danu može obaviti svu potrebnu dijagnostiku i dobiti adekvatnu terapiju.

Šesti skup o tumorima prostate pozdravio je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić pohvalivši multidisciplinarnost skupa na kojem sudjeluju razni liječnici koji se bave tumorima prostate, od urologa, onkologa i radioterapeuta do patologa i stručnjaka nuklearne medicine.

Na skupu su iznesena najnovija dostignuća u dijagnostici i terapiji raka prostate, od robotske kirurgije do biopsije pod magnetskom rezonancom.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk