Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Vulin i 30 zastupnika SNS-a najavili su štrajk glađu

None Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Prosvjedi u Srbiji počeli su 8. prosinca upravo zbog nasilja kojem su bili izloženi čelnici oporbe, kada je u Kruševcu pretučen čelnik Ljevice Srbije Borko Stefanović

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, te tridesetak zastupnika vladajuće koalicije najavili su u četvrtak štrajk glađu zbog, kako tvrde, nasilja nad građanima i institucijama koje provodi oporba okupljena u Savezu za Srbiju (SzS).

Njihov će štrajk glađu početi u petak u pet do 12, objavili su beogradski elektronički mediji bliski vlasti, pozivajući se na izvore u vladajućoj koaliciji.

NAJAVIO I OPROST Vučić tvrdi: Oporba je navodila prosvjednika na nasilje

Vulin je, prema tvrdnjama nekoliko beogradskih tabloida, donio odluku da u petak u 11,55 sati započne štrajk glađu u Skupštini Srbije.

Na taj se potez odlučio zbog, kako se navodi, "nasilja koje nad Srbijom sprovode lideri SzS (Boško) Obradović, (Dragan) Đilas i (Vuk) Jeremić".

Vulinu će se, tvrde tabloidi Kurir i Informer, pridružiti i zastupnici iz vladajuće većine predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS), te zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić s vijećnicima u gradskom parlamentu, koji je također pod kontrolom koalicije na čelu s naprednjacima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Prosvjedi u Srbiji počeli su 8. prosinca upravo zbog nasilja kojem su bili izloženi čelnici oporbe, kada je u Kruševcu pretučen čelnik Ljevice Srbije Borko Stefanović.

A man is removed after protesters briefly broke into Serbia's state television building during a protest against Serbian President Aleksandar Vucic and his government in central Belgrade ALEKSANDAR VUČIĆ: 'Spreman sam na dijalog oko RTS-a kao javnog servisa...'

Prvi skup i prosvjedna šetnja nazvani su "Stop krvavim košuljama", da bi se građanski prosvjed ubrzo institucionalizirao kao "1 od 5 milijuna", a tom nazivu izravno je pridonio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić porukom prosvjednicima "da ih se može okupiti i pet milijuna, neće dobiti ništa osim izbora".

Prosvjedi su se iz Beograda postupno proširili na više od stotinjak gradova diljem Srbije i, unatoč medijskoj blokadi koju prosvjednici pokušavaju razbiti, uspjeli su skrenuti pozornost vlasti koja nastoji minimizirati masovnost prosvjeda, istodobno optužujući vođe Saveza za Srbiju da su "zaveli" građane, te da se žele domoći vlasti kako bi "nastavili pljačkati državu".

Političke tenzije u Srbiji rastu tim više što je bliži 13. travnja, za kad su oporbeni Savez za Srbiju (SzS) i organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" zakazali veliki prosvjedni skup u Beogradu, zahtijevajući povlačenje aktualne vlasti na čelu sa predsjednikom Vučićem, slobodu medija, te stvaranje uvjeta za poštene izbore.

Demonstrators attend a protest against Serbian President Vucic and his government in front of the presidential building in Belgrade NOVI PROSVJEDI U SRBIJI Opet kaos u Beogradu: Ispred Skupštine žene pale u nesvijest

Vučić je uzvratio da će tjedan dana kasnije, 19. travnja, okupiti deset puta više ljudi u prijestolnici i pokazati da je uz njega "vrijedna, poštena, pristojna i pametna Srbija".

Prosvjedu "1 od 5 milijuna" sve masovnije se pridružuju i studenti, a jedna u nizu njihovih akcija je performans "Velika seoba studenata", kojim žele ukazati na sve učestalije odlaske mladih iz Srbije na Zapad.

"JEDAN OD PET MILIJUNA" Neredi u Beogradu: Muškarca prebili jer je vikao 'Živio Vučić'

Vučić je nedavno započeo kampanju "Budućnost Srbije", službeno je predstavljajući kao razgovor s građanima kojima želi "podnijeti račune" za reformske uspjehe, makroekonomsku i financijsku stabilnost, te ekonomske domete investicijskog vala i otvaranje mnoštva tvornica.

Po ocjeni oporbe, ta se kampanja, financirana državnim novcem iz proračuna, pokazala stranačkom, dok Vučićeve nastupe vide kao zapaljive partijske govore u kojima ne propušta priliku obračunati se s političkim protivnicima i neistomišljenicima.

Komentari (10)
  • Dobra odluka, ne prekidajte, budite bar jednom ljudi.

    11. 4. 2019,   19:18
  • Vulin izgleda ko da je Mr. Bean naprčio Gremlina, svaka čast majstore, podržavam tvoju žrtvu, nemoj odustati do kraja...

    11. 4. 2019,   20:12
  • puna podrška vulinu i ekipi .... ustrajte do kraja u štrajku glađu

    12. 4. 2019,   09:34