Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministarstvo: 'Tvrdnje Grbina su neistinite i zlonamjerne...'

Nakon što je Peđa Grbin u četvrtak iznio tvrdnje da se tijekom procesa nastajanja lex Agrokora dogodio sukob interesa, na njegove tvrdnje reagiralo je Ministarstvo nazvavši ih neistinitima

Nakon što je Peđa Grbin u četvrtak iznio navode po kojima se donošenjem lex Agrokora dogodio sukob interesa, na njegove tvrdnje reagiralo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nazvavši ih neistinitima. Reakciju prenosimo u cijelosti:

Reagiranje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na neistinite tvrdnje zastupnika Socijaldemokratske partije Peđe Grbina

Poštovani,

današnje tvrdnje izrečene u javnosti neistinite su i zlonamjerne.

Kao što je pri predstavljanju Prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku rekla potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, na izradi Prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku radili su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i stručnjaci Ministarstva pravosuđa. Ministarstva na izradi Zakona nisu angažirala ni domaće niti strane konzultante, već je kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije.

Nitko od stručnjaka od kojih je zatražen savjet u procesu izrade prijedloga zakona nije bio honoriran.

Zakon je usvojen u Hrvatskom saboru, čemu je prethodila višesatna rasprava u kojoj se na sva pitanja vrlo otvoreno odgovaralo. U konačni tekst zakona, a temeljem saborske rasprave, ugrađeni su i amandmani pojedinih klubova zastupnika.

Podsjećamo, klub SDP-a zatražio je u četvrtak, usred rasprave o dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, stanku kako bi u sabornici progovorio o sasvim drugoj temi - o sukobu interesa.

"Danas su u hrvatskim medijima objavljene informacije po kojima je Zakon o izvanrednoj upravi, famozni 'lex Agrokor' nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano sa VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj", rekao je Grbin nakon stanke koju je zatražio usred saborskog zasjedanja.

Ministarstvo pravosuđa, kazao je Grbin, navodno je, po istim informacijama, bilo isključeno iz pripreme tog zakona.

"Po javno dostupnim informacijama upravo je to odvjetničko društvo povezano s cijelim poslom jer je od strane vladinog povjerenika izabrano za pružanje pravnih savjeta i usluga koncernu", pojašnjavao je Grbin.

Ukoliko su ti navodi točni, kazao je SDP-ovac, radi se o sukobu interesa "kojeg se ne bi postidjeli ni Sanader niti Karamarko".

Komentari (22)
  • Ministarstva na izradi Zakona nisu angažirala ni domaće niti strane konzultante, već je kroz DULJE RAZDOBLJE u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije.////Ovo potvrduje da je Maric zaista u Vladu dosao da bi Agrokor spasavao.I da su za situaciju u Agrokoru svi znali. I Plenkovic, Petrov, presjednica.....Kaptol ....

    20. 4. 2017,   19:54
  • Rekli bi "Laze ko srbin"

    20. 4. 2017,   20:00
  • Perfi iz Gornje Stubice Konzum duguje 16 milijuna kuna. Perfa je zatražila stečaj i konzum ih kažnjava, otkazuje suradnju s njima, uvozi jaja iz Italije i uredno plaća. Proizvodnja jaja u Perfi ide dalje ALI jaja stoje i gomilaju se na skladištu. Nemaju kud sa njima i sada će nesilice morati na klanje ili prodaju. Ramljak ne odgovara na pitanje kako je to sve moguće i tako će još jedna proizvodnja u nizu biti upropaštena. I recite kome onda treba lex agrokor i na koji način funkcionira?????

    21. 4. 2017,   07:47