Obavijesti

News

Komentari 38

Ministrica Bedeković: 'Protiv vlasnice doma kaznena prijava'

Ministrica Bedeković: 'Protiv vlasnice doma kaznena prijava'
1

U ponedjeljak je obavljen inspekcijski nadzor Ministarstva i doneseno je rješenje o zatvaranju ovog doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma, rekla je ministrica u Saboru

VIDEO

HDZ-ov Žarko Tušek osvrnuo se na tragediju u Domu u Andraševcu i na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru upitao ministricu demografije Vesnu Bedeković što je Ministarstvo po tom pitanju učinilo i što će činiti u budućnosti. Ministrica je podsjetila kako se radi o domu u privatnom vlasništvu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:13

- U ponedjeljak je obavljen inspekcijski nadzor Ministarstva i doneseno je rješenje o zatvaranju ovog doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma. Osim činjeničnog stanja da je vlasnica u domu imala više osoba od dozvoljenog, utvrđen je još niz drugih nepravilnosti - istaknula je ministrica dodavši kako su zatražili i od svih županija izvješća o stanju domova, koliko je dozvola izdano te će nakon toga napraviti analizu.

- U pripremi je novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će regulirati izjednačavanje kriterija  za obiteljske domove i na kvalitetniji način provoditi nadzor i praćenje rada ovakvih ustanova.  Ministarstvo demografije potiče i niz izvaninstitucijskih usluga kako bi omogućili što duži ostanak starijih osoba u obitelji - dodala je ministrica. 

Ministarstvo će, dodala je, učiniti sve da obitelji korisnika koji su prebačeni u druge domove nemaju dodatne financijske troškove.

Na pitanje osjeća li moralnu i političku odgovornost te planira li dati ostavku, istaknula je kako ostavka nije rješenje. 

- Rješenje je nastavak kontinuiranog rada na poboljšanju sustava. Kad je riječ o ovom konkretnom slučaju, koji je pokazao da stanje nije onakvo kakvo bi trebalo biti, prije svega je potrebno izjednačiti kriterije za obiteljske domove i ostale pružatelje usluga smještaja starijih osoba i na cjelovitiji način riješiti pitanje nadziranja ovih institucija i domova. Ja sam u sustav došla prije šest mjeseci i kontinuirano se bavim rješavanjem svih problema koje su u sustavu na temelju zatečenog stanja - poručila je. 

Plenković: Poboljšat ćemo zakonski okvir 

Na aktualnom prijepodnevu je i nezavisni Tomislav Žagar pitao premijera Andreja Plenkovića što će učiniti da domovi budu sigurniji za građane. 

Nakon tragedije u Andraševcu, u Zagorju proglasili Dan žalosti
Nakon tragedije u Andraševcu, u Zagorju proglasili Dan žalosti

Plenković je još jednom izrazio sućut obiteljima nastradalih, istaknuo kako je odmah u subotu ujutro posjetio mjesto tragedije, da su štićenici preseljeni u druge domove te podsjetio na Strategiju za starije osobe koju Vlada provodi.

- Kroz novi Zakon o socijalnoj skrbi i učinkovitiji inspekcijski nadzor treba vidjeti ima li još slučajeva kao Andraševac, odgovara li broj smještanih kapaciteta stvarnom stanju i je li izgrađeno prema najvišem standardu. Kada to sve utvrdimo, a takvih domova ima više od 700, moći ćemo poboljšati i zakonski okvir i kontrolu takvih domova. Nadzor Ministarstva će sada utvrditi sve što je potrebno da iz ovog slučaja povučemo lekciju za budućnost - istaknuo je premijer dodavši kako su napravili sve da se štićenici odmah prebace u druge domove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe