Obavijesti

News

Komentari 122

Ministarstvo ih odbilo: Kvota za strane radnike je dovoljna!

Ministarstvo ih odbilo: Kvota za strane radnike je dovoljna!
1

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma jutros su poslali apel Vladi da se hitno donese odluka o povećanju kvota za strane radnike jer nemaju dovoljno radnika

VIDEO

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava upravo je odgovorilo da kvote za strane radnike ne namjerava povećavati.

Podsjetimo, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma jutros su poslali apel Vladi da se hitno donese odluka o povećanju kvota za strane radnike jer nemaju dovoljno radnika.

'Trebamo još stranih radnika, ugrožena je turistička sezona'
'Trebamo još stranih radnika, ugrožena je turistička sezona'

Priopćenje ministarstva prenosimo u cijelosti:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u kontinuiranom su razgovoru s poslodavcima i stalno pratimo situaciju na tržištu rada.

Pripreme za ovu turističku sezonu krenule su prošle godine kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Osim toga, omogućili smo rad umirovljenicima do pola radnog vremena pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine.

Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu. Zato smo ove godine osigurali preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine.

Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota.

Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni.

Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu. Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag