Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ministre Kujundžiću, želim da par dana provedete kao ja'

None Foto: Igor Soban/PIXSELL/Screenshot/RTL

Pravo na Spinrazu imaju samo pacijenti mlađi od 18 godina koji nisu na respiratoru. Ministar je rekao da će svi dobiti lijek kad se dokaže da je to učinkovito

Kristina Horžić (25) koja boluje od spinalne mišićne atrofije nema pravo na lijek Spinrazu jer je starija od 18 godina. Uvjerena je da bi joj taj lijek pomogao pa je ministru Milanu Kujundžiću na Facebooku uputila novogodišnju čestitku i poželjela mu da barem nekoliko dana provede kao ona.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

ČESTITKA MINISTRU ZDRAVSTVA !

Htjela bih reci da Vam želim sve najbolje u novoj 2019. godini jer sam odgojena tako da svim ljudima želim samo najbolje, ali vama to ne mogu poželjeti. Vama ću zaželjeti da jednu godinu, jedan mjesec, par dana provedete kao ja, pa vas pitati da li bi onda vaša odluka da zabranite lijek starijima iznad 18 i djeci na respiratoru bila ista ? 
KRUHA, IGARA, AVIONA, ALI NE I LIJEKA. 
"Hvala vam" sto ću i 2019. godinu dočekati i provesti u borbi. 
"Hvala vam" što sam zbog vas naučila sve ružne osjećaje ovog svijeta. 
Sretna vam 2019., uživajte u krugu svojih najmilijih, a mi ćemo te dane provesti na trgovima jer želimo živjeti.

Svim ostalim ljudima velikog srca želim sve najbolje, najviše zdravlja da ga ne morate kupovati, puno ljubavi i sreće.

KUJUNDŽIĆ: Spinrazu će dobiti svi pacijenti kada se dokaže da je učinkovito

Podsjetimo, pravo na Spinrazu imaju samo pacijenti mlađi od 18 godina koji nisu na respiratoru. Ministar je rekao da će svi dobiti lijek kad se dokaže da je to učinkovito.

Komentari (149)
  • nije da ga branim, ali ispada kujundžić je kriv za sve probleme zdravstva. Realno ne možeš ti od go**na napravit pitu. Draga Kristina, prije nego što pljuneš na kujundžića osvrni se na svog prvog susjeda koji je uhljebljen da ne radi ništa i siše proračun, pogledaj drugog susjeda koji prima lažnu braniteljsku mirovinu i tako ti krade novac kojim možeš biti izlječena, pogledaj nekog od svoje rodbine tko je u invalidskoj mirovini s 35 godina, siše proračun a razbija se u teretani triput tjedno. Kakav kujundžić, da je on kriv makne se i zdravstvo procvjeta, on je samo žrtveni jarac, pravi krivac je hrvatski narod. Ljudi sišu proračun!

    1. 1. 2019,   22:26
  • Nitko zanimljivo nije dao podršci curi koja je zabrinuta i nema vremena baš mnogo...i sve pokušava...samo drobite o Kujundžiću...

    1. 1. 2019,   23:00
  • Čestitka i tebi u 2019. I da ima Spinraze za sve. Da se ne diskriminira pa daje samo pacijentima i onima kod kojih je indicirana od strane proizvođača i stručnog povjerenstva, već da svi građani Hrvatske imaju mogućnost nagodinu probati Spinrazu. Ipak se radi o eksperimentalnom pripravku od 659.804,42 po dozi, pa je apsolutno glupo takav lijek koristiti u situacijama kada je proizvođač i povjerenstvo propisao. Pripravak koji (upitno) utječe u malom i specifičnom broju slučajeva na kvalitetu života - ne i izlječenje. Sram može biti ministra i što ne ukine spinalnu mišićnu atrofiju, fuj. Da, sarkastičan sam, ali i suosjećam i poštujem njenu želju za izlječenjem. Ne krivim ju, i ja bi se borio rukama i nogama. Ali da lijek od 659.804,42 kn po dozi propisuju pacijenti sami sebi i narod putem medija nešto je što me fascinira. Da se 15% proračuna za zdravstvo troši na eksperimentalne pripravke za 50 pacijenata, i koji (na žalost) ne utječu na izlječenje. Da, slažem se - trebali bi lijek omogućiti svima i da je situacija takva prvi bi se za to borio, međutim spustimo se na zemlju. I u Kanadi je lijek na listi, ali ga ne financira zdravstveni sustav. Ali mi u Hrvatskoj nemamo percepciju da novac nije neograničen.

    1. 1. 2019,   22:28