Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministarstvo turizma: Imamo 47.000 kreveta više nego lani

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dubrovnik, Rovinj i Zagreb su naše tri top destinacije, pokazuju rezultati za prvu polovicu turističke godine. Ukrajinskih je turista bilo 35 posto više nego u prvom polugodištu lani

U prvom je polugodištu Hrvatska zabilježila rast turističkog prometa od 6,39 posto po broju dolazaka i tri posto po broju noćenja, u odnosu na isto razdoblje lan, izvjestilo je danas Ministarstvo turizma. Ostvareno je 6,88 milijuna dolazaka i 26,26 milijuna noćenja. 
S 30. lipnja raspolagali smo u turizmu sa 47.000 novih kreveta (4 posto više), najviše u obiteljskom smještaju pa kampovima. 
Unatoč realnom rastu turističkog prometa, rast volumena kapaciteta utjecao je na njihovu popunjenost - prosječna popunjenost po krevetima iznosila je nešto manje od 11 posto, odnosno jedan posto manje nego u istom razdoblju lani.

Prosječne stope popunjenosti su bile niske pa tako i u hotelima (29,6 posto), u kampovima su bile oko 10 posto, u domaćinstvima 6,37 posto.
Prvo je polugodište, prema vrsti smještajnih kapaciteta, donijelo rast prometa za hotele (7,3 posto više dolazaka). 
Visoke stope rasta ostvarene su na tržištima kineskih turista (40 posto više dolazaka i noćenja), kao i s turistima iz SAD-a (oko 15 posto više)  i Kanade (rast od deset posto). Na većini ključnih tržišta bilježe se stabilne stope rasta.

Ukrajinskih je turista, primjerice, bilo 35 posto više nego u prvom polugodištu lani. 


Dubrovnik, Rovinj i Zagreb su naše tri top destinacije, pokazuju rezultati za prvu polovicu turističke godine. 
 

Tema: Hrvatska

Komentari (85)
  • I pola praznih. Ma dajte u Dubrovniku šupe i garaže postali apartmani. Kako ih nije sram. Srozalo se sve na nulu. I svak misli da se može bavit turizmom i ugostiteljstvom

    9. 7. 2019,   13:55
  • Jel ne vidite da vam covjek lijepo kaze kako nema nikakve krize, sve je super i radi kao podmazano. Nema ni egzodusa, nema sve vise i vise sirotinje. Sve super, sve 5, mozemo mirno spavati sada.

    9. 7. 2019,   14:08
  • Jos ovu godinu sta bude turizma i to je to...turisti su skuzili da su cijene preeeenapuhane za ono sto se nudi...kvaliteta nam je ispod prosjeka,cistoca gradova i plaza ispod prosjeka, a ugostiteljske cijene deeeeebelo IZNAD prosjeka!!drzava dopustila da se garaze pretvori u apartmane bez adekvatnog sanitarnog cvora,jako jako lose i to je nazalost prava slika...sve ovo sto oni zovu da je vise nocenja,jest u 3 grada u RH,sta je sa ostalim gradovim?! Ili nam turizam cine samo ta 3 grada??vec ove godine su poceli sa spustanjem ionako prenapuhanih cijena jer su vidjeli da nema popunjenosti,slijedece godine ce bit pametniji nadam se!

    9. 7. 2019,   14:19