Obavijesti

News

Komentari 94

Ministrica: 'Do kraja godine imat ćemo Upravu za otoke'

Ministrica: 'Do kraja godine imat ćemo Upravu za otoke'
1

Ministrica Žalac se na Malom Lošinju prvi put sastala s proizvođačima s gotovo svih otoka. Razgovor je bio pun napetosti  jer se otočani osjećaju zapostavljenima i „građanima drugoga reda“

VIDEO

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak navečer u Malom Lošinju, na svečanoj dodjeli oznaka "Hrvatski otočni proizvod", da će se uskoro u Ministarstvu regionalnog razvoja osnovati uprava za otoke, a ministrica Gabrijela Žalac je najavila da će se to dogoditi do kraja godine.

 - U sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uskoro ćemo imati unutarnji preustroj i osnovati Upravu za otoke, a sljedeća će godina biti posvećena izradi strategije novog zakona o otocima jer, kao što i sami znate, aktualni zakon i propisi datiraju od prije 20-ak godina. Vrijeme je da se ažuriraju, da uvažimo sav kvalitetan doprinos i sugestije koje i vi dajete i svi drugi dionici procesa istraživanja kvalitetnijeg zakonodavnog okvira - rekao je Plenković na svečanosti u hotelu "Aurora".

Otoci su, dodao je, iznimno važni ne samo za turizam nego prije svega za naše ljude koji žive na njima i zato je zadaća svake hrvatske Vlade da nastojimo učiniti otoke bolje povezanima, da pomognemo gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i ribarstvo.

Hrvatski otočni proizvod, koji ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja, oznaka je iznimne kvalitete i dodjeljuje se proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu, a pritom udovoljili i brojnim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Osim što ima značajnu turističku, tradicionalnu i gospodarsku vrijednost, namjera mu je da pozitivno utječe na razvoj hrvatskih otoka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jako mi je drago što ovaj izvrstan projekt obilježava već desetu godišnjicu. Čestitam svim proizvođačima čiji su proizvodi uspjeli udovoljiti nizu propisanih uvjeta i zavrijediti oznaku kvalitete. Vjerujem da će ovaj projekt u budućnosti poslužiti kao model za druge hrvatske krajeve i tako doprinijeti i provođenju učinkovite regionalne politike - izjavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Napet razgovor ministrice Žalac i proizvođača s otoka

Ministrica se prije službene dodjele priznanja prvi put sastala s proizvođačima s gotovo svih otoka. Razgovor je bio pun napetosti  jer se otočani osjećaju zapostavljenima i „građanima drugoga reda“.

- Očekivali smo mirniji razgovor, ali vidljivo je da su proizvođači frustrirani jer nisu dobili pomoć koju su očekivali, a to je nešto što svakako treba promijeniti. Prije svega, smatram kao nova ministrica da treba uvažavati proizvođače i ljude koji žive na otocima u njihovim htijenjima i potrebama i prema tome formulirati i politiku i zakone i sve ono što nam dolazi iz fondova Europske unije. Već do kraja godine otvorit ćemo upravu za otoke i imenovati ljude koji imaju iskustvo i znaju kako treba raditi i kako pristupiti otocima - poručila je ministrica Žalac.

U 2016. godini oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod dobilo je 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno je do sada oznaku dobilo 249 otočnih proizvođača za 739 proizvoda i proizvodnih linija sa 24 otoka - Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastova, Dugog Otoka, Raba, Cresa, Lošinja, Prvića, Ugljana, Mljeta, Šolte, Žirja, Pašmana, Iža, Murtera, Oliba, Kornata, Rave, Silbe, Zlarina te poluotoka Pelješca. 

Neki od proizvoda obuhvaćenih projektom postali su europski i svjetski brend, a primali su nagrade na velikim međunarodnim manifestacijama u Londonu, Birminghamu, Bruxellesu i drugim svjetskim metropolama.

Oznaka Hrvatski otočni proizvod dodjeljuje se za prehrambene proizvode, vina, rakije, likere, maslinova ulja, sireve, slastice, ribe, salatne marinade, džemove, med, kozmetičke i odjevne proizvode te suvenire i nematerijalnu baštinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji