Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministri eurozone dat će nam zeleno svjetlo za uvođenje eura

Ministri financija eurozone u ponedjeljak će raspravljati o formalnom zahtjevu Hrvatske za ulazak u eurozonu, odnosno u takozvani tečajni mehanizam ERM II koji predstavlja prvi korak za uvođenje eura

Uime Republike Hrvatske pismo namjere europskim institucijama u četvrtak su uputili ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Kako se neslužbeno može doznati, ministri financija eurozone sutra će formalno prihvatiti hrvatski zahtjev, kao što su prije točno godinu dana dali zeleno svjetlo Bugarskoj koja je također pokrenula proces uvođenja eura, piše Jutarnji list.

GUVERNER NAJAVIO Vujčić tvrdi: Ako sve bude kako treba, euro ćemo uvesti 2023.!

Sudeći prema slučaju Bugarske, ministri financija eurozone odredit će vremenski okvir od oko godinu dana u kojem će zemlja poduzeti određene korake, odnosno odraditi domaću zadaću na koju se sama obvezala kako bi ušla u ERM2.

U toj svojevrsnoj čekaonici svaka zemlja mora ostati najmanje dvije godine prije ulaska u eurozonu i u tom razdoblju tečaj kune treba se kretati u definiranom rasponu u odnosu na euro.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade MINISTAR MARIĆ: 'Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u ERM II'

Premda je u siječnju ove godine povjerenik europske komisije za euro Valdis Dombrovskis rekao kako se uzlazak Bugarske u ERM2 očekuje “sredinom ove godine", službeni poziv za to još nije stigao.

Tema: Hrvatska

Komentari (95)
  • samo je za nadati se da bude se nešto gadno poremetilo u euniji pa da izbjegnemo taj događaj, a i talijani pričaju o povratku lire, česi i mađari niti ne pomišljaju uvest evro, ali kod nas nema te mudrosti i pameti. fotelja u briselu bude skupo stajala ovaj narod i državu

    7. 7. 2019,   10:57
  • zbogom zadnjim ostacima ostataka suvereniteta

    7. 7. 2019,   11:20
  • E kad ga uvedu onda smo nahebali

    7. 7. 2019,   10:06