Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Vrdoljak: Gdje uprava sporo radi tamo je i korupcija

None Foto: Dino Stanin/Pixsell 4

Zadarska županija najgora je po brzini izdavanja građevinskih dokumenata. Od 1369 zahtjeva riješeno ih je pet, rekao je u Zadru ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak u utorak je došao u Zadar nezadovoljan sporošću administracije koja izdaje građevinsku dokumentaciju. Međutim, prije razgovora sa županom Stipom Zrilićem i susreta s građanima, ministar je obišao ribarnicu i tržnicu, no nije ništa kupio. 

Na ponudu jedne starije gospođe koja je prodavala šparoge, ministar je odgovorio kako upravo ide u jednu konobu kušati "fritaju" od šparoga. Na tržnici je susreo i jednu zadarsku Osječanku, koja se zbog ljubavi prije 40 godina doselila u Zadar, ministar je otkrio kako vuče imotske korijene. U razgovoru s novinarima rekao je kako treba povući niz koraka, ne bi li se ubrzalo izdavanje građevinskih i ostalih dozvola. 

- Došao sam u Zadar vidjeti kako se ministarstvo može uključiti u što brže izdavanje tih dokumenata, jer je Zadarska županija najgora po tom pitanju. Od 1369 zahtjeva riješeno ih je pet, a do prije tjedan dana nula. Ministarstvo to sigurno neće trpjeti i tolerirati. Osim toga tamo gdje uprava najsporije radi i gdje se čeka godinama na izdavanje dokumenata, tamo je i najveća korupcija. Ako netko pet godina čeka na dozvolu, kao u Zadru, onda se često događa da ljudi daju mito, ne bi li dobili dozvole i rješenja - rekao je ministar Vrdoljak. 

Dodao je kako država mora spremna dočekati izmjene Zakona o legalizaciji, jer se inače neće moći provesti, bude li "štekalo" na lokalnoj razini. Odbacio je tvrdnje da je legalizacija bespravno izgrađenih objekata preskupa. Kaže kako će izmjenama zakona biti puno jeftinija i kategorizirana. 

- Onaj tko ima veliku površinu ili objekte na atraktivnim lokacijama, naravno da će morati više platiti. Argumenti, da je legalizacija preskupa ne stoje, možda su neki drugi, neinformiranost ili bezobrazluk prema vlastitoj državi - rekao je Vrdoljak.

Komentari (19)
  • Kao i tamo gdje brzo radi.Nema tu pravila!

    24. 4. 2012,   14:33
  • i šta ćemo sad, znamo gdi, znamo što ,znamo zašto, al neznamo kako. PA RAZBUCAJ TO I POSTAVI PONOVO te i takve sve po redu i bez milosti

    24. 4. 2012,   14:40
  • v***ag odnija i prešu. polako al sigurno..:-) čekaj da južina prođe onda će biti učinkovitiji,al onda lito pa fjaka.............a šparoge-kuhana jaja,šparoge.maslinovo ulje,kap kvasine,soli ,papra...ma kakva fritaja nisi u istri-dobar tek

    24. 4. 2012,   15:17