Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministarstvo i EIF predstavili novi Fond rizičnog kapitala

None Foto: Promo

Ovaj financijski proizvod od 35 milijuna eura iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ bit će usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoju hrvatskog start up tržišta

Europski investicijski fond (EIF) i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) predstavili su potpisan Sporazum o financiranju kojim je dogovoren plasman novog financijskog instrumenta „ESIF Fond rizičnog kapitala“ uključujući i Akceleratorsku komponentu, a s ciljem investiranja u rizični kapital domaćih malih i srednjih poduzetnika s potencijalom brzog rasta. Predstavljanju su nazočili Marijana Oreb, članica uprave HAMAG-BICRO i Hrvoje Čuvalo, član uprave HBOR-a. 

Ovo je prvi fond za ulaganje vlasničkog kapitala u Hrvatskoj koji će imati koristi od Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). Ovaj financijski proizvod od 35 milijuna eura iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ bit će usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoju hrvatskog start up tržišta. 

Radi se o fondu čijim će se sredstvima utjecati na kapitalno osnaživanje poduzetnika što je kod mnogih u ovom trenutku ključno za daljnji nastavak razvoja poslovanja. Kapital iz ovog fonda prvenstveno je usmjeren u sektore s visokim potencijalom rasta, odnosno za inovativna poduzeća u početnoj fazi razvoja te poduzeća u naprednijoj fazi razvoja koja još nisu provela javnu ponudu dionica. Analize pokazuju da na hrvatskom tržištu postoji nedostatak financijskih proizvoda namijenjenih kapitalnom jačaju poduzetnika te se HBOR, s obzirom na svoju ulogu i iskustvo, uključio u pokretanje i implementaciju ovog instrumenta. 

„Oblik financiranja putem fondova rizičnog kapitala nedostaje na našem tržištu i trenutno su mali i srednji poduzetnici, koji trebaju kapitalno financiranje, u velikoj mjeri prepušteni ili kreditnom financiranju ili spontanom rastu kapitala. ESIF Fond rizičnog kapitala, osim rješavanja problema financiranja, sadrži i akcelerator komponentu koja će omogućiti poduzetnicima potrebnu edukaciju i time dodatno smanjiti rizike od neuspjeha projekata. Članstvo u Investicijskom odboru omogućit će nam stjecanje novih iskustava i jačanje kapaciteta što nam je nužno za razvoj novih proizvoda namijenjenih hrvatskom poduzetništvu“, izjavio je Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a. 
HBOR, naime, sudjeluje u radu Investicijskog odbora, osnovanog s ciljem praćenja napretka provedbe financijskog instrumenta „ESIF Fond rizičnog kapitala“. 

Komentirajući ovu novu inicijativu, glavna tajnica Europskog investicijskog fonda, Maria Leander izjavila je: „Zadovoljstvo nam je što ćemo pokrenuti prvi hrvatski ESIF fond fondova s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ovaj ESIF financijski instrument pokazuje kako EIF može pridonijeti učinkovitoj i djelotvornoj primjeni strukturnih fondova u osiguravanju rizičnog kapitala u ranoj fazi razvoja malim i srednjim poduzetnicima s visokim potencijalom rasta te poticati razvoj nacionalnih sustava za kapitalna ulaganja“.

„Europski investicijski fond objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja „ESIF Fonda rizičnog kapitala“ koji će biti otvoren do 13. kolovoza 2018., nakon čega će Europski investicijski fond odabrati upravitelja fonda“, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te pozvala zainteresirane da se prijave i na taj način doprinesu razvoju našeg gospodarstva putem EU sredstava.

Od odabranog upravitelja fonda očekuje se da privuče privatni kapital koji će se, uz EU sredstva, ulagati u obećavajuće poslovne pothvate, te osigurati mentorstvo i druge razvojne usluge poduzetnicima početnicima u koje će ulagati. 
Očekuje se da će Fond s prvim ulaganjima krenuti početkom 2019. godine. 

Ova inicijativa, koja predstavlja prvo partnerstvo EIF-a i Vlade Republike Hrvatske u provedbi Europskih strukturnih i investicijskih fondova, će imati koristi od ranijih iskustva EIF-a s uspješnom provedbom sličnih instrumenata u zemljama srednje i istočne Europe.

Komentiraj, znaš da želiš!