Obavijesti

News

Komentari 83

Ministarstvo preporučilo da se odgode maturalci u Španjolskoj

Ministarstvo preporučilo da se odgode maturalci u Španjolskoj

Prema informacijama koje su do sada dostavile škole, sljedeći tjedan više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u tu zemlju. Ministrica je pozvala škole na suradnju

VIDEO

Pozdravljam odluku ministrice da se sva maturalna putovanja u Španjolsku odgode. Ovo nije vrijeme za takvo putovanje, rekla je Danijela Šelnić Bolož, majka maturantice iz Osijeka. Njezina kći treba bi putovati idući tjedan na maturalno putovanje u Barcelonu.

- Svi roditelji su u strahu. Valjda će procijeniti je li sigurno putovati u Barcelonu. Ipak, djeca i dalje žele ići - kaže Danijela. Panika se širi među roditeljima nakon napada u Barceloni. Postavlja se pitanje sigurnosti njihove djece, a trenutačno ne žele pustiti svoju djecu.

- Život mojeg djeteta vrijedi više od ekskurzije. Bila je neka objava Ministarstva koje je predložilo da se jave škole - dodaje Danijela. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak preporučila je školskim odborima odgodu svih putovanja u Španjolsku nakon terorističkih napada u toj državi. Odluku su u ministarstvu donijeli s obzirom na veliki broj upita medija i roditelja, kao i sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Prema informacijama koje su do sada dostavile škole, sljedeći tjedan više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u tu zemlju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u petak dopis svim srednjim školama u Hrvatskoj kako bi se utvrdilo koliko njih u skorije vrijeme ide na planirane izlete u Barcelonu, odnosno Španjolsku općenito, s obzirom na jučerašnji teroristički napad.

- Apeliram na oprez nastavnika, roditelja i učenika, ali i na komunikaciju s nadležnim tijelima, kako bismo svi zajedno imali točne informacije o procjeni sigurnosti. Ministarstvo stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć ili informacije koje možemo pružiti u ovom trenutku – poručila je ministrica Divjak.

Iz ministarstva napominju da je pravilnikom o izvođenju ekskurzija utvrđeno da nakon procjene opasnosti nadležnih institucija školski odbor može zabraniti ekskurziju.

- Nigdje se ne može jamčiti sigurnost. Svi roditelji su u strahu. Samo se brinemo za sigurnost svoje djece - zaključuje Danijela i ponavlja kako bi najradije htjela da se odgodi maturalno putovanje njezine kćeri.

Što se tiče privatnih putovanja, turističke agencije nam kažu kako se putovanja u Španjolsku ne otkazuju.

- Neki su već tamo, neki sad putuju, a neki i uplaćuju putovanja. Nema nikakvih otkaza putovanja. Bilo je danas ujutro nekoliko poziva. Zvali su da provjere je li sve u redu, ali nismo imali ni jedan otkaz. Vjerujemo da je sve u redu. Naši putnici će biti sigurni. Mi smo u kontaktu s putnicima. Nema širenja panike - kažu iz jedne putničke agencije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor