Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar zaprepastio Izrael svojom izjavom o Auschwitzu

None Foto: KACPER PEMPEL

Svinje na farmi u južnoj Rumunjskoj sve su uništene i spaljene..., bio je to naporan posao. Kao u Auschwitzu, kazao je ministar poljoprivrede Petre Daea te se kasnije ispričao

Izrael je u četvrtak "s konsternacijom i razočaranjem" reagirao na izjavu rumunjskog ministra poljoprivrede Petre Daea koji je klanje bolesnih svinja usporedio s ubojstvima Židova u nacističkom logoru smrti u Auschwitzu. 

Daea je to kazao u kratkome intervjuu o veterinarskim mjerama poduzetim da bi se zaustavilo širenje afričke svinjske gripe na farmi u južnoj Rumunjskoj gdje je poklano oko 44.580 svinja. 

"Svinje na farmi u južnoj Rumunjskoj sve su uništene i spaljene..., bio je to naporan posao. Kao u Auschwitzu", kazao je ministar Daea. 

No u četvrtak se ministar javno ispričao. "Samo sam želio pokazati s koliko se teškom situacijom suočavaju uzgajivači svinja čije je blago zaraženo svinjskom gripom. Duša me boli... i želio sam opisati teške trenutke kroz koje prolaze naši stočari", kazao je ministar. 

Izraelsko veleposlanstvo u Bukureštu oglasilo se priopćenjem u kojem stoji: "Nadamo se... da je ministar Daea ovakvu asocijaciju iznio zbog nedostatka opsežnijih informacija o holokaustu i o Auschwitzu, ne kaneći pritom obeščastiti sjećanje na milijune žrtava." 

Nekoliko rumunjskih oporbenih stranaka centra pozvalo je ministra da podnese ostavku.

 

Komentari (43)
  • Stvarno, sram ga bilo! Takvom usporedbom ponižavati nedužne svinje...

    26. 7. 2018,   18:27
  • Izjava je gnjusna i odražava neukost i nekulturu njenog autora. Obzirom da je dotični ministar, osramotio je i cijelu državu.

    27. 7. 2018,   17:54
  • Židova ima kolko ih ima , al zamislite kakvu pljaćku teritorija bi tek izveli kontra Palestinaca , da ih ima duplo više !

    29. 7. 2018,   14:36