Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministrica Divjak vraća riječ spol na učeničke svjedodžbe

None Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U pet članaka od njih devet u Pravilniku, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predlaže da se na svjedodžbama učenika dodaju riječi "spol" učenika te "ime i prezime roditelja/skrbnika"

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u javnu raspravu promjenu Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim raspravama u školskim ustanovama.

U pet članaka od njih devet, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predlaže da se na svjedodžbama učenika dodaju riječi "spol" učenika te "ime i prezime roditelja/skrbnika".

Oznaku spola iz svjedodžbi uklonio je bivši ministar Pavo Barišić u svibnju 2017. godine, a primijenio se od rujna iste godine.

Riječ “spol: muški (M), ženski (Ž) dodala bi se nakon imena i prezimena učenika, a “ime i prezime roditelja/skrbnika” nakon riječi “državljanstvo”.

U ljeto 2018. izdane su prve učeničke svjedodžbe bez oznake spola i imena roditelja. Odluka će o spolu na učeničkim svjedodžbama počet će vrijediti od rujna ove godine.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (50)
  • predobre stvari se događaju u hrvatskoj...ljudi će se početi vraćati iz irske i njemačke kakve se promjene događaju

    15. 3. 2019,   07:43
  • Još jedna od stvari koja se brzopleto donosi a onda ispravlja.

    15. 3. 2019,   07:25
  • Sve reforme su uzaludne dok postoje "veleučilišta" čije diplome se izjednačavaju sa univerzitetskim ("sveučilišnim") i "učilišta" tipa "tu kupujem tu me cijene". Sve to suportiraju univerzitetski profesori koji za plaću rade na univ. a za honorar ne veleučilištima. Preporučio bih da ubace i medicinu na "veleučilišta" i da onda te profesore operiraju doktori koji su završili veleučilišta.

    15. 3. 2019,   09:01