Obavijesti

News

Komentari 12

Ministri krenuli u rezanje troškova i uštedu zbog korone

Ministri krenuli u rezanje troškova i uštedu zbog korone
1

Ministri su krenuli svatko u svojem resoru raditi analize gdje i na čemu mogu srezati troškove i uštedjeti novac, kako bi se usmjerio na borbu protiv epidemije koja nas je,zajedno sa cijelim svijetom, zadesila

VIDEO

Zbog novonastale teške i neizvjesne situacije zbog epidemije korona virusa i naredbe premijera o štednji, ministri u svojim resorima analiziraju gdje i kako srezati troškove.

- Mi smo prije deset dana izdvojili negdje oko 30 milijuna kuna iz našeg proračuna Ministarstvu financija. Spremni smo i dalje, u skladu s potrebama koje budu - istaknuo je u četvrtak uoči sjednice Vlade ministar branitelja Tomo Medved.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Ministarstvo obrane do daljnjega odgađa proces nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, čime će se solidarizirati i štedjeti u vrijeme krize zbog koronavirusa. Odgađa se i međunarodni aeromiting, koji se trebao održati na Dan državnosti, 30. svibnja u Zadru. Osim toga, naglasio je, u resoru ima još puno prostora za uštede.

- Radimo analize, moramo biti odgovorni, a Hrvatska vojska vodit će računa o solidarnosti, situaciji, ali i o svojoj spremnosti. Sve ono što nije ključno i bitno, odgodit ćemo - istaknuo je. 

Ministrica demografije Vesna Bedeković poručila je kako se u njezinu ministarstvu intenzivno radi na rezanju svih redovitih troškova i budućih investicija.

- Sredstva usmjeravamo na socijalne naknade u sustavu socijalne skrbi jer u fokusu imamo građane koji su najpotrebitiji - istaknula je.

Na pitanje što se konkretno reže u njezinu resoru, Bedeković je istaknula da sve ono što je bilo u planu za ovu godinu te da će do ponedjeljka imati konkretne podatke o mogućim uštedama.

- Socijalne naknade ostaju i dalje neupitne, a o konkretnom iznosu moći će se govoriti kada se napravi analiza - istaknula je.  

Svi oni projekti i izdaci koji su bili vezani za limite državnog proračuna odgađaju se i u Ministarstvu gospodarstva.

- Svi oni troškovi koji su bili vezani za nabavu informatičke opreme, za razne druge aktivnosti, osim za sanaciju zgrade koja je pretrpjela oštećenja u potresu, bit će anulirani. Pričekat će bolja vremena. Od limita državnog proračuna ukupnog iznosa 202 milijuna kuna, mi ćemo uštedjeti gotovo 39 milijuna. O dodatnim uštedama pričekat ćemo odluku Vlade o namjeri da se javni sektor, kao i privatni, odrekne jednog dijela materijalnig primanja - rekao je ministar Darko Horvat dodavši kako će namjera da se javni sektor odrekne primanja, kao i privatni, biti pokrenuta

Ministar državne imovine Mario Banožić naveo je da se u njegovom ministarstvu konkretno radi o uštedi od 3,5 milijuna kuna. 

- Sve, sve, sve što nije nužno se zaustavlja - rekao je. 

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar istaknuo je kako se još u ministarstvu rade analize i sve ono što nije pokrenuto, niti neće biti u javnoj nabavi. 

Ministar zaštite okoliša, Tomislav Ćorić, istaknuo je kako je i njegovo ministarstvo već krenulo u revidiranje proračuna.

- Sve ono što nije povezano uz esencijalno funkcioniranje ministarstva stavili smo na stol. Ima čitav niz, od intelektualnih usluga, nabave, sufinanciranje projekata, koji možda u ovom trenutku nisu prioritet. Mi smo u prvoj fazi spustili limit na 65 milijuna kuna, odnosno stegnuli remen unutar limita. Svi oni projekti koji pretpostavljaju investiciju aktivnost, prije svega građevinskog sektora, trebaju ostati prioritet - istaknuo je.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...