Obavijesti

News

Komentari 3

Ministarstvo o Matiji: Hrane ga na dudu, još ne može u prirodu

Ministarstvo o Matiji: Hrane ga na dudu, još ne može u prirodu
3

Kontakt medvjedića s ljudima je maksimalno ograničen, koliko je to moguće, s obzirom na njegovu dob i potrebe za hranjenjem, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede

VIDEO

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je medvjedić Matija koji je privremeno smješten u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, još u dobi i veličini kada se mora hraniti na bočicu s dudom, odnosno da još nije prošao period koji bi u prirodi proveo u brlogu.

Matija puno jede i raste: Mama, nadam se da ćeš me prepoznati
Matija puno jede i raste: Mama, nadam se da ćeš me prepoznati

- Zbog toga se još ne može odlučiti o konačnom statusu mladunca. Kontakt medvjedića s ljudima je maksimalno ograničen, koliko je to moguće, s obzirom na njegovu dob i potrebe za hranjenjem. Nacionalno Povjerenstvo za izradu Plana gospodarenja smeđim medvjedom prati razvoj situacije i u kontaktu je sa svim relevantnim institucijama u svijetu koja imaju iskustva s rehabilitacijom smeđeg medvjeda - kažu u Ministarstvu. 

U Zoološkom vrtu Grada Zagreba kažu da medvjedić Matija koji ovih dana navršava dva mjeseca, sada teži više od četiri kilograma i sve je živahniji. Potvrda je to da odlično napreduje.


- Medvjedić, pronađen krajem veljače kraj Vrbovskog, smješten je u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu kako bi se medvjedić što manje navikavao na prisutnost ljudi - kažu.

- Dežuramo 24 sata dnevno. Naime, medvjedić se hrani svakih nekoliko sati, pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao brzo odazvati na zov medvjedića. Matija nam je stigao s 2,4 kilograma, a zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani na masi svakodnevno dobiva oko pet posto. Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.
Otkrio je kako već svi koji se o Matiji brinu, dobro razumiju njegovo glasanje. Na jedan način doziva hranjenje, tijekom jela ispušta zadovoljan zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja.


Smještaj mu oponaša brlog. Uz prirodne materijale tu je mekana navlaka koja mu daje utjehu i sigurnost, te tri termofora s toplom vodom. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto.
Ljude koji se brinu o Matiji, veseli njegova sve veća mobilnost. Nezgrapno geganje pretvara se u sve stabilniji hod, no još uvijek neki koraci završavaju simpatičnim proklizavanjem ili slučajnim kolutom.
- Medvjedić do daljnjega ostaje u oporavilištu Zoološkog vrta, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz resornih institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, tj. je li moguća njegova reintrodukcija u prirodu - kažu u ZOO-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke