Obavijesti

News

Komentari 10

Ministar Vulin i 30 zastupnika SNS-a najavili su štrajk glađu

Prosvjedi u Srbiji počeli su 8. prosinca upravo zbog nasilja kojem su bili izloženi čelnici oporbe, kada je u Kruševcu pretučen čelnik Ljevice Srbije Borko Stefanović

VIDEO

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, te tridesetak zastupnika vladajuće koalicije najavili su u četvrtak štrajk glađu zbog, kako tvrde, nasilja nad građanima i institucijama koje provodi oporba okupljena u Savezu za Srbiju (SzS).

Njihov će štrajk glađu početi u petak u pet do 12, objavili su beogradski elektronički mediji bliski vlasti, pozivajući se na izvore u vladajućoj koaliciji.

Vučić tvrdi: Oporba je navodila prosvjednika na nasilje

Vulin je, prema tvrdnjama nekoliko beogradskih tabloida, donio odluku da u petak u 11,55 sati započne štrajk glađu u Skupštini Srbije.

Na taj se potez odlučio zbog, kako se navodi, "nasilja koje nad Srbijom sprovode lideri SzS (Boško) Obradović, (Dragan) Đilas i (Vuk) Jeremić".

Vulinu će se, tvrde tabloidi Kurir i Informer, pridružiti i zastupnici iz vladajuće većine predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS), te zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić s vijećnicima u gradskom parlamentu, koji je također pod kontrolom koalicije na čelu s naprednjacima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Prosvjedi u Srbiji počeli su 8. prosinca upravo zbog nasilja kojem su bili izloženi čelnici oporbe, kada je u Kruševcu pretučen čelnik Ljevice Srbije Borko Stefanović.

'Spreman sam na dijalog oko RTS-a kao javnog servisa...'
'Spreman sam na dijalog oko RTS-a kao javnog servisa...'

Prvi skup i prosvjedna šetnja nazvani su "Stop krvavim košuljama", da bi se građanski prosvjed ubrzo institucionalizirao kao "1 od 5 milijuna", a tom nazivu izravno je pridonio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić porukom prosvjednicima "da ih se može okupiti i pet milijuna, neće dobiti ništa osim izbora".

Prosvjedi su se iz Beograda postupno proširili na više od stotinjak gradova diljem Srbije i, unatoč medijskoj blokadi koju prosvjednici pokušavaju razbiti, uspjeli su skrenuti pozornost vlasti koja nastoji minimizirati masovnost prosvjeda, istodobno optužujući vođe Saveza za Srbiju da su "zaveli" građane, te da se žele domoći vlasti kako bi "nastavili pljačkati državu".

Političke tenzije u Srbiji rastu tim više što je bliži 13. travnja, za kad su oporbeni Savez za Srbiju (SzS) i organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" zakazali veliki prosvjedni skup u Beogradu, zahtijevajući povlačenje aktualne vlasti na čelu sa predsjednikom Vučićem, slobodu medija, te stvaranje uvjeta za poštene izbore.

Opet kaos u Beogradu: Ispred Skupštine žene pale u nesvijest
Opet kaos u Beogradu: Ispred Skupštine žene pale u nesvijest

Vučić je uzvratio da će tjedan dana kasnije, 19. travnja, okupiti deset puta više ljudi u prijestolnici i pokazati da je uz njega "vrijedna, poštena, pristojna i pametna Srbija".

Prosvjedu "1 od 5 milijuna" sve masovnije se pridružuju i studenti, a jedna u nizu njihovih akcija je performans "Velika seoba studenata", kojim žele ukazati na sve učestalije odlaske mladih iz Srbije na Zapad.

Neredi u Beogradu: Muškarca prebili jer je vikao 'Živio Vučić'

Vučić je nedavno započeo kampanju "Budućnost Srbije", službeno je predstavljajući kao razgovor s građanima kojima želi "podnijeti račune" za reformske uspjehe, makroekonomsku i financijsku stabilnost, te ekonomske domete investicijskog vala i otvaranje mnoštva tvornica.

Po ocjeni oporbe, ta se kampanja, financirana državnim novcem iz proračuna, pokazala stranačkom, dok Vučićeve nastupe vide kao zapaljive partijske govore u kojima ne propušta priliku obračunati se s političkim protivnicima i neistomišljenicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu