Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministrica Dalić: Nelikvidnost se ne može riješiti preko noći

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Čak 27.000 firmi je u blokadi dulje od godinu dana. Oko 85 posto ukupnog iznosa blokada su one starije od godinu dana. država jedino može pokrenuti stečaj

Ministrica financija Martina Dalić rekla je za Dnevnik Nove TV kako se problem nelikvidnosti ne može riješiti preko noći. Posljednje informacije govore o iznosu od 39 milijardi i 900 milijun kuna. Čak 85 posto ukupnog iznosa blokada su one starije od godinu dana i te su tvrtke zapravo mrtve.

Dodala je kako jedino mogu pokrenuti stečaj, a u zadnje vrijeme su proveli 2000 skraćenih stečajnih postupaka i 150 redovitih te niz prekršajnih prijava. Ipak, proces će trajati jer se radi o 27.000 tvrtki koje su u blokadi dulje od godinu dana. Na pitanje kako naplatiti 20 milijardi kuna duga od tvrtki koje još dobro posluju ministrica je spomenula način otplaćivanja na rate.

Zoran Milanović vjeruje kako vlast mora stvoriti uvjete: primjerom, mjerama opomene i represijom.

>>> Više pročitajte ovdje

Komentari (36)
  • Neka mi netko objasni, ako zna. Zašto je moralo uopće doći do takvog kaosa ? Koliko se ja sjećam, račanova vlada je problem bila riješila, osobno sam imao nekog posla sa državom, i kako se promijenila vlast 2003. sve je krenulo nizbrdo, rokovi su od 60 dana otišli na više od godinu dana ( naravno, PDV moraš izmisliti)...Pa zar oni ne razumiju, da na taj način uništavaju, zapravo proždiru vlastitu supstancu? Kolike su , zapravo zdrave firme otišle u likvidaciju, a samo zato što ne postoje pravila. Zašto je ukinut akceptni nalog, kojim je vjerovnik mogao blokirati račun dužniku, nakon neizvršavanja obveze istekom roka.... Ne pada mi na pamet ništa drugo, nego da HDZ to namjerno radi. Ponavljam, koalicijska vlada je to bila riješila.

    1. 9. 2011,   22:27
  • zašto ministrica ne kaže istinu...država je najveći generator nelikvidnosti....kako je nije sram lagati i ljudima mazati oči o nekakvim poreznim dužnicima....neplačanje poreza rješava porezna uprava,ne vlada ili ministarstva....zašto ne kaže koliko je državna dužna poduzetnicima,dobavljačima,građevinarima? koliko neplaćenih računa leži po ladicama ministarstava,na koje su ljudi pdv-e morali platiti,ako nisu,porezna ih je blokirala......koliko je firmi otišlo u stečaj ili su pred stečajem zbog nemogućnosti da naplate od države,tj. ministarstava robu ili uslugu?? nelikvidnost nije problem privatnih firmi,kao što ona želi prikazati...to je problem svih sudionika na tržištu roba i usluga,u kojem,u velikoj mjeri,sudjeluje i država,tj njena ministarstva....nemoguće je da to dalička nezna...znači,svjesno laže....kao i svak ko je sjedio ili danas sjedi u toj vladi,ogrezloj u kriminalu i lažima......

    1. 9. 2011,   22:43
  • Nezaposlenost, nelikvidnost, negativna stopa BDP, korupcija, kriminal, siromastvo, satovi i brosevi. Ovo su osnovne znacajke HDZ-e vladavine, a Vlaisavljevicki i njenim nekompetentnim, nesposobnim i kradisnim pulenima u Vladi i izvan nje preostaje licemjerno samohvalisanje. Jos malo, samo malo.

    1. 9. 2011,   23:32