Obavijesti

News

Komentari 6

IInicijativa Istina o Istanbulskoj odbila uvid u potpise

Ministarstvo uprave: Inicijativa odbila uvid u nevažeće potpise
1

Nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima se mora izvršiti uvid u nevažeće potpise, predstavnici Inicijative odbili su uvid u nevažeće potpise, kažu iz Ministarstva

VIDEO

Ministarstvo uprave priopćilo je u ponedjeljak kako su omogućili svim zainteresiranim strankama uvid u nevažeće potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, ali su predstavnici Inicijative odbili uvid nakon što su upoznati s propisima po kojima se mora izvršiti uvid u nevažeće potpise.

Ministarstvo navodi da je u ponedjeljak omogućilo predstavnicima Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj uvid u nevažeće potpise u APIS-u od 9 do 15 sati, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.

Sumnjaju u transparentnost provjere potpisa za referendum
Sumnjaju u transparentnost provjere potpisa za referendum

Prije početka uvida održan je sastanak na kojem je trebao biti dogovoren način uvida u nevažeće potpise i tom sastanku je prisustvovalo 10 predstavnika Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj, članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim i promatrači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Članovi Povjerenstva su bili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave, a promatrači su bili predstavnici civilnih udruga Hrvatskog helsinškog odbora, Kuće ljudskih prava i B.a.b.e.

Predstavnici Inicijative su upoznati da mogu izvršiti uvid u sve nevažeće potpise na originalnim potpisnim listama koje su predali Hrvatskom saboru te im je omogućen uvid u sve potpisne liste s nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Uvid u potpise: Nevažeće potpise provjerilo je 20 ljudi
Uvid u potpise: Nevažeće potpise provjerilo je 20 ljudi

Ako bi, navodi se u priopćenju, i nakon obrazloženja o razlozima zbog kojeg potpis nije prihvaćen kao važeći bio zatražen uvid u aplikaciju APIS IT u kojoj su uneseni potpisi (uvid u točne podatke, ispravan OIB, ispravno ime i prezime…), taj uvid je bio omogućen predstavnicima Inicijative, osim u slučaju ako upisano ime i prezime i/ili OIB ne odgovaraju tim podatcima u registru birača. U tom slučaju, točnost tih podataka provjerava predstavnik Državnog izbornog povjerenstva te o tome izvješćuje predstavnike Inicijative, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, stoji u priopćenju.

- Nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima se mora izvršiti uvid u nevažeće potpise, predstavnici Inicijative odbili su izvršiti uvid u nevažeće potpise - priopćilo je Ministarstvo.

'Rok za provjeru potpisa koji smo dobili je lakrdija i cirkus'
'Rok za provjeru potpisa  koji smo dobili je lakrdija i cirkus'

Inicijativa se o događaju oglasila nešto prije Ministarstva uprave te tvrde kako su odbili mogućnost provjere potpisa 'jer pod uvjetima koji su im danas ponuđeni ne bi bila moguća stvarna, već samo parcijalna provjera'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a