Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministrica Divjak: Provjeriti diplome i u drugim sektorima

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Moja je zadaća štititi sustav i dati vrlo jasnu poruku učenicima i roditeljima da su škole okruženje u kojem je nulta tolerancija za bilo koju vrstu varanja, istaknula je ministrica Divjak

U akciji provjere diploma koje je Ministarstvo obrazovanja pokrenulo po hrvatskim školama, na red za kontrolu je stiglo i 400 diploma Filozofskog fakulteta. Nakon što je provjereno oko 280 diploma pronađene su tri lažne, a najstarija je iz 2000. godine. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u emisiji HRT-a Tema dana, a tema su upravo bile lažne diplome i jesu li ova otkrića znak da se diplome trebaju provjeravati i u drugim sektorima. 

Ući u učionicu bez diplome, riskirati javnu sramotu i prema kaznenom zakonu naravno i kaznu zatvora za krivotvorenje isprave, koja za javnu ispravu može biti i do pet godina, treba biti ludo hrabar, a da o etičkom dijelu uopće ne govorimo - istaknula je Divjak. 

Zagreb: Ministrica Divjak na izvanrednoj konferenciji o lažnim diplomama DIVJAK O TRI LAŽNE DIPLOME: 'Sve varalice ćemo otkriti i svi oni će dobiti izvanredni otkaz'

Upitana je li zabrinuta što bi sve mogla otkriti ova revizija, ministrica je odgovorila da nas sve treba zabrinuti situacija kada je sustav ugrožen, jer je varalicama dana prilika da ugroze dignitet nastavnika.

'Nulta tolerancija na bilo koju vrstu varanja'

- To je vrlo loša poruka i učenicima. To je bio motiv za davanje naputka školama da se provjere sve diplome koje nisu provjerene te da se uspostavi procedura da se kod novog zapošljavanja obavezno provjeravaju diplome - rekla je ministrica.

- Kada govorimo o sustavu, ako nema garancije da u školi rade učitelji i nastavnici koji su završili adekvatne studije, koji su kompetentni, onda ne možemo imati niti povjerenje u sustav. Moja je zadaća štititi sustav i dati vrlo jasnu poruku učenicima i roditeljima da su škole okruženje u kojem je nulta tolerancija za bilo koju vrstu varanja - istaknula je Divjak.

Na pitanje kako je moguće da netko radi u školi 18 godina s lažnom diplomom, Divjak je odgovorila da se provjera diploma prilikom zapošljavanja nije radila sustavno i da bi se ta praksa trebala promijeniti, ne samo u obrazovanju, nego i svuda u javnim i državnim službama. Pravilo treba postati i provjera diploma kod svakog novog zapošljavanja, smatra ministrica Divjak.

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Vlade DIVJAK NAREDILA PROVJERU Na Filozofskom su sporne dvije diplome: 'Tamo je lažni potpis'

Od te tri lažne diplome, jedna je pronađena na otoku, a dvije su u istočnom dijelu Hrvatske, dakle u krajevima koji se bore s depopulacijom i iseljavanjem i i teško se bore sa zadržavanjem kadrova. Na pitanje jesu li zbog toga ti krajevi ranjiviji, Divjak je odgovorila: Ne bih ja to tako rekla. Jedan od pokušaja zapošljavanja s lažnom diplomom bilo je u Zagrebu, istaknula je.

- Zahvaljujem ravnateljima koji su među prvima pokrenuli provjere. Jedna ravnateljica je pokrenula provjeru svih diploma i za jednu je diploma našla da je krivotvorena. Ovo je pojava za koju moramo ne samo pronaći način kako se boriti protiv nje nego i naći načine kako već u startu onemogućavati zapošljavanje te uspostaviti sustave provjere - rekla je ministrica obrazovanja.


Na pitanje što je s drugim resorima, jer se nerijetko postavlja pitanje kompetencija i diploma, a ljudi su naročito osjetljivi na natječaje u državnim službama i pogodovanja, ministrica je konstatirala da se slična provjera treba provesti i drugim javnim službama.

- To će vraćati povjerenje i u sustav obrazovanja i javne službe. Puno je diploma koje treba provjeriti, ali i sama poruka da se provjerava je važna. Treba provjeriti i diplome koje nisu izdane u Hrvatskoj - zaključila je ministrica za HRT.

Komentari (55)
  • nije dovoljno da takvi ostanu samo bez posla! Lijepo kaznena prijava, vratiti sve novce zbog varanja svih tih godina i pijaviti i one koji su ih bez provjere zaposlili neka takodjer kazneno odgovaraju. Pa do kad ce vise polupismeni id**i prolazit nekaznjeno?!

    31. 1. 2019,   22:38
  • Istražiti temeljito diplome u HR......bosanske i sl nema potrebe dirati -to je ionako sve redom najviši rukovodeći kadar svugdje .....Holding je primjer a večina pronađenih "diploma" je "fakultetskih" bez završene srednje škole...tj. jedva pismenih na vrhu rukovodnih piramida !!!!!!!!!!?

    1. 2. 2019,   06:49
  • tako je ministrice, napraviti cistku svugdje..

    31. 1. 2019,   22:31