Obavijesti

News

Komentari 7

Ministri financija EU podržali povećanje ulaganja u Europu

Ministri financija EU podržali povećanje ulaganja u Europu

Ministri financija članica EU-a podržali su prijedlog Europske komisije da se poveća Europski fond za strateške investicije kako bi do 2020. godine privukao 500 milijarda eura za investicije

VIDEO

Ministri su usvojili zajedničko stajalište na temelju kojeg će krenuti u pregovore s Europskim parlamentom.
Komisija je odmah na početku svoga mandata u studenome 2014. godine najavila Plan ulaganja za Europu, poznat kao "Junckerov plan", u kojem joj je strateški partner Europska investicijska banka (EIB). U središtu je Plana Europski fond za strateške investicije (EFSI). 

Europski fond za streteške investicije (EFSI) trebao je po prvotnom planu imati 21 milijardu eura kapitala s kojim bi se do sredine 2018. godine privuklo najmanje 315 milijardi privatnih investicija ili u javno-privatnim partnerstvima.
Komisija je u rujnu predložila da se poveća jamstvo EU-a sa 16 milijardi eura na 26 milijardi, a EIB povećava svoj kapital sa 5 milijardi na 7,5 milijardi. Riječ je o povećanju EFSI-a s 21 milijarde na 33,5 milijardi EUR, kako bi se ukupna ciljna ulaganja povećala s 315 milijardi na najmanje 500 milijardi do 2020. godine.

Ministri financija su u utorak podržali produljenje i povećanje investicijskog plana, ali su unijeli i neka poboljšanja kako bi se ispravili uočeni nedostatci. Do sada se ispostavilo da je EFSI podržavao projekte koje bi EIB i inače financirao, to jest da nije povukao dodatne investicije, nego samo pomogao projekte koji EIB i inače financira.

Također je uočena i neravnomjerna zemljopisna pokrivenost investiranja. Prema jednoj studiji Europske investicijske banke, 92 posto projekata koje je podržao EFSI locirano je u 15 najbogatijih članica EU-a.

U investicijski plan trebali bi biti uključeni novi sektori poput poljoprivrede, šumarstva, ribarstva. Do sada su bili uključeni sektori prometa, energije, širokopojasnog interneta, obrazovanja, zdravstva, istraživanja te jamstva za rizično financiranje malih i srednjih poduzeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa